Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Λέσχη Θεσσαλονίκης, Λ.Νίκης 63
Ένα σημείο που έχει το δικό του κομμάτι στην ιστορία της πόλης
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ.
Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.
Βρίσκεται στην οδό Λ.Νίκης 63 και είναι στους περισσότερους γνωστή γιατί φιλοξενούσε στο ισόγειο πασίγνωστα καφέ μπαρ της παραλίας. Η ιστορία του όμως χάνεται πολλά χρόνια πίσω στην δημιουργία της Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Η ιστορική Λέσχη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1901 με την επωνυμία “ΝΕΑ ΛΕΣΧΗ” από επιφανείς Έλληνες πολίτες, κυρίως εμπόρους κι επιχειρηματίες. Απώτερος σκοπός της ίδρυσης ήταν η σύσφιξη των σχέσεων του ελληνικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και η οικονομική ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα, που τότε ξεκινούσε.
Τα μέλη της ΝΕΑΣ ΛΕΣΧΗΣ συνεργάζονται στενά με το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΣΧΗΣ ανακηρύσσει επίτιμους Προέδρους της τους Παύλο Μελά, Λάμπρο Κορομηλά και Γερμανό Καραβαγγέλη και αναρτά τις φωτογραφίες τους στο γραφείο του Προέδρου, όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Το 1926 η ΛΕΣΧΗ αποκτά το ιδιόκτητο κτίριο επί της Λεωφόρου Νίκης 63, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Η ανοικοδόμηση του κτιρίου έγινε αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση των μελών της, που κατείχαν τότε σημαίνουσα θέση στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.
Το έτος 1935 η ΝΕΑ ΛΕΣΧΗ μετονομάζεται σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΕΣΧΗ. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το κτίριο της ΛΕΣΧΗΣ επιτάσσεται από τους κατακτητές και στεγάζει γερμανικές υπηρεσίες, όπως τη Διοίκηση Θεσσαλονίκης – Αιγαίου και την Υπηρεσία Λογοκρισίας. Το κτίριο επιστρέφεται στα μέλη της ΛΕΣΧΗΣ στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Έχει υποστεί, όμως, πολλές καταστροφές κι έχει λεηλατηθεί μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας (πίνακες ζωγραφικής, επίπλωση κ.λ.π.). Τέλος, το 1992 η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΕΣΧΗ μετονομάζεται και λαμβάνει τη σημερινή της ονομασία “ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”.
Η ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ λειτουργεί ως σωματείο κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της και η προσφορά μέσων για τη ψυχαγωγία τους, η προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της χώρας καθώς και η υποστήριξη κάθε κοινωφελούς και μορφωτικού έργου.
Μέχρι σήμερα, η ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ έχει αναπτύξει πλήθος δραστηριοτήτων κοινωφελούς και φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Επίσης, διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκδρομές. Με αυτές στοχεύει στην ανάπτυξη και την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των μελών της αλλά και την ψυχαγωγία τους.
Το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης που πολλοί Θεσσαλονικείς γνωρίζουν γιατί στο ισόγειο φιλοξενούσε μια εποχή το γνωστό καφέ “Άρωμα” χτίστηκε το 1925, σε σχέδια του Γεώργιου Σιάγα γνωστό και ως Τζώρτζη αδελφό του αρχιτέκτονα Άγγελου Σιάγα που εκτέλεσε σημαντικά έργα στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου.
Το κτίριο υπέστη ζημιές στον σεισμό του 1978 ενώ χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983.
Αποτελεί ενα από τα δείγματα neo-mauresque αρχιτεκτονικής της πόλης μας. To neo-mauresque ρεύμα ήταν πολύ δημοφιλές για ψυχαγωγικά κτίρια στις ευρωπαϊκές πόλεις και επιλέχθηκε και για κάποια κτίρια εδώ. Είναι τριώροφο, με όψη που χωρίζεται σε τρία κάθετα τμήματα.
Οι ακριανοί άξονες είναι όμοιοι, ενώ ο κεντρικός διαφοροποιείται με το μεγαλύτερο πλάτος του και το τοξωτό άνοιγμα στον πρώτο, με τον χτιστό εξώστη. Στον δεύτερο όροφο όλα τα ανοίγματα είναι τοξωτά και ο εξώστης είναι σκεπαστός, αφού η πρόσοψη υποχωρεί προς τα μέσα. Χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες ξύλινες πόρτες εισόδου, με τους φεγγίτες με τα χρωματιστά γυαλιά.
Λέσχη Θεσσαλονίκης
https://lesxithessalonikis.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ