Η ανάπλαση που θα δώσει νέα ζωή στο πάρκο Ρουμανικών στη Νεάπολη
Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει τον δεύτερο μεγαλύτερο αστικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής.
Το πάρκο των Ρουμανικών, μεταξύ τον οδών Βενιζέλου, Καραμανλή και Παπανδρέου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς χώρους με βλάστηση και πολλά ψηλά δέντρα στη Νεάπολη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τον δεύτερο μεγαλύτερο πνεύμονα αστικού πρασίνου στην περιοχή μετά το αθλητικό συγκρότημα Στρεμπενιώτη.
Η ανάπλαση που σχεδιάζει o δήμος Νεάπολης-Συκεών θα το μετατρέψει σε ένα θεματικό πάρκο πολλαπλών χρήσεων, που πρόκειται να ανανεώσει τη συνολική του εικόνα.
Διαβάστε επίσης: 7 εικόνες που θα θυμάσαι αν έζησες κάποτε στη Νεάπολη
Ως κοινόχρηστος χώρος, με έκταση 5.323,28 τ.μ., ξεκίνησε να λειτουργεί σαν σημείο συνάντησης των κατοίκων κατά τη δεκαετία του ’60 αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απομείνει αναξιοποίητος με κτίρια-φαντάσματα που ρημάζουν και κατεστραμμένο παλιό εξοπλισμό. Σήμερα, εκτός από περιοχή πρασίνου, περιλαμβάνει μια παιδική χαρά, ένα ανοιχτό πολύ μικρό αμφιθέατρο, καθώς και σύμπλεγμα δύο εγκαταλειμμένων κτισμάτων, το πρώην αναψυκτήριο και μια προσθήκη σε αυτό. Η εικόνα εγκατάλειψης και ερήμωσης προκαλεί ανασφάλεια στον κόσμο, ειδικά όταν πέφτει το βράδυ. Δείτε τις εικόνες της Parallaxi από τη σημερινή όψη του χώρου:
Το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου, που αναμένεται σύντομα να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, έχει ως κεντρική του ιδέα «τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου αστικού πρασίνου με πολυλειτουργικό χαρακτήρα ο οποίος αξιοποιεί και αναδεικνύει την πολεοδομική, αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική διάσταση της περιοχής και τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Σε αντίθεση με την έλλειψη συνοχής του αστικού ιστού, που είναι από τα κυριότερα προβλήματα του συνόλου των δυτικών συνοικιών, η πρόταση επιχειρεί την δημιουργία ενός κεντρικού χώρου αναψυχής και ανάπτυξης κοινωνικών δραστηριοτήτων, ενός τόπου ζωντανού που θα αποτελέσει χώρο παιχνιδιού των παιδιών και παράλληλα χώρο αναψυχής των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών».
Τι προβλέπει η ανάπλαση
Από το πάρκο θα καθαιρεθούν τα υφιστάμενα κτίσματα και η μελέτη προτείνει την κατασκευή μελλοντικού αναψυκτηρίου επιφάνειας 120 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθεί η Κεντρική πλατεία του Μακεδονικού με το νέο μελλοντικό Αναψυκτήριο, ένα υπαίθριο Θέατρο – χώρος εκδηλώσεων 150 ατόμων, μια παιδική χαρά, ένας χώρος Πράσινου γηπέδου, ένας χώρος με επιτραπέζια παιχνίδια, ένας αρωματικός κήπος, μονοπάτια – διαδρομές περιπάτου με κιόσκια και καθιστικά, νέος εξοπλισμός φωτισμού και αστικός εξοπλισμός.
Πιο συγκεκριμένα, το θεματικό πάρκο θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και έχει τις ακόλουθες χρήσεις:
Πλατεία του Μακεδονικού – Νέο αναψυκτήριο: Το νέο αναψυκτήριο θα ανεγερθεί, σε μελλοντική φάση, το κτίσμα του αναψυκτηρίου, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου που θα κατεδαφιστεί. Μέχρι ανεγέρσεως του αναψυκτηρίου, η επιφάνεια που θα καταλάβει θα φυτευτεί με εδαφοκαλυπτικά φυτά. Το νέο αναψυκτήριο χωροθετείται στην πλατεία και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Η διαμόρφωση του χώρου θα επιτρέπει τη χρήση του από όλους σε όλες τις ώρες της μέρας. Με τη δημιουργία καθιστικών, μονοπατιών και ελεύθερων διαμορφώσεων, οι επισκέπτες έχουν εναλλακτικές δυνατότητες οικειοποίησης του.
Χώρος ειδικών οργάνων άθλησης: Στο τμήμα αυτό χωροθετούνται τα ειδικά όργανα άθλησης, όπου ενήλικες μπορούν να αθληθούν μέσα σε όμορφο χώρο πρασίνου.
Το «μικρό χωριό»: Χωροθετημένο δίπλα στην παιδική χαρά, το «μικρό χωριό» απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού. Πρόκειται για έναν περίκλειστο ασφαλή χώρο για δημιουργικό παιχνίδι παιδιών με συνοδεία ενηλίκων. Περιέχει σε ελεύθερη διάταξη τραπέζια για επιτραπέζια παιχνίδια, πάγκους / καθιστικά, σπιτάκια ξύλινα και καθιστικά για ενηλίκους που προσέχουν τα παιδιά.
Παιδική Χαρά: Ο χώρος της Παιδικής Χαράς με ελεγχόμενη είσοδο – έξοδο, αναφέρεται σε μικρά παιδιά. Έχει άμεση γειτνίαση με το χώρο του «μικρού χωριού», αλλά και το χώρο του «γηπέδου».
Το μικρό γήπεδο: Είναι ένας χώρος με χλοοτάπητα για ελεύθερο παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά.
Χώρος για επιτραπέζια παιχνίδια: Χώρος με ελεύθερη διάταξη τραπεζόπαγκων, για επιτραπέζια παιχνίδια ενηλίκων, πικνίκ, σχολικές εκδρομές, και κοινοτικές συναντήσεις.
Χώρος ανάπαυσης – αρωματικός κήπος: Στο τμήμα αυτό υπάρχει μεγάλο παρτέρι με αρωματικά φυτά και καθιστικά.
Θέατρο: Ο χώρος του θεάτρου φιλοξενεί 150 θεατές με δυνατότητα εναλλακτικών χρήσεων, παιχνιδιών, παιδικών παραστάσεων, εκπαιδευτικών συναντήσεων, υπαίθριων μαθημάτων, ερασιτεχνικών παραστάσεων.
Σύνθεση γλυπτού με συντριβάνι στον κεντρικό άξονα κίνησης του πάρκου.
Διαδρομές – μονοπάτια για περίπατο, αναψυχή και πιο ιδιωτικές συναντήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι για όλους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Όλες οι διαδρομές – ράμπες πρόσβασης στον χώρο θα έχουν κλίση έως 5% και επιστρώσεις φιλικές, ομαλές και αντιολισθητικές, για την απρόσκοπτη κίνηση όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, των αναπηρικών αμαξιδίων και των καροτσιών. Επιπλέον, θα διευκολύνεται η όδευση κίνησης ατόμων με μειωμένη όραση όπου θα υπάρχει περιμετρικά σε όλο το πάρκο, και εντός αυτού, στον κύριο διαμήκη άξονα διέλευσης που συνδέει την οδό Ελ. Βενιζέλου με την οδό Ιασωνίδου.
Η ιστορία πίσω από το όνομα του πάρκου των Ρουμανικών
Όπως καταγράφει ο Κωνσταντίνος Μ. Νίγδελης στο βιβλίο «Δήμος Νεάπολης – Συκεών, ο μεγάλος καλλικρατικός δήμος» (έκδοση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών, 2016), το πάρκο πήρε το όνομά του από το παλιό νεκροταφείο που βρισκόταν στη θέση του. Ένα νεκροταφείο το οποίο ανήκε σε μια μικρή Ρουμανίζουσα κοινότητα των Βλάχων.
Το νεκροταφείο δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ρουμανικής κοινότητας και έκδοσης σχετικής άδειας, εκτός των δυτικών τειχών. Πολύ κοντά υπήρχαν τα ελληνορθόδοξα νεκροταφεία της Αγίας Παρασκευής αλλά και τα αντίστοιχα των Αγίων Βικεντίου και Παύλου της καθολικής κοινότητας.
Η λειτουργία του ρουμανικού νεκροταφείου σταμάτησε περίπου στις αρχές του 1941, με τους μικρούς μαθητές έκτοτε να χρησιμοποιούν τις αλάνες του για να παίζουν ποδόσφαιρο. Δύο δεκαετίας αργότερα, επί της πρώτης θητείας του εκλεγμένου δημάρχου Αλέξανδρου Μπινιώρη το 1964, ο χώρος μεταμορφώθηκε σε ένα πάρκο-όαση για τους δημότες. Έναν τόπο συνάντησης κυρίως για την εργατική τάξη, με σημείο αναφοράς τα γραφεία του Μακεδονικού, μιας ομάδας που έχει δοξάσει τη Νεάπολη.