Αγγελούδης για διαμαρτυρία στη Ροτόντα: «Ο σκοταδισμός δεν χωρά στη Θεσσαλονίκη μας»
Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία για το πρόγραμμα της Λατρευτικής Εβδομάδας
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τοποθετήθηκε σχετικά με τη σημερινή διαμαρτυρία έξω από τη Ροτόντα, με αφορμή το πρόγραμμα της Λατρευτικής Εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, ο κ.Αγγελούδης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση «Διάλογοι με τον Θεό» Μεσαιωνικά Λατινικά Ρεπερτόρια με το Ισπανικό φωνητικό σύνολο «Schola Antiqua», στην Ροτόντα, πήρε τον λόγο πριν αρχίσει η συναυλία και είπε:
«Ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και ο σκοταδισμός δεν χωρούν στην ορθόδοξη εκκλησία και προφανώς δεν χωρούν και στη Θεσσαλονίκη μας».
Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μνημείο με αφορμή τη σημερινή συναυλία, στο πλαίσιο της Λατρευτικής Εβδομάδας.
Μάλιστα, η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει στην Παναγία Αχειροποιήτου, αλλά ύστερα από αντιδράσεις ενοριτών του Ιερού Ναού της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκε στη Ροτόντα.
Οι ενορίτες απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για «ανάμεικτες εκδηλώσεις» όπου «υπάρχει και το δηλητήριο της αίρεσης εξαιτίας της συμμετοχής παπικής χορωδίας στον Ναό της ενορίας μας».
Το… «δηλητήριο της αίρεσης» είναι το ισπανικό φωνητικό σύνολο «Schola Antiqua» το οποίο το Σάββατο του Λαζάρου πρόκειται να παρουσιάσει στην εκκλησία ένα πρόγραμμα με τίτλο «Διάλογοι με τον Θεό. Μεσαιωνικά Λατινικά Ρεπερτόρια» σε μουσική διεύθυνση Juan Carlos Asensio Palacios.
Το ισπανικό σύνολο έχει έδρα τη Μαδρίτη, είναι πολυβραβευμένο και με πλούσια δισκογραφία, ειδικεύεται στην έρευνα και την ερμηνεία της δυτικής μεσαιωνικής εκκλησιαστικής μονωδίας και πολυφωνίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει Αμβροσιανά, Παλαιορωμαϊκά, Μπενεβεντινά, Βησιγοτθικά, Γρηγοριανά Μέλη και Πρώιμη Πολυφωνία.
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που η Ροτόντα γίνεται στόχος. Τον Οκτώβριο του 1995 μια συναυλία στην Ροτόντα, αμαυρώθηκε από τα επεισόδια πιστών που πίστευαν πως με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιζόταν τον θρησκευτικό χαρακτήρα του μνημείου, με έναν μοναχό μάλιστα να βγάζει την οργή του πάνω στο πιάνο του Σάκη Παπαδημητρίου, μαχαιρώνοντάς το, ενώ άλλοι χοροπηδούσαν γύρω του και το κλωτσούσαν.
Ο τότε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, Ιωάννης Τάσιας ο οποίος στη συνέχεια έγινε Μητροπολίτης Λαγκαδά, πρωτοστάτησε στα γεγονότα. Ξεσήκωνε το παραθρησκευτικό κύκλωμα, συντόνιζε όλους τους φανατικούς και ζήτησε μέσω του ραδιοφώνου της εκκλησίας να αντιδράσουν ώστε η Ροτόντα να αποτελέσει αποκλειστικά χώρος λατρείας της Εκκλησίας. Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς στη συνέχεια υπήρξε δικαστήριο με κατηγορούμενο τον Σάκη Παπαδημητρίου αλλά και ανθρώπους από την Ένωση Πολιτών για παραβίαση ιερότητας του χώρου.
Ο Σάκης Παπαδημητρίου, μιλώντας μερικά χρόνια αργότερα στην Parallaxi, θυμάται: «Στη Ροτόντα, στην επίθεση εναντίον μου και εναντίον του πιάνου με είχαν 6 ώρες σχεδόν υπό κράτηση στην ασφάλεια. Μου είπαν ότι εγώ φταίω, με ρωτούσαν γιατί το κάνω, πόσα λεφτά θα πάρω, αν είμαι με τους Τούρκους και τέτοια πράγματα. Αν δεν ήταν υπουργός ο Μικρούτσικος δεν ξέρω πού θα ήμουνα, αν θα ζούσα. Ο μοναχός ήρθε με μαχαίρι πάνω μου. Του έπιασα το χέρι και του έφερα το κεφάλι στο πιάνο. Θα μπορούσα σωματικά να του κάνω χειρότερα, γιατί ήμουνα γυμνασμένος αλλά δεν ήθελα».