Θεσσαλονίκη

Αυτά είναι τα πιο καλοκαιρινά σημεία στη Θεσσαλονίκη

Γίνεται να είσαι στην πόλη και ταυτόχρονα σε νησί; Καλοκαιρινά υπεύθυνα λοιπόν στην Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
αυτά-είναι-τα-πιο-καλοκαιρινά-σημεία-σ-121364
Parallaxi
Εικόνα: Έλενα Ταξίδου
Εικόνα: Έλενα Ταξίδου/ Άνω Πόλη 2016

Καλοκαιρινά υπεύθυνα σας υποσχόμαστε πως γίνεται να βρίσκεσαι στην πόλη και ταυτόχρονα σε κάποιο νησί. Πώς; Πολύ απλά η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη γωνιές, στενά και χώρους οι οποίοι μοιάζουν να ξεπήδησαν από κάποιο νησί και να μεταφέρθηκαν κρυμμένοι στην καρδιά της πόλης. Άλλωστε δεν είναι τόσο δύσκολο όταν ήδη ως πόλη είσαι ευλογημένη γεωγραφικά καθώς σου ανήκει ένα πανέμορφο παραλιακό μέτωπο. Κερδίζεις έτσι αυτόματα ένα από τα βασικότερα στοιχεία του καλοκαιριού: το αλμυρό νερό. Ψάξαμε, βρήκαμε και συγκεντρώσαμε τα σημεία της πόλης που μοιάζουν πιο “καλοκαίρι” από οτιδήποτε άλλο. Είναι έτοιμα, μετά από αυτό τον οδηγό, για να τα απολαύσετε πάντα καλοκαιρινά υπεύθυνα.

#Α’ Προβλήτα Δεν γίνεται να μιλάμε για καλοκαιρινά σημεία στην πόλη και να μην βάλουμε πρώτο στην λίστα την πιο διάσημη προβλήτα των Βαλκανίων -επιτηδευμένη υπερβολή- γιατί πρόκειται για την πιο αγαπημένη προβλήτα της πόλης. Επάνω της συμβαίνουν σχεδόν όλο τον χρόνο μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ίσως και καινοτόμα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Έπειτα από τις αισθητικές παρεμβάσεις στην επιφάνεια της πρώτης προβλήτας, η πόλη την επισκέπτεται 24/7, κυριολεκτικά. Από το πρωί μέχρι και τα ξημερώματα θα βρεις κόσμο να χαζεύει τα αστέρια και τα φώτα της πόλης, δίπλα ακριβώς από το αεράκι του Θερμαικού. Ξαπλώνοντας στις απίθανες και τεραστίων διαστάσεων σεσλόνγκ ή στο μεγάλο ξύλινο κατάστρωμα με τα πόδια να κρέμονται λίγα εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η πρώτη προβλήτα αποτελεί μία σταθερή καλοκαιρινή επιλογή στην πόλη.

tolimani1-1

#Νέα Παραλία Λογικά, η Νέα Παραλία παίρνει θέση στον οδηγό και μόνο εξ’ονόματος. Σχεδόν σωστό αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Η Νέα Παραλία, άφησε για μερικά χρόνια την φαντασία των Θεσσαλονικέων να οργιάζει για το τί μπορεί να συμβαίνει στην παραλία τους πίσω από τις λαμαρίνες. Όταν παραδώθηκε επίσημα, η ανάπλαση κατάφερε να αποσπάσει τα πλέον διθυραμβικά σχόλια μεταξύ των οποίων ήταν η αίσθηση που σου αφήνει το μέτωπό της από μακριά, σαν ένα “μεγάλο κατάρτι”. Οι προσεγμένη κυριολεκτικά διαχείρηση του φωτός του υγρού στοιχείου αλλά και τα παιχνίδια μεταξύ του ορίου στεργιάς και νερού, δίνουν στην Νέα Παραλία -μεταξύ άλλων- την εντυπωσιακή ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο, εντυπωσιακό κατάρτι. Από τότε λοιπόν μέχρι και σήμερα, καλοκαίρια και χειμώνες, το αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο, καταφέρνει να κατεβάζει καθημερινά όλο τον κόσμο της πόλης από το κέντρο στις κουπαστές του. Καλοκαιρινές βόλτες ανάμεσα σε μουσικούς του δρόμου, λουκουμάδες καλαμπόκι καραβάκια και μαλλί της γριάς. Το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό.

Εικόνα: Άννα Τζάκου
Εικόνα: Άννα Τζάκου
Εικόνα: Δήμητρα Σπαθάρα
Εικόνα: Δήμητρα Σπαθάρα

#Πλαζ Αρετσούς Μια καλοκαιρινή μαγεία που πάει πίσω τουλάχιστον 40 χρόνια ως αστικός καλοκαιρινός θρύλος. Η Αρετσού έχει φιλοξενήσει τα όνειρα και τα ηλιοκαψίματα των Θεσσαλονικέων του τότε, μία παραλία με την απόλυτη αντι-αίγλη που χαρακτήριζε τότε την αστική επιφάνεια ζωής στην πόλη. Από την δεκαετία του 90 και μετά η πλαζ φαινομενικά έχει χάσει το στίγμα της όχι όμως και το πιστό κοινό της. Τα καλοκαίρια, η πλαζ Αρετσούς εξακολουθεί και φιλοξενεί πολίτες οι οποίοι “κατεβαίνουν” δίπλα στο νερό και δημιουργούν μαγικές καλοκαιρινές ατμόσφαιρες ιδίως από την δύση του ήλιου και μετά. Λευκές πλαστικές καρέκλες και τραπέζια, μακριά από κάθε ίχνος ελιτίστικων επιλογών η άμμος στο παραλιακό μέτωπο Κρήνης-Καλαμαριάς γεμίζει από την καλοκαιρινή αύρα δεκαετιών του παρελθόντος. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Εικόνα: Γιώργος Τούλας
Εικόνα: Γιώργος Τούλας

#Ναταλί Το θερινό σινεμά προδίδει από τον τίτλο του και μόνο το πόσο καλοκαιρινή συνήθεια πρόκειται. Ο λόγος που επιλέγουμε το Ναταλί ως το απόλυτο θερινό είναι αφενός γιατί η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1970 και αφετέρου γιατί όλο το σκηνικό συντελεί στην απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία στην πόλη. Καταπράσινα φυτά και χρώμα από ορτανσίες τριγύρω, θαλασσινό αεράκι ακριβώς εξαιτίας της απόστασης από την παραλία, λευκό χαλίκι και ανοιχτός ουρανός με προοπτική στον κενό χώρο πίσω από τις ψηλές πολυκατοικίες. Τα θερινά σινεμά αξίζουν της προσοχής μας και το Ναταλί αξίζει αναμφίβολα του καλοκαιριού μας.

FullSizeRender7-1

#Άνω Πόλη Βουκαμβίλιες, πικροδάφνες και χρώματα που σε μεταφέρουν άλλοτε σε κάποιο κλασικό ελληνικό νησί με αγιοκλήματα, ψάθες και έντονο λευκομπλέ να εναλλάσεται και άλλοτε σε κάποια ηλιόλουστη γωνιά του Μαρόκο με τα έντονα πορτοκαλί. Το τσινάρι, η περιοχή στην οποία χτυπούσε το πάλαι ποτέ η εμπορική καρδιά στην Άνω Πόλη, έχει καταφέρει να κρατήσει κάτι από την αύρα του τότε. Πλακόστρωτα, παχύς ίσκιος κάτω από ψηλά δέντρα και αμπέλια, ψάθινες παραδοσιακές καρέκλες σε έντονο μπλε και ασβεστωμένες γλάστρες και σκαλοπάτια που θυμίζουν παραθαλάσσιο μέρος, συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό στην καρδιά της (άνω)πόλης.

Εικόνα: Έλενα Ταξίδου
Εικόνα: Έλενα Ταξίδου
anw poli 2 @elenataxidou
Εικόνα: Έλενα Ταξίδου
Εικόνα: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Εικόνα: Βαγγελιώ Χρηστίδου

#Οδοί Νησιά Ένα άλλο σύμπαν τρέχει παράλληλα με το δικό μας σε κρυμμένα σοκάκια στην πόλη, εκεί που ο χρόνος όχι μόνο σταμάτησε στο παρελθόν αλλά δείχνει να μην θέλει και να επιστρέψει. Ευτυχώς γιατί δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή έμπνευσης από την εικόνα αυτών των στενών στην Οδό Σιθωνίας στα ανατολικά, οδό Τροίας στη Νεάπολη, οδό Μαύρης Πέτρας στην Άνω Πόλη. Μικρόκοσμοι με λίγους ανθρώπους στα μικρά πεζούλια που εσωκλείνουν χρώμα και ενέργεια άλλης στόφας. Ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό το καλοκαίρι για περπάτημα καθώς θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά σας στιγμές από κάποιο νησί. Πρόκειται εκτός από τα απόλυτα καλοκαιρινά σημεία διάσπαρτα στην πόλη αλλά και η απόλυτη ανακάλυψη της χαράς του instagrammer.

#Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΣΟΡΤΣΑΚΙ: Βρείτε συγκεντρωμένους τους υπέροχους ανοιχτούς καλοκαιρινούς χώρους της πόλης, από τις αυλές & τους κήπους μέχρι τα αίθρια, τις ταράτσες και τα πιο δροσερά δημόσια σημεία της. Όλα επιλεγμένα ένα προς ένα για το απόλυτο αστικό καλοκαίρι το οποίο όπως όλα δείχνουν είναι επιλογή!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα