Θεσσαλονίκη

Ένα ερωτηματολόγιο για την πόλη σε περιμένει

Συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο για τις "Συνθήκες Διαβίωσης και Κατοικίας" στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
ένα-ερωτηματολόγιο-για-την-πόλη-σε-περ-112085
Parallaxi
Εικόνα: Σάκης Γιούμπασης/ Parallaxi Νοέμβριος 2015

Ο Χρήστος Ντινόπουλος, φοιτητής της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, δημιούργησε τον ιστότοπο της διπλωματικής του εργασίας η οποία αφορά στις “Συνθήκες Διαβίωσης και Κατοικίας στη Θεσσαλονίκη”, συνοδεύεται από ένα χρήσιμο για το έργο του ερωτηματολόγιο και χρειάζεται τις πολύτιμες απαντήσεις των περισσοτέρων. Ένα ερωτηματολόγιο για την πόλη το οποίο απευθύνεται σε όλους, με μοναδική προϋπόθεση όποιος το συμπληρώνει να έχει μετακομίσει ή αλλάξει μόνιμη κατοικία, από το 2005 και μετά.

Η απόφαση για την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής προέκυψε κυρίως γιατί οι συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα το διάστημα της οικονομικής κρίσης μετατράπηκαν σε μείζον και επίκαιρο θέμα, με πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό από κοινωνιολόγους, οικονομολόγους κλπ. Αυτό που έλειπε όπως επισημαίνει ο Χρήστος είναι η χωρική διάσταση του θέματος, μια περαιτέρω δηλαδή ανάλυση του κοινωνικού αυτού φαινομένου αποτυπωμένη στο χώρο, με χάρτες κλπ.

Η ανάλυση του κοινωνικού αυτού φαινομένου είναι μακρά και χρειάζεται τη συμβολή όλων γι’αυτό και μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο βοηθώντας στην προσπάθεια αφενός του φοιτητή και αφετέρου της αρκετά ενδιαφέρουσας έρευνάς του, τα αποτέλεσματα της οποίας προβλέπονται ιδιαίτερα και οι περισσότεροι θα θέλαμε να δούμε.

Eικόνα: Σάκης Γιούμπασης/ Parallaxi Νοέμβριος 2015

Τα πρώτα δείγματα-συμπεράσματα της έρευνας του φοιτητή, δείχνουν μετακινήσεις προς περιοχές με χαμηλότερα ενοίκια, όπως οι δυτικές συνοικίες και το κέντρο (Ροτόντα – Ναυαρίνου). Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αλλαγή της κατοικίας τους, ενδεχομένως γιατί μετακόμισαν λόγω οικονομικής δυσκολίας στην προηγούμενη κατοικία ενώ ιδιαίτερο το γεγονός πως τα αγορασμένα σπίτια δείχνουν, μέχρι στιγμής, περισσότερα από τα μισθωμένα. Ταυτόχρονα τα πρώτα συμπεράσματα της διπλωματικής δείχνουν και τις υψηλές τάσεις φυγής από τη χώρα, ειδικά σε ηλικίες 25-35.

Ένα γρήγορο ερωτηματολόγιο με σύντομες ερωτήσεις που απευθύνεται σε όλους, με μοναδική προϋπόθεση όποιος το συμπληρώνει να έχει μετακομίσει ή αλλάξει μόνιμη κατοικία, από το 2005 και μετά. Επισκεφθείτε το site της διπλωματικής και συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα