Ακροδεξιά στη Θεσσαλονίκη: Μαύρες σκιές στο δημόσιο χώρο

Με αφορμή την εκδήλωση «Πύργος Λευκός σε φόντο μαύρο»

Parallaxi
ακροδεξιά-στη-θεσσαλονίκη-μαύρες-σκι-1252133
Parallaxi

Δεν είναι φυσικά η ενίσχυση των υπερσυντηρητικών και αντιδραστικών ιδεών αποκλειστικό προνόμιο της Βόρειας Ελλάδας. Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι διεθνής, η επιστροφή σε εθνικιστικές και μισαλλόδοξες περιχαρακώσεις απλώνεται σχεδόν παντού. Η ακροδεξιά σε πολλές χώρες διεκδικεί να κυβερνήσει ή να διαμορφώνει την πολιτική και κοινωνική ατζέντα. Στη χώρα μας οι αντίστοιχοι κομματικοί σχηματισμοί αθροίζουν σχεδόν το 20% της ψήφου ενώ γνωστοί ακροδεξιοί αποτελουν διακριτή συνιστώσα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με την έννοια αυτή, κανείς δεν θα έπρεπε να δείχνει με το δάχτυλο μια περιοχή, μια πόλη και να τη στιγματίζει με τρόπο απλουστευτικό και γενικευτικό σαν αντιδραστική ή ακροδεξιά.

Από την άλλη, δύσκολα παραγνωρίζονται οι διαχρονικές ακροδεξιές κρυσταλλώσεις, θεσμικές και κοινωνικές, στη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του 20ου αιώνα είναι γεμάτη κραυγαλέα παραδείγματα που δεν αποτελούν εξαιρέσεις ή μεμονωμένα περιστατικά. Από την άλλη, η ίδια ιστορία είναι γεμάτη από όψεις του πιο ανοιχτού και φωτεινού προσώπου της πόλης.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποτύπωση της ακροδεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Δεν λείπουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, εθνικιστικού μίσους και ομοφοβικής έκφρασης. Καλούμαστε να αναλογισοτύμε πώς κάποιοι θεσμοί της πόλης επικοινωνούσαν ή επικοινωνούν με το ακροδεξιό ακροατήριο. Πώς έδρασαν οι ακροδεξιοί στις πλατείες των εθνικιστικών συγκεντρώσεων ή των τρανσοφοβικών επιθέσεων; Πώς πολιορκούν τις σχολικές αυλές τα νεοναζιστικά μορφώματα; Ποια είναι η όσμωση ανάμεσα στους ακροδεξιούς και τους πυρήνες οπαδών; Με λίγα λόγια, ποιο είναι το υπόστρωμα που ευνοεί τέτοιες δράσεις; Υπάρχει ανοχή ή και εφεκτικότητα των αρχών; Εκφέρεται από παράγοντες της πόλης λόγος που καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία; Και βέβαια, έχει ενδιαφέρον να αναλογιστούμε τις αντιστάσεις απέναντι στην ακροδεξιά απειλή. Ποιες συλλογικές δράσεις, ποιες πρωτοβουλίες συνύπαρξης και αλληλεγγύης, ποιες θεσμικές παρεμβάσεις τίμησαν και τιμούν τη Θεσσαλονίκη της ανοιχτής κοινωνίας;

Τo «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς» σε συνεργασία με το Alterthess διοργανώνουν την εκδήλωση «Πύργος Λευκός σε φόντο μαύρο: σχολείο, πλατεία, κερκίδα και ακροδεξιά στη Θεσσαλονίκη», την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 19.00 στο ΕΣΗΕΜ-Θ.

Συμμετέχουν οι:

  • Δημήτρης Δημτσιάδης, ιδιωτικός υπάλληλος –δημοσιογράφος
  • Ντία Κεραμειδά, εκπαιδευτικός – κάτοικος Νεάπολης
  • Δημήτρης Μυστακίδης, μουσικός
  • Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, alterthess
  • Κωστής Παπαϊωάννου, Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς

Συντονίζει η Άννα Κυριακίδου, ενεργή πολίτης της Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα