60 Χρόνια Κ.Ο.Θ: Το εντυπωσιακό νέο πρόγραμμα της σεζόν
Εντυπωσιακό το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο η Κ.Ο.Θ. συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής και προσφοράς, ως κορυφαία ελληνική συμφωνική ορχήστρα. Στις έξι δεκαετίες πορείας της η ορχήστρα συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, ανέπτυξε σημαντική δισκογραφική δραστηριότητα, έδωσε ώθηση στην ελληνική μουσική δημιουργία, έχοντας στο ενεργητικό της πληθώρα επιτυχημένων εμφανίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
“…Σε αυτή τη σημαντική επέτειο της ορχήστρας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της, το μουσικό και διοικητικό προσωπικό, που όλα αυτά τα χρόνια την υπηρετούν με αγάπη, αφοσίωση και μεράκι, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν από ιδρύσεώς της σε αυτή τη δημιουργική πορεία και εξέλιξη.” σημειώνει η Ζωή Τσόκανου, διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Η εξωστρέφεια η επίλυση των οικονομικών ζητημάτων και το θέματα της μόνιμης στέγης
Στην παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος μίλησε και ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. κ.Ούβε Μάτσκε λέγοντας πως το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ορχήστρας χαρακτηρίζεται από χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια μέσα από πολυποίκιλες και πολυάριθμες δραστηριότητες εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην μέριμνα για διεύρυνση των μουσικοπαιδαγωγικών εκδηλώσεων.
Ο κ. Μάτσκε χαρακτηριστικά αναφέρει πως “...το Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. το 2018, για πρώτη φορά στην εικοσάχρονη ιστορία του, λειτουργεί χωρίς χρέη και λοιπές εκκρεμότητες. Με την στήριξη της Πολιτείας και την συμβολή των συνεργατών μας κατορθώσαμε να λειτουργήσουμε με στενότητα οικονομική μεν, χωρίς καλλιτεχνικές εκπτώσεις δε. Εκφράζω την πεποίθηση, ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενεργειών για την επίλυση του βασικού προβλήματος μόνιμης στέγασης της Κ.Ο.Θ. στις εγκαταστάσεις του Μ.Μ.Θ. Είναι προφανές, ότι προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη κατάλληλου χώρου καθημερινών δοκιμών της Ορχήστρας στο ΜΜΘ, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί επαρκώς στον σχεδιασμό των κτηρίων και ευελπιστούμε η σχετική μελέτη τροποποίησης του χώρου να εγκριθεί σύντομα.
Επίσης εκφράζω την βάσιμη ελπίδα, ότι με τις ενέργειές μας μέσα στους επόμενους μήνες θα αποκτήσουμε τα αιτούμενα μουσικά όργανα, απαραίτητα για μία Κρατική Ευρωπαϊκή Ορχήστρα, σημειώνοντας, ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για προμήθεια επαρκούς εξοπλισμού της Ορχήστρας σε όργανα, τα οποία είτε δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του φορέα και αναγκαζόμαστε σε κάθε συναυλία να τα νοικιάζουμε, είτε είναι όργανα, που ο χρόνος ή και οι παραλείψεις στην απαραίτητη συντήρηση τους έχουν επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητά τους. Για την επίλυση άλλων ζητημάτων, όπως η στελέχωση της Ορχήστρας με μόνιμο καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό ή η εξεύρεση πηγών επιπλέον χρηματοδότησης έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, χωρίς – μέχρι στιγμής – να μπορούμε να ανακοινώσουμε τελικά αποτελέσματα.”
Ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως “Ως ένδειξη ευαισθησίας του φορέα μας, θα εξακολουθήσει να υφίσταται η δωρεάν είσοδος των φοιτητών στις συναυλίες, που πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και επιπλέον θα διατίθενται έως 30 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους ανά παράσταση ορχηστρικού σχήματος, κάτι που θα θέλαμε να επισημάνουμε γιατί όπως φαίνεται δεν είναι ευρύτερα γνωστό στο φιλόμουσο κοινό της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα αποφασίστηκαν ειδικές τιμές για οικογένειες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις μουσικοπαιδαγωγικές παραστάσεις.”
Τι φέρνει η νέα καλλιτεχνική περίοδος
Η νέα καλλιτεχνική περίοδος ξεκινάει με τακτικές συμφωνικές συναυλίες, που περιλαμβάνουν έργα ρεπερτορίου, πολλές πρώτες εκτελέσεις για την ορχήστρα, αλλά και πανελλήνιες και παγκόσμιες πρεμιέρες, με εκλεκτούς καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε με συναυλίες που έχουν ως επίκεντρο μουσική από την όπερα, το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Ξεχωριστές στιγμές αποτελούν συναυλίες όπως η εμφάνιση της Κ.Ο.Θ. στο Ηρώδειο με τη μουσική του Μάνου Λοΐζου, το καινοτόμο πάντρεμα θεάτρου και όπερας με το Κ.Θ.Β.Ε. στην ‘Ανθρώπινη Φωνή’ και η συμμετοχή στην επέτειο των 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Παράλληλα εγκαινιάζεται και μία σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου σε διάφορα μνημεία της πόλης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Μετά από μία πολύ επιτυχημένη σεζόν για το εκπαιδευτικό έργο της Κ.Ο.Θ. η ορχήστρα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις δράσεις για παιδιά και για όλη την οικογένεια. Συνεχίζουμε τις εμφανίσεις του ‘Πάμε Ορχήστρα’ στη Θεσσαλονίκη και ταξιδεύουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα με τον μαγικό κόσμο της Ντίσνεϊ, ενώ εγκαινιάζουμε τη σειρά ‘Κυριακή Πρωί, Μουσική’ προσκαλώντας για πρώτη φορά και τους μικρούς της φίλους 0-3 ετών σε μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης από το τότε στο σήμερα
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, από την ίδρυσή της, το 1959, έως και σήμερα.
Πολλές και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική της διεύθυνση, με πρώτο τον ιδρυτή της Σόλωνα Μιχαηλίδη και στη συνέχεια τους Γιώργο Θυμή, Άλκη Μπαλτά, Κάρολο Τρικολίδη, Κοσμά Γαλιλαία, Κωνσταντίνο Πατσαλίδη, Λεωνίδα Καβάκο, Μίκη Μιχαηλίδη, Μύρωνα Μιχαηλίδη, Αλέξανδρο Μυράτ και Γεώργιο Βράνο. Σημερινή διευθύντρια της Κ.Ο.Θ., η πρώτη γυναίκα στη σχετική θέση, είναι η αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, ενώ το καλλιτεχνικό δυναμικό της ανέρχεται σε εκατόν δέκα μουσικούς.
Το ρεπερτόριο της ορχήστρας καλύπτει το σύνολο των μουσικών εξελίξεων, από τη μουσική μπαρόκ ως και τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει και ένα ευρύτερο πλαίσιο μουσικών ειδών, όπως παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου και συναυλίες συμφωνικού ροκ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Κ.Ο.Θ. στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, αναπτύσσοντας ποικίλες δράσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις συχνές επισκέψεις της σε σχολεία για την πραγματοποίηση συναυλιών με παράλληλη ενημέρωση, το θεσμό της ‘Ανοιχτής Πρόβας’ για τους μαθητές και τη δωρεάν είσοδο φοιτητών σε παραγωγές της.
Παράλληλα η Κ.Ο.Θ. βοηθά ουσιαστικά τους νέους Έλληνες μουσικούς, είτε μέσω των διαγωνισμών νέων καλλιτεχνών, είτε μέσω συναυλιών με συμμετοχή στην ορχήστρα σπουδαστών των ωδείων, είτε με την πραγματοποίηση εργαστηρίων σε μουσικά σχολεία.
Στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου η Κ.Ο.Θ. πραγματοποιεί συστηματικά ανοιχτές συναυλίες για το κοινό, συναυλίες με σκοπό τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας ή για την ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων, ενώ πραγματοποιεί τακτικά επισκέψεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης κτλ.
Την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει μία έντονη δισκογραφική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η NAXOS, η BIS, η MINOS EMI και η FEELGOOD RECORDS.
Οι ηχογραφήσεις της Κ.Ο.Θ. έχουν βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποσπούν διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας “Supersonic” του περιοδικού Pizzicato, τα πέντε διαπασών του περιοδικού Diapason και το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Κριτικών Μουσικών.
Στον κατάλογο των Ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την Κ.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας, όπως L. Pavarotti, P. Domingo, J. Carreras, A. Khatchaturian, S. Accardo, A. Ciccolini, J. Anderson, V. Ashkenazy, P. Badura-Skoda, N. Gutman, M. Rostropovich, M. Maisky, Ch. Mandeal, Y. Talmi, G. Shaham, V. Repin, P. Gallois, R. Basso, A. Fedorova, W. de Boevé, M. Nyman, I. Gillan, D.D. Bridgewater, Οδ. Δημητριάδης, Λ. Καβάκος, Δ. Σγούρος, Κ. Κατσαρής, Ε. Καραΐνδρου, Θ. Μικρούτσικος κ.ά.
Πέρα από τη συστηματική παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και τις συχνές επισκέψεις σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, έχει εμφανιστεί σε όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο. Η διεθνής της παρουσία περιλαμβάνει εμφανίσεις της σε Βαλένθια, Πεκίνο, Πράγα, Φλωρεντία, Πιστόια, Βερολίνο, Στρασβούργο, Κλερμόν Φεράν και Μόναχο.
Το πρόγραμμα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018:
Κ.Ο.Θ. Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018