Θεσσαλονίκη

Αφήνουν την πλατεία Ελευθερίας στη μοίρα της και το 2023

Ούτε μισό ευρώ στο τεχνικό πρόγραμμα για το μετασχηματισμό της σε πλατεία

Γιώργος Τούλας
αφήνουν-την-πλατεία-ελευθερίας-στη-μο-896367
Γιώργος Τούλας

Αν υπάρχει ένα πραγματικό έγκλημα της διοίκησης Ζέρβα στη διάρκεια της θητείας του είναι σίγουρα η καταστροφή του σχεδιασμού ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας.

Η ανάπλαση της πλατείας ξεκίνησε επί διοίκησης Μπουτάρη, όπου λόγω των εκπτώσεων που αναγκάστηκε να κάνει ο εργολάβος, πολύ γρήγορα χρεοκόπησε, αφήνοντας το έργο ορφανό και τις λαμαρίνες να περιβάλλουν τα χορταριασμένα χώματα.

Ακολούθησε η ρεβανσιστική απόφαση του νέου δημάρχου να σταματήσει την ανάπλαση που είχε σχεδιάσει ο προκάτοχος του, όπως άλλωστε και την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, για καθαρά εκδικητικούς λόγους.

Πλατεία Ελευθερίας

Αντί αυτής επέλεξε, χωρίς καμία διαβούλευση τη λύση ενός υπόγειου πάρκινγκ και τη διαμόρφωση της πλατείας κατά το δοκούν.

Επειδή όμως ούτε αυτή η λύση δεν προχώρηση, παρότι εξαγγέλθηκε, διότι η αντίδραση της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας και του Ισραήλ, αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτών της πόλης ήταν μεγάλη, επελέγη τελικά να μεταμορφωθεί η πλατεία ξανά σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων, γεμίζοντας με άσφαλτο ένα τόπο μνήμης και το μοναδικό ελεύθερο αδόμητο οικόπεδο τέτοιας έκτασης στην παλιά παραλία.

Στην αρχή μας διαβεβαίωναν ότι το πάρκινγκ θα ήταν προσωρινό. Μόνο που κάποια στιγμή είδαμε να φυτεύουν δεντράκια εντός του και φτάσαμε στην κατάθεση του τεχνικού προγράμματος του 2023 του δήμου Θεσσαλονίκης, κόστους 50 εκ ευρώ όπως παινεύεται η διοίκηση, όπου τάζουν μέχρι και υπόγεια πάρκινγκ στη νέα παραλία αλλά ούτε μισό ευρώ μέσα στη χρονιά για την πλατεία Ελευθερίας.

Αυτό σημαίνει ότι η πλατεία θα παραμείνει πάρκινγκ για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία, διότι πιθανότατα έτσι την έχουν υποσχεθεί στον ενοικιαστή της. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα