10+1 θεατρικές παραστάσεις που θέλουμε να δούμε τον Φεβρουάριο

Όλα όσα ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στις θεατρικές σκηνές

Γιώργος Σταυρακίδης
101-θεατρικές-παραστάσεις-που-θέλουμε-ν-877895
Γιώργος Σταυρακίδης

Ο Φεβρουάριος αναμένεται, μεταξύ άλλων, να είναι και άκρως θεατρικός σε επιμονή των όσων αποτρεπτικών συμβαίνουν στον χώρο των καλλιτεχνών και παρά τον δισταγμό των θεατών να παραβρεθούν σε πολλά θεάματα. Ο Γενάρης έδειξε πως οι πολύ καλές παραγωγές που δημιουργήθηκαν ή φιλοξενήθηκαν από θέατρα της πόλης, είχαν άμεση και μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της Θεσσαλονίκης που αγαπάει το καλό θέατρο, με παραστάσεις που γίνανε sold out πολύ γρήγορα, δίνοντας θάρρος και ορμή για τους επόμενους μήνες και εφόσον πάνε όλα καλά με την πανδημία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των θέατρων της πόλης και από όσα έχουμε ήδη μάθει, ο Φεβρουάριος θα έχει κι αυτός αρκετούς λόγους για να βρεθούμε στις αίθουσες και να μαγευτούμε. Άλλωστε, το θέατρο είναι η μαγεία που πολύ εύκολα δημιουργεί τα πιο ωραία ταξίδια.

Ας δούμε λοιπόν, τι θα απολαύσουμε τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη (και για κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, στην Αθήνα)!

#1 “Η Απειλή” στο Θέατρο Τ

Ξεκινάμε με το θέατρο της Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16 όπου μας έχει συνηθίσει σε σπουδαίες δουλειές. Από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα, θα παρακολουθήσουμε το βραβευμένο έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου, «Η Απειλή» (Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου 2012), από την ομάδα Γκραν Γκινιόλ, σε σκηνοθεσία Στάθη Μαυρόπουλου. Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία για την απομόνωση, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ενδοοικογενειακή βία, την  έλλειψη κοινωνικών ενδιαφερόντων και αλληλεγγύης, που αναπαράγουν και συντηρούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ένα ζευγάρι ζει κλεισμένο στο διαμέρισμά του. Η γυναίκα δεν βγαίνει ποτέ έξω από το διαμέρισμα, ενώ ο άντρας βγαίνει μόνο για τη δουλειά του και τα απολύτως απαραίτητα. Κέντρο του κόσμου τους είναι η τηλεόραση. Ζουν μέσα από αυτή, αποτελεί τη δική τους ασφαλή διέξοδο στον έξω κόσμο. Όταν δίπλα τους μετακομίζει μια αλλοδαπή οικογένεια, πανικοβάλλονται. Κλείνονται στο σπίτι και ακούν τρομοκρατημένοι τους θορύβους από το διπλανό διαμέρισμα. Αρχίζουν να οπλοφορούν σχεδιάζοντας τη φυσική εξόντωσή τους. Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε θλιβερούς υπερασπιστές ενός πλασματικού οχυρού.

Επί σκηνής, η Ιωάννα Λαμνή και ο Γιάννης Μόχλας

«Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου | Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος | Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

*Παραστάσεις: Από Παρασκευή 4 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, Δευτέρα & Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00

Θέατρο Τ (Αλ. Φλέμινγκ 16) | Τηλ.: 2310854333

#2 “Χαλεπάς” στην Κεντρική σκηνή της Στέγης (και παράλληλη έκθεση στη Θεσσαλονίκη)

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι τον αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy. Μια βουτιά στα άδυτα μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας μέσα από μια παράσταση (αλλά και μια ταινία μικρού μήκους, μια έκθεση και μια έκδοση).

Η ζωή και το έργο του έλληνα γλύπτη, γίνονται σύγχρονη μουσική τραγωδία, ένα ονειρικό αφήγημα για τον άνθρωπο που συντρίφτηκε στη νιότη του και αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του. Η Στέγη μεταμορφωμένη για τις ανάγκες τις παράστασης ΧΑΛΕΠΑΣ: αληθινά δέντρα ξεφυτρώνουν πάνω στη σκηνή, ανάμεσα στα καθίσματα και σε όλα τα επίπεδα της Κεντρικής Σκηνής, όπου γιορτάζεται η άγρια φύση ενός μοναδικού δημιουργού, από τις 10 έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Μέσα από τις αισθήσεις του ονείρου, η Αργυρώ Χιώτη περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία, παραδίδοντας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία σε λιμπρέτο του The Boy, μουσική του Jan Van, σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και με μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών. Ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Μυριαγκός στους ρόλους του καλλιτέχνη και της σκιάς, του σάτυρου και του δαιμόνιού του, και οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη σε ρόλους κομβικών προσώπων της ζωής του.

Λίγες μέρες πριν, στις 2 Φεβρουαρίου, στις 21:00, κάνει πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube η μικρού μήκους ταινία “ΧΑΛΕΠΑΣ”, διά χειρός The Boy και Αργυρώς Χιώτη. Παράλληλα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture, εγκαινιάζει στις 18 Φεβρουαρίου 2022 την έκθεση: «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα), από τη Συλλογή Ιδρύματος Ωνάση και δάνεια από άλλους οργανισμούς, συλλέκτες και μουσεία. Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Συντελεστές παράστασης: Λιμπρέτο: The Boy | Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη | Μουσική Σύνθεση & Ηχητικός Σχεδιασμός: Jan Van Angelopoulos | Σκηνικό & Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

*Παραστάσεις με υπέρτιτλους στα αγγλικά: Πέμπτη 10/02, Παρασκευή 11/02, Σάββατο 12/02, Κυριακή 13/02, Παρασκευή 18/02, Σάββατο 19/02, Κυριακή 20/02, Κυριακή 27/02

ΧΑΛΕΠΑΣ προσβάσιμος σε όλους, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό liminal: Οι παραστάσεις στις 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal.

  • Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ελληνικός Υπερτιτλισμός για Κωφά και βαρήκοα άτομα
  • Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία

Συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

#3 “Οι εκτελεστές” στο Θέατρο Αμαλία

Η θεατρική παράσταση «Οι Εκτελεστές» του Γιώργου Σκούρτη ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου.

Το έργο πραγματεύεται πολλά θέματα και ερωτήματα, όπως τον θεσμό της οικογένειας, το κράτος, την εξουσία και τη θέση του πολίτη. Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, το κείμενο παραμένει διαχρονικό και τόσο, μα τόσο επίκαιρο. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει αναφέρει χαρακτηριστικά «μια ιστορία βίας και αναρχίας, σαν αυτές που συμβαίνουν καθημερινά πλέον στη ζωή μας. Είναι η βία της εξουσίας πάνω στο άτομο-πολίτη κι η αναρχία του ατόμου – πολίτη ενάντια στην εξουσία».

Τρία αδέλφια, εγκλωβισμένα σε πρότυπα και ιδέες… Σε μια κοινωνία που όλο φθίνει, σε ένα σύστημα φτιαγμένο για τους λίγους. Μια ληστεία το σωσίβιο προς την απελευθέρωση τους.

Ο Κοσμάς, ο Τάσος και ο Στέλιος οργανώνουν μια ληστεία σε τράπεζα και φεύγουν καταδιωκόμενοι για να κρυφτούν σε μια αποθήκη. Απομονωμένοι, εγκλωβισμένοι, εκνευρισμένοι, κυνηγημένοι. Τα νεύρα τεντωμένα, οι ισορροπίες λεπτές, οι σχέσεις δοκιμάζονται, υπάρχει άραγε διέξοδος; Τρεις άνθρωποι μπερδεμένοι, κουρασμένοι από το συνεχές κυνηγητό για επιβίωση. Άλλος «μαχητής», άλλος σε παραίτηση και άλλος παρατηρητής. Τρεις ζωές που διαπραγματεύονται το δικό τους τέλος καθώς δεν έχει απομείνει αρκετός χρόνος.

Παίζουν: Λυκούργος Μπάδρας, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βασίλης Τριανταφύλλου

Συγγραφέας: Γιώργος Σκούρτης | Σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής | Κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου | Μουσική: Στέλιος Σαλβαδόρ

*Παραστάσεις: Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 21.00

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) | τηλ.: 2310 842509

#4 “Η γυναίκα της Πάτρας” στο Θέατρο Αυλαία

Μία από τις παραστάσεις που επιστρέφει, επειδή κάθε φορά που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, αγκαλιάζεται από το κοινό της πόλης, είναι “Η γυναίκα της Πάτρας” του Γιώργου Χρονά με την εξαιρετική Ελένη Κοκκίδου σ΄ ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που «μετουσιώνεται» σε Πανωραία, ερμηνεύοντας μοναδικά τον σπαρακτικό μονόλογο της «Γυναίκας της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις και εσωτερικές δονήσεις. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τη λύπη στη  χαρά, από τα δάκρυα στο γέλιο, από τον πόνο στην οργή, από την ένταση στη σιωπή, ισορροπούν αρμονικά δημιουργώντας μια εκρηκτική παράσταση.

Η παράσταση έρχεται στο Θέατρο Αυλαία το Σάββατο 12/02 στις 21.00 και την Κυριακή 13/02 στις 18.30, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Λένας Κιτσοπούλου και με μία Ελένη Κοκκίδου που για τον ρόλο αυτό, τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» αλλά και με το βραβείο κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα».

Πρόκειται για ιδιαίτερη θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80.Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει γελάει, θυμώνει, προκαλεί…

Ένας καταρράκτης λέξεων, ήχων, εκφράσεων και πόνου. Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια.

*Παραστάσεις: Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στις 21.00 και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 18.30

Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136) |  τηλ.: 2310230013

#5 “Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας” στο Μπενσουσάν Χαν

Η Ομάδα Θέατρο Πρόταση και ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής επιστρέφουν στον ιστορικό χώρο του Μπενσουσάν χαν με την παράσταση ο «Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και θεατών.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς του αιώνα, εμπνέεται  από το μυθικό πρόσωπο της προφήτισσας Κασσάνδρας, γράφοντας έναν φρενήρη μονόλογο, ένα ποιητικό σώμα στο οποίο η Κασσάνδρα καταρρίπτει όλες τις δεσμεύσεις του παρελθόντος αποκαλύπτοντας τες αποτυχημένες και διακηρύσσει την ολική επικράτηση και απόλυτη αποδοχή του ανθρώπινου πόθου στη ζωή όλων.

Αναλαμβάνοντας η ίδια πια την διαπραγμάτευση του προσωπικού της μύθου, η Κασσάνδρα απευθύνεται σε όλους όσους την ακούν καλώντας τους να αφήσουν πίσω την εποχή των απαγορεύσεων, των ενοχών, των δεσμεύσεων, των σεξουαλικών αγκυλώσεων, του φόβου, των περιορισμών και να μεταβούν σε κάτι νέο, σε κάτι που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που είναι τώρα.

Ο Στέλιος Βραχνής φέρνει την ηθοποιό πολύ κοντά στους θεατές, τόσο κοντά που ο λόγος της πια μοιάζει σχεδόν σαν ψίθυρος, σαν μια άκρως προσωπική συνάντηση, σαν μια υπόσχεση. Απομακρυσμένη από την περιττή θεατρικότητα και τα τεχνικά μέσα, η Κασσάνδρα σπάει τη θεατρική σύμβαση και αναζητά την ουσία των πραγμάτων μέσα από την απεύθυνση ψάχνοντας να βρει από πού αρχίζει το ανθρώπινο σώμα.

Συντελεστές: Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης | Σκηνοθεσία – Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής | Μουσική: Πάνος Μητσόπουλος | Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος

Ερμηνεύει η ηθοποιός Μαίρη Λιόλιου και ο μουσικός (τσέλο) Πάνος Μητσόπουλος

*Παραστάσεις: Από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022, στις 21:00, έως την Κυριακή 27/02/2022, κάθε Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00 Μπενσουσάν χαν (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα) | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6970623600, 6949150750

#6 “Moby Dick, the musical” από το Onassis Culture στο Christmas Theater

H πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του «Moby Dick – The Musical» του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, έρχεται στο Christmas Theater από την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, μετά την αναβολή της, λόγω των προηγούμενων ημερών της κακοκαιρίας.

Η λογοτεχνία, η μουσική, το θέατρο, ο χορός, τα θαυμάσια σκηνικά και η πιο σύγχρονη τεχνολογία των «Ολογραμμάτων» κάνουν εφικτή τη σκηνική αναπαράσταση του «Moby Dick – το μιούζικαλ», του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το έργο, που βασίζεται στο πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της Ανθρωπότητας ανεβαίνει σε συναρπαστική σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Ένα λιμπρέτο 29.198 λέξεων και 900.00 μουσικών συμβόλων στην παρτιτούρα του, 23 ερμηνευτών επί σκηνής και 12 μουσικών ζωντανά, 430 ωρών πρόβας και 250 ωρών μουσικής διδασκαλίας. Ακόμα 135 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη και εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές και 3D videos έρχονται να συναρπάσουν και να χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία στο κοινό, εναρμονισμένη με το παγκόσμιο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ.

Μια πολυεπίπεδη ιστορία, μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, με μια βαθιά φιλοσοφική διάσταση. Η επική σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ζωντανεύει το τεράστιο μουσικό και θεατρικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της πόλης, με τη ζωντανή ορχήστρα υπό τη έμπειρη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη.

Συντελεστές παράστασης: Μουσική – Λιμπρέτο: Δημήτρης Παπαδημητρίου | Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας | Διεύθυνση ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης | Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης | Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη | Χορογραφίες: Αγγελική Τρομπούκη |

Back Tracks: Διεύθυνση Ορχήστρας: Πάνος Βλάχος | Τon meister: Τάσος Ρωσόπουλος | Ηχογράφηση: Γιάννης Λαμπρόπουλος, Νίκος Παππάς

Παίζουν: Μπάμπης Βελισσάριος, Αιμιλιανός Σταματάκης, Θοδωρής Βουτσικάκης, Νικόλας Μαραζιώτης, Ιβαν Σβιταϊλο, Νικόλας Σπανάτης, Πάνος Ζώης, Αντώνης Βλάχος, Jerom Kaluta, Δημήτρης Γεωργαλάς, Γιάννης Στολλας, Βασίλης Τσιγκριστάρης κ.α

*Παραστάσεις: Τρίτη 15 Φεβρουαρίου – Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Christmas Theater (Λεωφόρος Βεΐκου 139) | τηλ. 2117701700

#7 “Frida κι άλλο” στο Θέατρο Αυλαία

Συνεχίζουμε με το Θέατρο Αυλαία και με ακόμα μία παράσταση που περιμένουμε με ανυπομονησία για να την (ξανά)δούμε μετά την τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για την πολυμεσική παράσταση Frida ΚΙ ΑΛΛΟ, σε κείμενο Κατερίνας Δαμβόγλου, όπου πραγματεύεται την ιστορία της ζωγράφου Frida Kahlo, τους φυσικούς περιορισμούς της και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει ένα σύμπαν που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος, ενώ και οι αρχές των Fly Theatre αξιοποιούνται ολοκληρωτικά, δηλαδή η προσήλωση στο χώρο, τον ρυθμό, το σώμα καθώς και στο θεατρικό παιχνίδι, δημιουργώντας έτσι ένα απροσδόκητα πρωτότυπο σκηνικό θέαμα.

Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με συνεχόμενα sold-out και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και παραστάσεις στην Σουηδία, στο φημισμένο Théâtre Marigny στο Παρίσι και στο Sibiu της Ρουμανίας, κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο αναγνωρισμένα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης, οι Fly Theatre επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, με τη συναρπαστική παράσταση «Frida ΚΙ ΑΛΛΟ».

Η Κατερίνα Δαμβόγλου ενσαρκώνει με αριστοτεχνική ερμηνεία, τη Μεξικανή ζωγράφο παρουσιάζοντας τα βιώματα, αλλά και μια πληθώρα συναισθημάτων της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης Frida. Ο Robin Beer δημιουργεί θεαματικά, ζωντανά ήχο και εικόνες μέσα από προβολή live video χτίζοντας τον κόσμο γύρω της.

Με τις προβολές καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης και το ζωντανό χειροποίητο video, οι Fly Theatre «ζωγραφίζουν» στη σκηνή την προσωπικότητα της Frida Kahlo μέσα από εμβληματικές εικόνες αλλά και μέσα από τους πίνακές της.

Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου – Robin Beer

*Παραστάσεις: Πέμπτη 17 μέχρι Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 21.00

Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136) |  τηλ.: 2310230013

#8 “Η Πανούκλα” του Αλμπέρ Καμύ στο Θέατρο Αμαλία

Το αριστουργηματικό αφήγημα του Αλμπέρ Καμύ, πιο επίκαιρο από ποτέ, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στη σκηνή του Θεάτρου Αμαλία σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη στις 21 και 22 Φεβρουαρίου.

Ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας. Όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, ο Κων/νος Πασσάς και ο Δημήτρης Μαμιός επί σκηνής ζωντανεύουν το αλληγορικό τοπίο του έργου και αναρωτιούνται για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές «υπάρχουν στον άνθρωπο περισσότερα πράγματα να θαυμάσεις απ’ όσα μπορείς να περιφρονήσεις».

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη | Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης | Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου | Μουσική: Στάθης Δρογώσης | Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης  Μαμιός και η μουσικός Ευσταθία Λαγιόκαπα

*Παραστάσεις: Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) | τηλ.: 2310 842509

#9 “Γράμμα σ’ ένα παιδί” στο Θέατρο Αυλαία

Μετά τη sold out επιτυχία του στη Θεσσαλονίκη, πριν αρκετά χρόνια (2012) και το βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης και ερμηνείας, η παράσταση «Γράμμα σ’ ένα παιδί» της Μάρως Μπουρδάκου με τη Ζέτα Δούκα, βασισμένο στο βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι “Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ”, επιστρέφει φέτος στη πόλη και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Μέσα από μια καινούργια ματιά, μια νέα διασκευή που θα σχολιάσει – μοιραίως – όλα αυτά που συμβαίνουν και στις μέρες μας…. Το βιβλίο που συγκίνησε  τον κόσμο, από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Μέση Ανατολή στην Λατινική Αμερική, από την Κίνα στην Ιαπωνία, από την Ινδία στο Ιράν και το Μπαγκλαντές, επιστρέφει θεατρικά με την εξαιρετική Ζέτα Δούκα σε έναν ρόλο που όπως φαίνεται, αποτελεί σταθμό για την πορεία της.

Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης | Διασκευή: Μάρω Μπουρδάκου | Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

*Παραστάσεις: Από Τετάρτη 23 μέχρι Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136) |  τηλ.: 2310230013

#10 “Μανδραγόρας” του Μακιαβέλι στο Θέατρο Αμαλία

Το μανιφέστο του Νικολό Μακιαβέλι που καυτηριάζει την κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική υποκρισία, πάντα επίκαιρο, ριζοσπαστικό  και καθηλωτικό, σε μία καινοτόμα σκηνική εκδοχή υπό τη σκηνοθεσία της Ρέινα Σ. Εσκενάζυ, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αμαλία.

Ένας σύζυγος εμμονικός με την πατρότητα, ένας επίδοξος εραστής και μία σειρά από εκπροσώπους εξουσιών που εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι εξαπάτησης. Η Φλωρεντία του Μακιαβέλι διέπεται από διαφθορά και κανένα πολίτευμα δεν είναι ικανό να τη σώσει, όπως ακριβώς και μία γυναίκα, η Λουκρητία, είναι καταδικασμένη να υποπέσει. Ένα βαθιά πολιτικό έργο, γεμάτο τολμηρές, ακόμα και για τη σύγχρονη εποχή, καταγγελίες.

Συντελεστές: Μεταφράση / Διασκευή / Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ | Σκηνικά / Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά | Μουσική:Τάσος Καρακατσάνης | Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα | Βοηθός Σκηνοθέτη / Έμμετρα Μέρη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου | Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ | Artwork: Άρης Απαρτιάν

Πρωταγωνιστούν: Άρης Λεμπεσόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Νικορέστης Χανιωτάκης, Λουκία Πιστιόλα, Φιόνα Γεωργιάδη, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Ευάγγελος Σαμιώτης

*Παραστάσεις: Παρασκευή 25 , Σάββατο 26  και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00

Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71) | τηλ.: 2310 842509

#10+1 This is not Romeo & Juliet στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Το This is not Romeo & Juliet, το έργο του Αργύρη Πανταζάρα, βασισμένο στο αριστούργημα του Σαίξπηρ, έρχεται επιτέλους στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ  για δυο μοναδικές παραστάσεις, με τον Αργύρη Πανταζάρα και τη Σίσσυ Τουμάση επί σκηνής, σε ένα αέναο παιχνίδι ρόλων που γοητεύει και θολώνει τα όρια μεταξύ καθημερινού βίου και μύθου, μετά την προηγούμενη αναβολή του.

Δύο αιώνιοι έφηβοι υπό την επήρεια του έρωτα εισβάλλουν στο θέατρο. Ονειρεύονται, ερωτεύονται, δραπετεύουν από τη ζωή, και συνομιλούν με τον θάνατο. Έχουν για φυλαχτό το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και είναι “βαριά οπλισμένοι” με όλα τα καταδικασμένα ζευγάρια του  Σαίξπηρ. Αρνούνται να ερωτευτούν, αρνούνται ενσαρκώσουν, αρνούνται να πεθάνουν… μέχρι να πάρει τέλος η αδικία στον κόσμο. Δυο πρωταγωνιστές χωρίς τα δικά τους λόγια. Δυο πρωταγωνιστές  χωρίς το δικό τους έργο. Μια τραγική κωμωδία που δεν είναι… ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα.

Συντελεστές: Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας | Σύνθεση Κειμένου – Δραματουργική Επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου | Σκηνικά: Δήμητρα Ζίγκαρις | Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου – Τζίνα Ηλιοπούλου | Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Παίζουν: Αργύρης Πανταζάρας, Σίσσυ Τουμάση

*Παραστάσεις : Σάββατο 26/2 : ώρα έναρξης 21.00 και Κυριακή 27/2 : ώρα έναρξης 19.00

Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2) | τηλ.: 2310 262 051

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα