Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Κτίριο Σαλτιέλ

Γνωστές και άγνωστες πτυχές για το κτίριο επί της Ίωνος Δραγούμη

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-κτίριο-904537
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. 

Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Χτίστηκε το 1924, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Salvatore Poselli. Ιδιοκτήτες ήταν ο Σιμτώβ ή Σιντό, ο Ιωσήφ και ο Αβραάμ Σαλτιέλ του Μωυσή μαζί με τον Σαλτιέλ Κοέν του Σολομώντα. Όλοι τους ήταν έμποροι κασμιριών και ετοίμων ενδυμάτων στην οδό Ίωνος Δραγούμη 26, με την επωνυμία «Αδελφοί Σαλτιέλ και Κοέν» Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη και Σολωμού. Στο ισόγειο στεγάζει καταστήματα ενώ οι όροφοι είναι άδειοι. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983.

Η υπ. αριθ. 1070/8.1.1925 οικοδομική άδεια αφορούσε κτίριο με υπόγειο, ισόγειο με μεσοπάτωμα και δύο ορόφους. Στο ισόγειο διαμορφώνονται τέσσερα καταστήματα ενώ σε καθέναν από τους δύο ορόφους οργανώνονται επτά γραφεία. Παρουσιάζει έντονα νεοβυζαντινά στοιχεία με τα καμπυλωτά τόξα και τα κιονόκρανα.

dsc-5450.jpg

Η όψη του κτιρίου επί της οδού Σολωμού διαιρείται σε πέντε τμήματα, ενώ η όψη επί της οδού Ίωνος Δραγούμη οργανώνεται σε τρία φατνώματα, με τα δυο πλευρικά να δημιουργούν προεξοχές (έρκερ). Η είσοδος στους ορόφους της οικοδομής γίνεται από το ανατολικότερο τμήμα της οδού Σολωμού, ενώ όλο το υπόλοιπο ισόγειο καταλαμβάνουν τα καταστήματα με τους τοξωτούς φεγγίτες – ανοίγματα στο επίπεδο του μεσοπατώματος. Η διαμόρφωση της όψης των δύο ορόφων εμπνέεται από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ανοικοδόμησης του άξονα της Αριστοτέλους. 

Χτιστοί εξώστες, με τοξωτά ανοίγματα στον δεύτερο όροφο ολοκληρώνονται σχεδιαστικά με ενιαία οδοντωτή ταινία-πλαίσιο που περιγράφει τα ανοίγματα στο ύψος των φεγγιτών. Η ίδια οδοντωτή ταινία επαναλαμβάνεται στο ανώτατο τμήμα του κτιρίου πριν το γείσο της στέγης. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το κλιμακοστάσιο φωτίζεται με παράθυρα που δημιουργήθηκαν στον τοίχο και που δεν καλύφθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και τις αλλαγές χρήσεων.

140-4-3.jpg

Ο Σαλβατόρε Ποζέλι (Salvatore Poselli) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας μικρότερος αδερφός του Vitaliano Poselli με καταγωγή από το Καστιλιόνε (Castiglione) της Σικελίας. Ο Salvatore Poselli αρχικά δούλεψε στην Αίγυπτο μέχρι το 1870, για την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Ικόνιο, στη Σμύρνη, στην Αττάλεια και από τις αρχές του 1920 στη Θεσσαλονίκη. Έργα του μεταξύ άλλων : Οικοδομή Σίμχα Μπενβενίστε,Κτήριο Αβραάμ Σαμουήλ Γενή κ.α

dsc-5443.jpg

Με στοιχεία από : http://www.salonikajewisharchitecture.com/ | ΥΠΕΧΩΔΕ Δ-734 α/ 28.11.1983

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα