Η ανάπλαση του ιστορικού πάρκου των Ρουμανικών έκρυβε αρχαιολογικές εκπλήξεις
Ποιες παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον χώρο.
Σε μια ακόμη σημαντική ανάπλαση προχωρά ο δήμος Νεάπολης Συκεών, στο ιστορικό πάρκο των Ρουμανικών. Πρόκειται για μια ανακατασκευή προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν με την ένταξη του έργου σε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ).
Κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης και της απομάκρυνσης των κατασκευών που υπήρχαν στο πάρκο, μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του σχεδίου με την εξέλιξη των εργασιών, εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν την ιστορία του χώρου-πάρκου. Ο λόγος για μαρμάρινες ταφικές πλάκες, με ανάγλυφες παραστάσεις, και ένα αγαλματίδιο, ευρήματα που συλλέχθηκαν από τις Υπηρεσίες του δήμου.
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο στην πυκνοδομημένη περιοχή της Νεάπολης που θα δώσει άλλη πνοή στην ποιότητα ζωής των περιοίκων, και όχι μόνον, λαμβάνοντας ιδιαίτερη πρόβλεψη για την ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου», σημείωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση
Το σχέδιο ανάπλασης έχει εκπονηθεί από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης Συκεών και περιλαμβάνει μια συνολική έκταση 5.323 τ.μ.. Το πάρκο των Ρουμανικών βρίσκεται μεταξύ των οδών Κων. Καραμανλή, Ελ. Βενιζέλου, Α. Παπανδρέου και Αγ. Στεφάνου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους με βλάστηση στον δήμο μετά την περιοχή Στρεμπενιώτη.
Στόχος της ανακατασκευής, η οποία γίνεται με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αισθητική, είναι ένα σύγχρονο αστικό πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Η μελέτη, που εκπονήθηκε με ιδιαίτερη πρόνοια για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, προβλέπει καινοτόμο βιοκλιματικό σχεδιασμό με μονοπάτια και κλίμακες με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά, φυτεύσεις δένδρων και θάμνων. Στο κέντρο του χώρου θα δεσπόζει υπαίθριο θέατρο, ενώ θα δημιουργηθούν στάσεις ξεκούρασης και εξέδρες ανάπτυξης μπροστά και πίσω από το μελλοντικό αναψυκτήριο.
Πιο αναλυτικά προβλέπεται:
- Πλατεία του Μακεδονικού-Νέο αναψυκτήριο: Το νέο αναψυκτήριο χωροθετείται στην πλατεία, επιφάνειας 120τ.μ.. Η διαμόρφωση του χώρου θα επιτρέπει τη χρήση του από όλους σε όλες τις ώρες της μέρας. Με τη δημιουργία καθιστικών, μονοπατιών και ελεύθερων διαμορφώσεων, οι επισκέπτες έχουν εναλλακτικές δυνατότητες οικειοποίησης του.
- Θέατρο: Ο χώρος του θεάτρου φιλοξενεί 150 θεατές με δυνατότητα εναλλακτικών χρήσεων, παιχνιδιών, παιδικών παραστάσεων, εκπαιδευτικών συναντήσεων, υπαίθριων μαθημάτων, ερασιτεχνικών παραστάσεων, κ.ά.
- Διαδρομές-μονοπάτια για περίπατο, αναψυχή και συναντήσεις,
- Σύνθεση γλυπτού με σιντριβάνι στον κεντρικό άξονα κίνησης του πάρκου,
- Χώρος ειδικών οργάνων άθλησης με ειδικά όργανα, όπου ενήλικες θα μπορούν να αθληθούν μέσα με όμορφο χώρο πρασίνου,
- Παιδική Χαρά με ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο,
- «Μικρό Χωριό» δίπλα στην Παιδική Χαρά που θα απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά. Πρόκειται για έναν περίκλειστο ασφαλή χώρο για δημιουργικό παιχνίδι παιδιών με συνοδεία ενηλίκων. Περιέχει σε ελεύθερη διάταξη τραπέζια για επιτραπέζια παιχνίδια, πάγκους-καθιστικά, σπιτάκια ξύλινα και καθιστικά για ενηλίκους που συνοδεύουν τα παιδιά,
- Μικρό γήπεδο: Ένας χώρος με χλοοτάπητα για ελεύθερο παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά,
- Χώρος για επιτραπέζια παιχνίδια με ελεύθερη διάταξη τραπεζόπαγκων, για επιτραπέζια παιχνίδια ενηλίκων, πικνίκ, σχολικές εκδρομές, και κοινωνικές συναντήσεις, Χώρος ανάπαυσης με μεγάλο παρτέρι με αρωματικά φυτά και καθιστικά,
- Τέλος, για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών-χρηστών κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και τη δημιουργία διαβαθμισμένων ατμοσφαιρών στα επιμέρους τμήματα του πάρκου, προβλέπεται πλήρης αναβάθμιση του φωτισμού. Οι κεντρικοί άξονες διέλευσης και οι δευτερεύουσες διαδρομές θα είναι οι περισσότερο φωτισμένες, στο χώρο ανάπτυξης των κερκίδων ο φωτισμός θα υποστηρίζει τη λειτουργικότητα του χώρου, το ίδιο και στην Παιδική Χαρά, το «Μικρό Χωριό» και τους άλλους λειτουργικούς χώρους, ενώ στο χώρο ανάπτυξης του υψηλού πρασίνου ο φωτισμός θα δημιουργεί διαφορετικές ατμόσφαιρες.
Το πράσινο στην υπό ανάπλαση περιοχή θα καταλαμβάνει έκταση 2.560 τ.μ. και σε αυτή βρίσκονται 105 δέντρα.
Ιστορική αναφορά
Σύμφωνα με τον ιστορικό-συγγραφέα Κωνσταντίνο Νίγδελη («Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο μεγάλος καλλικρατικός δήμος», εκδ. ΚΕΥΝΣ, 2016) το πάρκο πήρε το όνομά του από το παλιό νεκροταφείο το οποίο ανήκε σε μια μικρή Ρουμανίζουσα κοινότητα των Βλάχων.
Το νεκροταφείο δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα-αρχές 20ού αι., εκτός των δυτικών τειχών. Πολύ κοντά υπήρχαν τα ελληνορθόδοξα νεκροταφεία της Αγίας Παρασκευής αλλά και τα αντίστοιχα των Αγίων Βικεντίου και Παύλου της καθολικής κοινότητας.
Η λειτουργία του ρουμανικού νεκροταφείου, στο οποίο ετάφησαν Ρουμάνοι στρατιώτες θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σταμάτησε περίπου στις αρχές του 1941, με τους μικρούς μαθητές έκτοτε να χρησιμοποιούν τις αλάνες του για να παίζουν ποδόσφαιρο. Δύο δεκαετίας αργότερα, επί της πρώτης θητείας του εκλεγμένου δημάρχου Αλέξανδρου Μπινιώρη το 1964, ο χώρος μεταμορφώθηκε σε πάρκο για τους δημότες κι έναν τόπο συνάντησης κυρίως για την εργατική τάξη, με σημείο αναφοράς τα γραφεία του «Μακεδονικού».