Θεσσαλονίκη

Με αυτές τις 130 εκδηλώσεις θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη Χριστούγεννα

Από τις 10 Δεκεμβρίου, το κέντρο της πόλης, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 22.00, η Θεσσαλονίκη θα ζει στους ρυθμούς μιας μεγάλης, χαρούμενης , πολύχρωμης , πολύβοης και πολυποίκιλης γιορτής!

Parallaxi
με-αυτές-τις-130-εκδηλώσεις-θα-γιορτάσει-147957
Parallaxi

Στις 10 Οκτωβρίου 2016, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης και των φορέων της πόλης, για τον εορτασμό της περιόδου “Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς 2016,” όσον αφορά στον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και τις εκδηλώσεις, από τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Αρχιτέκτονα- Σκηνογράφο κ. Απόστολο Βέττα, ο οποίος είχε και την ευθύνη του σχεδιασμού της σε συνεργασία με τη σκηνογράφο-εικαστικό, Μαρία Βέττα. Για πρώτη φορά υπήρξε μια εντυπωσιακή αποδοχή από όλες τις παρατάξεις μπροστά σε ένα σχέδιο που μοιάζει το καλύτερο που παρουσιάστηκε ποτέ!

xristougenna-7

Στη συνεδρίαση της 28/12 του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε προς έγκριση το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που αφορούν: μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές, εικαστικά γεγονότα, φεστιβάλ δρόμου, χορευτικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, εγκαταστάσεις διαδραστικού χαρακτήρα, κυνήγι θησαυρού, show πυροτεχνημάτων και ακροβατικών, φεστιβάλ δρόμου κλπ.

Συνοπτικά, η φιλοσοφία του φετινού χριστουγεννιάτικου concept απευθύνεται στα παιδιά, στους γονείς, στις μεγάλες ηλικίε, στους νέους, στους μοναχικούς ανθρώπους, στους πρόσφυγες, παλιούς και νέους και τους τουρίστες και στοχεύει σε μια πόλη όμορφη τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα κατά την εορταστική περίοδο με σκοπό να πλημμυρίσει το εμπορικό κέντρο της πόλης με κοινό, αγοραστικό και μη, να γίνει η Πλατεία Αριστοτέλους το μεγάλο σαλόνι, να δοθεί η δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής του κόσμου και να αξιοποιηθούν οι τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις.

Ο εορταστικός διάκοσμος θα καλύψει Πλατείες & πάρκα, Πεζοδρόμους, Στοές & σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, Δρόμους, Λιμάνι, παραλία & θάλασσα και τις Πύλες της πόλης.

Συγχρόνως θα υπάρχει λειτουργία διαδραστικών εγκαταστάσεων στην πόλη. Πρόκειται για την δημιουργία ενός φεστιβάλ ”αυθόρμητων” καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα συμβούν στην καρδιά του εμπορικού κέντρου με αυτοσχέδιο τρόπο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρελάσεις, μεγάλες αλλά και μικρότερες συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα στο δρόμο (πλατείες, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, στοές, μαγαζιά κλπ).

Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των νέων καλλιτεχνών της πόλης, τη συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με όλα τα τμήματα (Μουσικό, Θεάτρου, Εικαστικό, Κινηματογράφου), το Τμήμα του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου, το ΚΘΒΕ, τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου, τη Δραματική Σχολή Βουτσινά αλλά και άλλες ιδιωτικές δραματικές σχολές που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Πέρα από τις μεγάλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, σχεδιάζονται μικρά «απρόσμενα» επεισόδια που θα συμβαίνουν καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών στο εμπορικό κέντρο, όπως ηθοποιοί που θα στήνουν δρώμενα σε καφετέριες ή μέσα στις αγορές (Καπάνι-Μοδιάνο), χορευτές που θα χορεύουν όχι σε κάποια σκηνή αλλά ανάμεσα στον κόσμο, και μουσικοί που θα παίζουν χωρίς μικρόφωνα και ηχεία, δρώμενα που θα κάνουν την αγορά να κινείται σε γιορτινούς ρυθμούς .

 Οι 130 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσουν μέχρι τη 1η Ιανουαρίου 2017 και θα πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία ταυτόχρονα στην πόλη:

Πλατεία Αριστοτέλους, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, Πλατεία Τσιρογιάννη, Αγορά Μοδιάνο, Πεζόδρομος Ικτίνου, ΧΑΝΘ, Ροτόντα, Λαδάδικα, Πεζόδρομος Δημ.Γούναρη, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Καθολική Εκκλησία, Στοά Αγίου Μηνά, Αίθουσα δοκιμών Κ.Ο.Θ, σε καφέ και στοές του κέντρου της Θεσ/νίκης, στα εργοτάξια και στις λαμαρίνες του μετρό….

Προβλέπεται να συμμετάσχουν περίπου 300 καλλιτέχνες, 100 εθελοντές, 60 φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Συμφωνικές Ορχήστρες, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, και Χορωδίες.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, το κέντρο της πόλης, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 22.00 η Θεσσαλονίκη θα ζει στους ρυθμούς μιας μεγάλης, χαρούμενης, πολύχρωμης, πολύβοης και πολυποίκιλης γιορτής, που θα κινητοποιεί τον κόσμο, τους επισκέπτες της κάθε ηλικίας και θα τους δίνει ένα κίνητρο για να κατέβουν στο κέντρο και να τονωθεί έτσι και η αγορά.

θα λειτουργούν 3 κεντρικές σκηνές στην πόλη οι οποίες θα φιλοξενούν καθημερινά μουσικά γεγονότα:

 • Πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10/12 έως την 01/01/2017
 • Πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, από τις 18/12 έως την 01/01/2017
 • Πλατεία Τσιρογιάννη, από τις 23/12 έως την 30/12/2017

Στον άξονα της Αριστοτέλους, από την Τσιμισκή έως την Εγνατία, θα τοποθετηθούν και θα λειτουργούν διαδραστικά παιχνίδια, φωτεινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ενώ στο άνω μέρος της Αριστοτέλους, από το άγαλμα του Βενιζέλου και πάνω, θα λειτουργεί Carousel, συγκρουόμενα και τρενάκι. Παράλληλα, θα υπάρχει το Χριστουγεννιάτικο παζάρι, σε 20-25 Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια.

H χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα επεκτείνεται στον άξονα της πλατείας Αριστοτέλους, στο θαλάσσιο μέτωπο με το πλωτό αστέρι και το δέντρο και στην Α΄ Προβλήτα, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αριστοτέλους όπου βρίσκονται ήδη το «Κουτί Με Τα Δώρα» και το «Σπίτι Του Αη Βασίλη», στο γυάλινο περίπτερο της οδού Μητροπόλεως και τη δράση «Ένα Φιλί Για Καλό Σκοπό» καθώς και με την έκθεση δημιουργιών στις λαμαρίνες του εργοταξίου του Μετρό, στο σταθμό της Αγίας Σοφίας.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του «Χριστούγεννα Μαζί» είναι:

 • Το παζάρι στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς με δράσεις για παιδιά και με τη συμμετοχή ΜΚΟ. Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου
 • Το «Κουτί Με Τα Δώρα» που αφορά στην ανακύκλωση δώρων και παιχνιδιών, καθώς και το «Σπίτι Του Αη Βασίλη» όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν (Ερμού και Αριστοτέλους)
 • «Ένα Φιλί Για Καλό Σκοπό»: Φωτογράφηση ενός φιλιού κάτω από το χριστουγεννιάτικο γκι, στο γυάλινο περίπτερο της πλατείας Αριστοτέλους (Μητροπόλεως), από τις 12.00 έως τις 22.00, για την υποστήριξη του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός»
 • Εκθέσεις στις λαμαρίνες του μετρό, στο εργοτάξιο του σταθμού της Αγίας Σοφίας, με τη συνεργασία των τμημάτων Αρχιτεκτόνων, Θεάτρου και Εικαστικών του ΑΠΘ, και τη συμμετοχή καταξιωμένων και ανερχόμενων φωτογράφων της πόλης. Στο πλαίσιο της δράσης θα παρουσιαστούν:
  • Έκθεση Φωτογραφίας: «Το θείο βρέφος» – Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Χαρά Αργυρούδη, Γιώτα Παντελίδου, Γιώργος Παυλίδης, Μαρίνα Στεφάνου
  • Εικαστική παρέμβαση: «Street Art» – Εικαστική Δράση συνεργασίας των τμημάτων Αρχιτεκτόνων, Θεάτρου και Εικαστικού του ΑΠΘ
  • Έκθεση Φωτογραφίας: «Περιβλέποντας τη Σαλονίκη» του Ιωάννη Βανίδη

Την παραμονή των Χριστουγέννων, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτυ με επίκεντρο την Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα εξελιχθεί ένα τελετουργικό με μουσικά-θεατρικά- χορευτικά δρώμενα, ακροβάτες, ηθοποιούς, dj party, με ταυτόχρονη τηλεοπτική κάλυψη.

Για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων 2016 συνεργάζονται με το Δήμο Θεσσαλονίκης οι φορείς: ΚΘΒΕ, ΧΑΝΘ, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ελληνική Αστυνομία, Βυζαντινό Μουσείο, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Α.Π.Θ., Παιδικά εργαστήρια Santa run, Ποντιακά Σωματεία, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ, Μουσικό Σχολείο κ.α.

Όλες οι  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θα είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ για αρκετές από αυτές έχουν φιξάρει οι ημερομηνίες.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και να είστε εκεί!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα