Θεσσαλονίκη

Αποκρουστικές εικόνες στις δημόσιες τουαλέτες στον Λευκό Πύργο

Οι τουαλέτες που προορίζονται για τις γυναίκες και ΑμεΑ χρησιμοποιούνται από τον καθένα - «Ντροπιαστική εικόνα για τη Θεσσαλονίκη» σημειώνουν πολίτες

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
αποκρουστικές-εικόνες-στις-δημόσιες-1020460
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Εικόνες που δεν θα έπρεπε να αποτελούν είδηση, αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλασσε η αυτοψία που κάναμε στις δημόσιες τουαλέτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μιλάμε βέβαια για χώρους που θα πρέπει να γνωρίζεις τα… κατατόπια της πόλης, καθώς όπως διαπιστώσαμε δεν υπάρχει καμία πινακίδα ή κάποια ένδειξη σε κοντινή απόσταση που να ενημερώνει ότι βρίσκεσαι έξω ή έστω πλησιάζεις σε δημόσιες τουαλέτες.

Ακόμα και οι ανοιχτές τουαλέτες στην Αριστοτέλους παρατηρείς ότι προκαλούν την έκπληξη όσων περνούν από το σημείο, καθώς οι περισσότεροι από εμάς τις έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας ότι είναι κλειστές, ενώ λειτουργούν κανονικά.

Δεν περιμένεις βέβαια να δεις και… θαύματα μέσα, ωστόσο για να είμαστε δίκαιοι, η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί από μέτρια έως ικανοποιητική, καθώς παρά το γεγονός ότι τις επισκεφτήκαμε σε ώρες… αιχμής, τα καλαθάκια ήταν άδεια, ενώ υπήρχαν και σακούλες μέσα σε αυτά.

Πάντα βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Και αυτήν την εντοπίζουμε στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, που δεν είναι άλλο από τον Λευκό Πύργο.

Εκεί λοιπόν διαπιστώσαμε ότι οι ανδρικές τουαλέτες είναι κλειστές, με ένα μεγάλο μάλιστα κάγκελο να εμποδίζει την είσοδο.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι ακριβώς απέναντι τουαλέτες που σύμφωνα με την ένδειξη αφορούν μόνο γυναίκες και ΑμεΑ, έχουν γίνει… μεικτές, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αναγνώστης της parallaxi πριν από λίγες ημέρες έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες σημειώνοντας:

«Η κατάσταση των χώρων είναι από σιχαμερή έως ντροπιαστική για τη Θεσσαλονίκη. Ακαθαρσίες, μυρωδιά ούρων, σαπούνι και χαρτί υγείας έννοιες άγνωστες. Προσωπικά κάθε φορά σιχαίνομαι το οτιδήποτε εκεί μέσα.

Οι τουαλέτες των γυναικών είναι ανοιχτές, αλλά δεν υπάρχει καμία σήμανση -έστω προσωρινή- ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται και από άνδρες.

Πρέπει να αφεθεί στη προσωπική συνείδηση και ευθύνη του καθενός, καθώς ο δημόσιος φορέας δε παίρνει ευθύνες, ίσως ντρέπεται για το χάλι του! Ακόμα και στις γυναικείες, λειτουργούν οι μισές τουαλέτες και οι άλλες είναι κλειδωμένες.

Και αυτές που λειτουργούν, εάν είσαι γυναίκα, πρέπει να έχεις πολύ δυνατά πόδια για να τις χρησιμοποιήσεις μόνο με squat για να μην ακουμπήσεις το πεντακάθαρο (!) στεφάνι τους.

Το γεγονός ότι είναι παλιές και φτιαγμένες από μάρμαρο, αλλά βρίσκονται σε αυτή τη τρισάθλια κατάσταση σήμερα, καθρεφτίζει κατά μία έννοια τη δημόσιο πρόσωπο της Ελλάδας και την κουλτούρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Κατασκευή δημοσίων έργων που κάνουν εντύπωση κι έπειτα στο έλεος τους. Αδιαφορία και ανύπαρκτος σεβασμός».

Κλειστές και οι τουαλέτες στην πλατεία Δικαστηρίων. Δυστυχώς γύρω από αυτές η κατάσταση είναι τραγική, με τη δυσοσμία να είναι έντονη, ενώ το χώρο να είναι γεμάτος ακαθαρσίες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα