15νθήμερο λουκέτο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης – Πάει στη Βουλή το θέμα
ΚΚΕ και Κίνημα Δημοκρατίας ζητούν εξηγήσεις από την Λίνα Μενδώνη
Από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και για 15 ημέρες αναστέλλεται προσωρινά η είσοδος κοινού στις αίθουσες εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
H απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω εκτάκτων αναγκών στην αναδιάταξη εσωτερικών λειτουργιών του Μουσείου. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στους χώρους του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν κανονικά, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.
Ωστόσο, η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, με το θέμα να πηγαίνει προς συζήτηση στη Βουλή.
Επίκαιρη ερώτηση από ΚΚΕ
Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής με αποδέκτρια την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
Προς την Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα: Κλειστό το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) Θεσσαλονίκης λόγω της υποστελέχωσης
Το ΚΚΕ, με πρόσφατη Ερώτηση (6312/16.6.2025) στη Βουλή ανέδειξε την υποβάθμιση της λειτουργίας και την εγκατάλειψη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) και του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης. Αναδείχθηκε η σοβαρή εικόνα εγκατάλειψης των δύο εμβληματικών μνημείων, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού και της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των μουσείων ως ΝΠΔΔ.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση της κατάστασης: Στις 11.7.2025, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ανακοίνωσε, μέσω της ιστοσελίδας του, ότι θα παραμείνει κλειστό για 15 ημέρες λόγω «εκτάκτων αναγκών στην αναδιάταξη εσωτερικών λειτουργιών του Μουσείου», ενώ ταυτόχρονα, διευκρινίζεται πως «οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά».
Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής. Για πρώτη φορά, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας παύει να λειτουργεί για το κοινό όχι λόγω συντήρησης, ανακαίνισης ή φυσικής καταστροφής, αλλά λόγω της πλήρους αδυναμίας στελέχωσης και εσωτερικής αποδιοργάνωσης. Ενώ τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μετά από αυτό το διάστημα των «15 ημερών», αφού η στελέχωση δεν έχει αποκατασταθεί.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες του ήδη εξαντλημένου μόνιμου προσωπικού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσουν στοιχειωδώς τον Λευκό Πύργο ανοιχτό ως τις 8 το βράδυ, εν μέσω καλοκαιριού – κάτι που έπρεπε να συμβαίνει ήδη από 1η Απρίλη με διπλές βάρδιες, όπως προβλέπεται για τα μνημεία σε τουριστική περίοδο.
Η όποια πρόσληψη εποχικού προσωπικού –αν και όταν προκύψει– δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Θα αφορά μόλις 3 μήνες, και μετά πάλι τα ίδια: μονή βάρδια, κλειστές αίθουσες, απουσία καθαριότητας, κατάρρευση των υποδομών. Το υπάρχον μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία.
Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε μεμονωμένο. Αποτυπώνει την απαξίωση και την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, που εντάθηκε με τη μετατροπή, από την κυβέρνηση στα χνάρια των προκατόχων της, των Μουσείων σε ΝΠΔΔ ενάντια στον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο τους, υποτάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τις ανάγκες των κρουαζιερόπλοιων, των tour operators,κτλ.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
– Την άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού αρχαιοφυλάκων και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένου και της καθαριότητας), προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του μνημείου του Λευκού Πύργου.
– Την άμεση αποκατάσταση των φθορών και την υλοποίηση έργων συντήρησης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Ο Βουλευτής Δελής Γιάννης
Μάλαμα: Θα υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την κατάρρευση της λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης;
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την κατάρρευση της λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από χθες το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ανέστειλε την λειτουργία του, εν μέσω τουριστικής περιόδου, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Σε μια προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών εκ μέρους της διοίκησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτό το “λουκέτο” ονομάστηκε “αναδιάταξη της εσωτερικής λειτουργίας”. Το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πέντε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας που αποκολλήθηκε από τον κορμό του Υπουργείου Πολιτισμού και μετατράπηκε σε νομικό πρόσωπο. Έκτοτε, ποτέ δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της “ευελιξίας” οδήγησε το Μουσείο στην φετινή κατάρρευση.
Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού :
Πρώτον : να αναλάβει για την πρωτοφανή ζημιά που υφίσταται η Θεσσαλονίκη κι η πολιτιστική της κληρονομιά από την κατάρρευση της λειτουργίας του Μουσείου του Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης;
Δεύτερον : να απαντήσει γιατί εδώ και έξι χρόνια ταλανίζεται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από ακραία υποστελέχωση;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2025
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα : Θα υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την κατάρρευση της λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης;
Από χθες το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης ανέστειλε την λειτουργία του, εν μέσω τουριστικής περιόδου, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού. Σε μια προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών εκ μέρους της διοίκησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτό το “λουκέτο” ονομάστηκε “αναδιάταξη της εσωτερικής λειτουργίας”. Το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πέντε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας που αποκολλήθηκε από τον κορμό του Υπουργείου Πολιτισμού και μετατράπηκε σε νομικό πρόσωπο. Έκτοτε, ποτέ δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε. Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της “ευελιξίας” οδήγησε το Μουσείο στην φετινή κατάρρευση. Ήδη εδώ και μήνες εργαζόμενοι, αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η Κυριακή Μάλαμα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις του απαραίτητου εποχικού προσωπικού. Από τις 11 αίθουσες του Μουσείου, από την ημέρα μετατροπής του, ποτέ δεν ήταν επισκέψιμες όλες, ενώ το πρόβλημα συμπαρέσυρε και τον Λευκό Πύργο που μέχρι πρότινος δεν λειτουργούσε με θερινό διευρυμένο ωράριο.
Επειδή θα πρέπει άμεσα κάποιος να λογοδοτήσει για την λειτουργική κατάρρευση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Επειδή η πολιτική ηγεσία έχει την βασική ευθύνη για την νεοφιλελεύθερη εμμονή της με μία μεταρρύθμιση που καταφανώς δεν λειτουργεί.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
Θα γίνει ανάληψη ευθύνης για την πρωτοφανή ζημιά που υφίσταται η Θεσσαλονίκη κι η πολιτιστική της κληρονομιά από την κατάρρευση της λειτουργίας του Μουσείου του Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης;
Γιατί εδώ και έξι χρόνια ταλανίζεται το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης από ακραία υποστελέχωση;
Η ερωτούσα βουλευτής
Μάλαμα Κυριακή