"Σαφάρι" φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη από ασθενείς και φαρμακοποιούς

"Μόνο ένα θαύμα περιμένουμε" λέει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου - Χιλιάδες ασθενείς αγωνιούν για τις θεραπείες τους

Γιώργος Σταυρακίδης
σαφάρι-φαρμάκων-στη-θεσσαλονίκη-απ-927615
Γιώργος Σταυρακίδης

Στοιχεία για τις ελλείψεις των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, έδωσε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μιλώντας για πάνω από 400 φάρμακα που δεν μπορούν να βρουν ασθενείς που αγωνιούν για την κατάσταση.

Πρόβλημα που εντοπίσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν αναγνώστες μας, επικοινωνήσαν με την Parallaxi για να εκφράσουν την αγωνία τους για φάρμακα που δεν μπορούν να βρουν στα φαρμακεία της πόλης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΦΣΘ, εκατοντάδες πολίτες περιμένουν έως και 30 ημέρες για να βρεθεί το φάρμακο που χρειάζονται για τη θεραπεία τους, ενώ εκφράζονται φόβοι από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Διονύση Ευγενίδη ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι εταιρείες κλείνουν για διακοπές, αλλά τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Στην επικοινωνία μας, ο κ. Ευγενίδης αναφέρει πως μία πρώτη λύση είναι να σταματήσουν οι εξαγωγές φαρμάκων για ένα διάστημα. «Τα εισαγόμενα φάρμακα, που είναι συνήθως αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα στη χώρα μας, να μένουν στην Ελλάδα και να μη φεύγουν στο εξωτερικό όπως γίνεται τώρα»

Φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά είναι αυτά που υπάρχουν σε έλλειψη στα φαρμακεία, ενώ όπως αναφέρει στην Parallaxi ο Μιχάλης Βολώνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΣΘ κάνουν σαφάρι μεταξύ τους οι φαρμακοποιοί, ώστε να βοηθήσει ο ένας τον άλλον «Τηλεφωνούμε ο ένας στον άλλον μήπως και βοηθηθούμε μεταξύ μας για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».

anavolika-khapia-pills.jpg

Σύμφωνα όμως και με την ανακοίνωση του ΦΣΘ, οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες αναζητούν φάρμακα από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του νομού Θεσσαλονίκης είτε και σε άλλους νομούς, από τον Έβρο έως και την Κρήτη, με πρόσφατη την είδηση που έκανε τον γύρο της ενημέρωσης, την αγωνιώδη προσπάθεια γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη που αναζήτησε μόνη της τα φάρμακα της μητέρας της, τηλεφωνώντας σε φαρμακεία του Ρεθύμνου.

“ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΟΥ…”

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη» αναφέρει στην Parallaxi ο 18χρονος Γιώργος που πρέπει κάθε μήνα να παίρνει το φάρμακο που χρειάζεται, αλλά την τελευταία φορά δεν μπόρεσε να το βρει, «Κάθε μήνα μου δίνονται ημερομηνίες εκτέλεσης συνταγής από το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στο κέντρο. Πηγαίνω και παραλαμβάνω τα φάρμακα (πρόκειται για φάρμακα γ-σφαιρίνη, απαραίτητα για τη χρόνια πάθηση που έχω) και έπειτα τα παίρνω μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Παρόλα αυτά την τελευταία φορά με ενημέρωσαν πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα στη δοσολογία που χρειάζομαι καθώς βρίσκονται σε έλλειψη σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αναγκαστικά με ωθεί να αλλάξω την μέθοδο χορήγησης από ενδοφλέβια σε υποδόρια. Αυτό δεν είναι κάτι σύνθετο, ωστόσο απαιτεί απαραίτητο εξοπλισμό και εκπαίδευση χρήσης. Λόγω της ευρείας χρήσης τους, οι γ-σφαιρίνες παρέχονται στα νοσοκομεία καθώς, υπάρχουν πολλές ασθένειες σε νεαρά παιδιά, οι οποίες πολλές φορές απαιτούν την χορήγηση των φαρμάκων αυτών και τα νοσοκομεία καλούνται να τα έχουν ήδη προμηθευτεί».

khapia.jpg

Από την άλλη, ο κ. Νίκος μας έστειλε μήνυμα για να μας αναφέρει πως γύρισε σε όλη τη Θεσσαλονίκη για να βρει ένα αναπνευστικό σπρέι που έχει ανάγκη. «Δεν υπήρχε στο φαρμακείο που πήγαινα πάντα και το αγόραζα. Αναγκάστηκα να φτάσω στο κέντρο για να το βρω τελικά. Ήμουν τυχερός τώρα αλλά την επόμενη φορά;»

ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΞΩ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

“Τα λέμε και τα ξαναλέμε και βγάζουμε δελτία τύπου για να δημοσιοποιούμε το θέμα αλλά η Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να πάρει τα μέτρα, που δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι.”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

«Δυστυχώς φεύγουν τα φάρμακα έξω από τους χονδρέμπορους λόγω τιμής. Δηλαδή εμείς έχουμε ένα φτηνό φάρμακο το οποίο εδώ μπορεί να κοστίζει πέντε δέκα ευρώ και έξω η τιμή του είναι πολλαπλάσια. Συνεπώς και τον Έλληνα εξαγωγέα τον συμφέρει, που ουσιαστικά δεν παράγει τίποτα απλά παίρνει ένα προϊόν από μία άλλη χώρα σε συγκεκριμένη τιμή που γίνεται για την Ελλάδα μόνο – Το ίδιο φάρμακο στην Ιταλία κοστίζει πέντε φορές πάνω – και το πουλάει έξω, σίγουρα πιο ακριβά από την τιμή που το αγόρασε, με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, και αυτός που το αγοράζει από έξω τον συμφέρει επειδή βγάζει κι εκείνος το αντίστοιχο κέρδος. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο όμως διογκώνεται πάρα πολύ. Αυξάνεται δηλαδή το πρόβλημα χωρίς να βλέπουμε κανένα φως στο τούνελ.» αναφέρει ο κ. Βολώνης, συμπληρώνοντας πως «Η μόνη που μπορεί να βοηθήσει είναι η Πολιτεία, κανένας άλλος δε μπορεί. Ο ΕΟΦ βασικά με μια πολιτική απόφαση του Υπουργείου Υγείας να κάνει μία καθολική απαγόρευση εξαγωγών όλων των φαρμάκων. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση, που ναι μεν είναι πολύ εύκολος αλλά πρέπει να υπάρχει και θέληση και πολιτική βούληση, είναι μία καθολική απαγόρευση εξαγωγών για ένα τρίμηνο ή εξάμηνο, για να γεμίσουμε φάρμακα πάλι τα φαρμακεία μας. Είναι τόσο απλό αλλά τόσο δύσκολο να γίνει.»

khapia.jpg

Εξηγώντας την ίδια κατάσταση και λύση ο Πρόεδρος του ΦΣΘ, συμπληρώνει πως «Απαντήσεις στην έκκληση μας δεν έχουμε πάρει από κανέναν υπεύθυνο μέχρι τώρα. Είναι μάλλον μία κατάσταση που βολεύει την Πολιτεία γιατί καταγράφεται σαν εξαγωγική δραστηριότητα χωρίς στην ουσία να είναι εξαγωγική».

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ

«Οι φαρμακοποιοί κάνουμε τεράστιες προσπάθειες να βρούμε τα φάρμακα που χρειάζονται οι πελάτες μας, από άλλους συναδέλφους που τυχαίνει να το έχουν εκείνη τη στιγμή που το θέλουμε. Ξέρετε το φάρμακο δεν είναι όπως τα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά που αν δεν τα βρούμε σήμερα, θα τα πάρουμε αύριο. Το φάρμακο το παίρνεις μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν λοιπόν δεν το έχεις εκείνη τη στιγμή, δε μπορείς να συνεχίσεις τη θεραπεία σου. Έτσι αναγκαζόμαστε να ψάχνουμε σε όλη τη Θεσσαλονίκη για φάρμακα και πολλές φορές και έξω από τη Θεσσαλονίκη για να βρούμε συναδέλφους που το έχουν, να το δανειστούμε και να τους το επιστρέψουμε όταν μας το στείλουν εμάς.» εξηγεί ο κ. Ευγενίδης περιγράφοντας έναν αγώνα δρόμου από τους φαρμακοποιούς ώστε να δώσουν λύσεις στα σοβαρά θέματα των θεραπειών των ανθρώπων που αγωνιούν για την υγεία τους.

«Οι ασθενείς κάνουν υπομονή και περιμένουν με κίνδυνο την υγεία τους σε πολλές περιπτώσεις λέγοντας πως θα περιμένουν λίγες μέρες και δε θα πάρουν το φάρμακο τους, το οποίο μπορεί να είναι για την πίεση, μία ινσουλίνη για το ζάχαρο, οτιδήποτε ή αλλιώς έρχεται από εμάς, θα το ψάξουμε εμείς και αν είναι τυχεροί, ίσως κάποιος άλλος συνάδελφος μπορεί να μας εξυπηρετήσει αν έχει.»

«Αν πούμε θαύμα την ευαισθητοποίηση», αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, «Τότε ναι, περιμένουμε μήπως σωθούμε από ένα θαύμα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα