Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού: Νέες περιπέτειες για ένα «διαμάντι» του Δήμου Θεσσαλονίκης
Δημιουργεί ερωτηματικά η επαναφορά αρμοδιότητας διαχείρισης στο Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας του κτιρίου επί της οδού Μ. Κατράκη
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού, το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1993 και εδώ και 31 χρόνια αποτελεί ένα «διαμάντι» του Δήμου Θεσσαλονίκης, δίνοντας στους σπουδαστές του πτυχίο καθηγητή χορού, αναγνωρισμένο από το κράτος και προσφέροντας ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα που προσελκύει σπουδαστές και από χώρες του εξωτερικού.
Πρόκειται για την μόνη Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού δημόσιου χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη που στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Τριανδρίας, επί της οδού Μ. Κατράκη 4 και που αφού ξεπέρασε τον «σκόπελο» της έξωσης τον Απρίλιο του 2022, τώρα βρίσκεται ξανά στον κίνδυνο να κάνει βήματα πίσω.
Όταν ιδρύθηκε η Σχολή στεγαζόταν σε έναν ενοικιαζόμενο χώρο, όχι όμως κατάλληλο, στην περιοχή της Μαρτίου, επί της Κωνσταντινουπόλεως.
Η ακαταλληλότητα του χώρου σε συνδυασμό με το υψηλό μίσθωμα οδήγησε στο να αναζητηθεί λύση για τη μετεγκατάσταση της, κάτι που συνέβη με την επιλογή του Κέντρου Πολιτισμού Τριανδρίας.
Μάλιστα, το κτίριο ανακαινίστηκε εξ’ ολοκλήρου με το Δήμο Θεσσαλονίκης να δαπανά ένα ποσό κοντά στα 140.000 ευρώ και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς δημιουργήθηκε μια σχολή χορού με όλες τις ανάγκες (δάπεδα, ντους) για τη λειτουργία της, αλλά και συμβαδίζοντας πλήρως με τα όσα ζητάει το υπουργείο Πολιτισμού.
Ένας χώρος «κόσμημα» από το ισόγειο έως την ταράτσα του, που θα ζήλευαν πολλές ιδιωτικές σχολές χορού στην Ελλάδα.
Τα προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται μετά τον covid, όσον αφορά τα ζητήματα με τις ώρες χρήσης του χώρου, με αποτέλεσμα η Σχολή να μην μπορεί να κάνει τις απαραίτητες πρόβες και να «μετακομίζει» σε γειτονικά πάρκα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα που το κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού Τριανδρίας ήταν άδειο και δεν χρησιμοποιούνταν από κανέναν.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το κτίριο παραχωρήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ) για τις ανάγκες λειτουργίας της Ανώτερης Σχολής Χορού του δήμου. Η διάρκεια της παραχώρησης ήταν σε πρώτη φάση πενταετής, δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2023.
Σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης, η Ανώτερη Σχολή Χορού θα χρησιμοποιούσε το κτήριο έως τις 15:00 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή, και τον υπόλοιπο χρόνο θα περιέρχονταν στην αρμοδιότητα του Κέντρου Πολιτισμού Τριανδρίας ο οποίος τον παραχωρεί με τη σειρά του για τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Τριανδρίας και του Συλλόγου Ποντίων Τριανδρίας.
Οι έξτρα ώρες που ζήτησαν οι άνθρωποι της Ανώτερης Σχολής Χορού για τις απαραίτητες πρόβες, είχαν προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας, το οποίο είχε συνεδριάσει τον Απρίλιο του 2022 και αποφάσισε να μη διαθέσει τους χώρους για τις ανάγκες της Σχολής, πέραν όσων προβλέπονται στο συμφωνητικό παραχώρησης.
Το θέμα τότε είχε ξεσηκώσει μεγάλο «θόρυβο» και εν τέλει η λύση δόθηκε λίγους μήνες μετά.
Τον Αύγουστο του 2023, το κτίριο στη Μάνου Κατράκη 4, πέρασε στη διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να νιώσουν ασφαλείς κάνοντας σωστά αυτό που αγαπούν και σπουδάζουν, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με εχθρικό κλίμα από μια μερίδα πολιτών που δεν ήθελε τη Σχολή εκεί πέρα.
Έναν χρόνο μετά η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να επανέλθει η αρμοδιότητα διαχείρισης του κτιρίου στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας, δημιουργεί και πάλι πολλά ερωτηματικά, αλλά και ανησυχία στους κύκλους της Ανώτερης Σχολής Χορού σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι και εάν επανέρχονται οι «εφιάλτες» του παρελθόντος, δημιουργώντας και πάλι μια σειρά ερωτημάτων.
Όπως για παράδειγμα, πώς γίνεται το πτυχίο της Ανώτερης Σχολής Χορού να γράψει πάνω την ένδειξη «Δήμος Θεσσαλονίκης», αλλά να λειτουργεί σε ένα κτίριο που θα διαχειρίζονται άλλοι τους χώρους του και θα είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα;
Με ποιο κανονισμό λειτουργίας, ποιοι, πότε και πώς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το χώρο, γνωρίζοντας το τι έχει προηγηθεί τα περασμένα χρόνια;
Είναι δυνατόν ο έλεγχος του κτιρίου να γίνεται «μπαλάκι» κάθε φορά που θα αλλάζει η διοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης και πώς γίνεται άνθρωποι που είχαν διαφορετική στάση τα προηγούμενα χρόνια, τώρα να αλλάζουν άποψη για το θέμα;
Η απάντηση του Αντιδημάρχου
Ο Βασίλης Γάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης πήρε θέση μέσω δήλωσής του στην Parallaxi.
«Δηλώνω ξεκαθαρα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ανώτερη Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης να διακόψει τη λειτουργία της. Το έχουμε δηλωσει στο δημοτικό συμβούλιο τόσο εγώ, όσο και ο Δήμαρχος. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σε εφαρμογή των αποφάσεων, και η Ανώτερη Σχολή Χορού, αλλά και το Δημοτικό Ωδείο είναι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Έχει, συνεπώς, ενσωματωθεί ως υπηρεσία του Δήμου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από το ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης του κτιρίου μεταβιβάστηκε στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλους χώρους. Είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό. Άλλωστε όταν ιδρύθηκε η Σχολή συμμετείχα στο δ.σ. της.
Έχω αλληλογραφία με την κ. Κορωναίου και σκεπτόμαστε να βρούμε τρόπους ώστε να θωρακίζονται τα εκπαιδευτικά θέματα και επιπροσθέτως να επεκτείνουμε τις δραστηριοτήτες και να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών», τόνισε.