Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Δραγούμη 36 και Ρεμπέλου 5

Της εποχής του μεσοπολέμου που προσεγγίζει την Art Deco με ενδιαφέρουσα διακοσμητική διάθεση με επιμέρους εκλεκτικιστικά στοιχεία.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-δραγού-915633
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ.

 Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Μορφολογικά τοποθετείται κάπου μεταξύ 1920-1925. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2016.

Κτίριο της εποχής του μεσοπολέμου που προσεγγίζει την Art Deco με ενδιαφέρουσα διακοσμητική διάθεση με επιμέρους εκλεκτικιστικά στοιχεία. 

Το κτίριο έχει 2 όψεις και 2 εισόδους, μια επί της Ι. Δραγούμη (ισόγειο και 3 ορόφους) και μια επί της Ρέμπελου (ισόγειο και 2 ορόφους). 

img-7126.JPG

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα μικρού βάθους έρκερ που οργανώνουν συμμετρικά τις όψεις με τα ανοίγματα (εξωστόθυρες με τους αντίστοιχους εξώστες) εκατέρωθεν. Ενδιαφέρουσα είναι η διαμόρφωση της στέψης στην όψη επί της Δραγούμη, με το έρκερ να προεξέχει πάνω από το οριζόντιο γείσο και την ζώνη με τις ανάγλυφες διακοσμητικές γραμμές. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία όπως τα κιγκλιδώματα των εξωστών, τα πλαίσια με γραμμικά στοιχεία στις ποδιές των παραθύρων, τα υψίκορμα ανοίγματα με τους φεγγίτες, οι γύψινες διακοσμήσεις στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου κ.α

Πηγή: ΕτΚ Τεύχος ΑΑΠ 229/04.11.2016