Aλυσίδα φτιαγμένη από σώματα στη μνήμη των 57 ψυχών που «χάθηκαν» στα Τέμπη
Το «Tempi, In Memoriam» της φωτογραφικής ομάδας της gallery Pinakotheke, δημιουργήθηκε σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανί 102 μέτρων, με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας.
Εικόνες: Pinakotheke
Μια ανθρώπινη αλυσίδα φτιαγμένη από σώματα που κρατιούνται από το χέρι, σε ένα ειδικά προετοιμασμένο πανί 102 μέτρων, δημιούργησε η φωτογραφική ομάδα της gallery Pinakotheke, με τη χρήση της τεχνικής της κυανοτυπίας, εις μνήμην των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη.
«Η ιδέα ήρθε κοντά στα Χριστούγεννα, ενώ ο συμβολισμός της δράσης αποτελεί έμπνευση της ομάδας. Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια μεγάλη κυανοτυπία, το αποτύπωμα των 57 σωμάτων με τα χέρια που το πλαισιώνουν γύρω-γύρω. Συμβολίσαμε το να “είμαστε μαζί” με το να σπάει αυτή η αλυσίδα από μία δεσμίδα λουλουδιών με ανοδική πορεία», αναφέρει ο φωτογράφος Στέφανος Τσακίρης.
Η διαδικασία κατασκευής του έργου έγινε μέσα σε μία ημέρα, την Κυριακή 03 Μαρτίου στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, με τους συμμετέχοντες να αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα πάνω στο ύφασμα.
«Χρειαζόμασταν κόσμο για να το κατασκευάσουμε. Είχε πολλή προετοιμασία για να πραγματοποιηθεί όλο αυτό σε λίγες ώρες μέσα. Το πανί είναι μακρόστενο, έχει την μορφή των βαγονιών. Το μέγεθός του είναι 2,80 Χ 102 μέτρα. Σκέφτηκα ότι μπορούμε να αποτυπώσουμε σε αυτό το μέγεθος για να το φέρουμε σε κάτι οπτικό. Καταφέραμε μάλιστα να κάνουμε την μεγαλύτερη εκτύπωση και σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει, έστω και ψυχολογικά, όλους τους ανθρώπους που δίνουν το δικό τους αγώνα για δικαίωση», προσθέτει.
Σκοπός της ομάδας είναι η τελική μορφή του έργου να εκτεθεί σε κατάλληλο χώρο ή ακόμα και να ταξιδέψει από πόλη σε πόλη. «Έχουμε μιλήσει με τον ΟΣΕ για να το προβάλλουμε ίσως εκεί. Θα θέλαμε να το τοποθετήσουμε σε κάποια συμβολικά σημεία από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας το δρομολόγιο δηλαδή που έκανε το τρένο. Πονάει ακόμα πολυ κόσμο. Επηρεάστηκε περισσότερο και η πόλη μας, που ήταν ο τελικός προορισμός. Ελπίζω να γίνουν και άλλες δράσεις. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος είναι μαζί με αυτούς τους ανθρώπους και δεν τους ξεχνάει. Μπορεί κάποιες προσπάθειες να ειναι αποτυχημένες, αλλά ειναι καλό να γίνονται», εξηγεί ο Στέφανος Τσακίρης.
Το «Tempi, In Memoriam» έγινε προς τιμήν των θυμάτων, των επιζώντων, των συγγενών, των φίλων και όλων των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί έμμεσα ή άμεσα από το έγκλημα στα Τέμπη. Ο στόχος όμως είναι κοινός, όπως τονίζει η φωτογραφική ομάδα της “Pinakotheke”. «Να μην ξεχαστούν ποτέ τα Τέμπη», δηλώνοντας παράλληλα ότι το «μαζί» θα είναι πάντα η μεγαλύτερή μας δύναμη, όσος χρόνος και αν περάσει.