Άγιος Νικόλαος Τρανός, ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά του κέντρου
Σ’ αυτόν τελέστηκε η δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 27 Οκτωβρίου 1912.
Στην ανατολική πλευρά της πλατείας Δικαστηρίων στην οδό Μητροπολίτου Γενναδίου δίπλα από το διατηρητέο κτήριο – κατοικία του Μανώλη Αναγνωστάκη ορθωνόταν, ως την καταστροφή της από την πυρκαγιά του 1917, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Τρανού.
Σήμερα στην θέση του βρίσκουμε ένα μικρό και ταπεινό εκκλησάκι που δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη την μεγαλοπρεπή εκκλησία και τις ιστορίες γύρω από αυτήν, αποτελεί παρ’όλα αυτά έναν μικρό κρυμμένο παράδεισο στην καρδιά του κέντρου που περνάει από τους περισσότερους απαρατήρητος όμως ο πολύ καλά φροντισμένος κήπος η διπλή είσοδος από την Μητροπολίτου Γενναδίου και από την Μπακατσέλου, τα νεοκλασικά με τα οποία γειτνιάζει και από τις δυο πλευρές και η ηρεμία που προσφέρει μέσα στο πολύβουο κέντρο το κάνει μοναδικό.
Όταν το 1890 κάηκε ο παραθαλάσσιος μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου που αποτελούσε την έδρα της μητρόπολης από το 1590 που η Ροτόντα μετατράπηκε σε τζαμί ο Άγιος Νικόλαος ο Τρανός που μερικά χρόνια αργότερα θα είχε την ίδια μοίρα αποτέλεσε την προσωρινή έδρα της μητρόπολης μέχρι την ανέγερση του ναού του Γρηγορίου Παλαμά.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Τρανού γύρω από την συνοικία του ιστορικού κέντρου ξεχώριζε για την μεγαλοπρέπεια και οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές συγκέντρωναν πλήθος κόσμου της καλής κοινωνίας της πόλης. Σ’ αυτόν τελέστηκε η δοξολογία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 27 Οκτωβρίου 1912.
Με την πυρκαγιά του 1917 καταστράφηκε χωρίς να προβλεφθεί σχέδιο για την εκ νέου ανέγερσή του. Για ένα διάστημα στα ερείπια του ναού οι πρόσφυγες έστηναν πρόχειρα καταλύματα και το 1935 ξεκίνησε η ανέγερση της σημερινής μικρή εκκλησίας.
Από ανασκαφές την δεκαετία του 70 η περιοχή τους ρωμαϊκούς χρόνους σχετίζονταν με την αγορά, ενώ αργότερα πιθανολογείται πως χτίστηκε εκκλησία που όμως δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτήν.
Ιστορικές πηγές: imth.gr
Διαβάστε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ