Θεσσαλονίκη

ΑΠΘ: Φύλο και ισότητα στα λόγια, στην πράξη όμως;

Το συμπέρασμα που γεννά ανησυχία και έντονο προβληματισμό

Parallaxi
απθ-φύλο-και-ισότητα-στα-λόγια-στην-πρ-712212
Parallaxi

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκάλεσε στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ το γεγονός ότι καμία γυναίκα (εκ των 4 υποψηφίων σε σύνολο 15) δεν κατάφερε να εκλεγεί μεταξύ των ακαδημαϊκών μελών του νέου θεσμού διοίκησης, του πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ που θα καθορίσει τις προοπτικές του Ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια.

Σε ανακοίνωσή τους, σημειώνουν:

Η κοινότητα του ΔΕΠ ψήφισε και ανέδειξε τα ακαδημαϊκά μέλη του νέου θεσμού διοίκησης, του πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ που θα καθορίσει τις προοπτικές του Ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια.

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη φανερή μας ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι κατά την εκλογική διαδικασία ελάχιστες ήταν οι υποψηφιότητες γυναικών (4 σε σύνολο 15 υποψηφίων), από τις οποίες καμία δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Τα φαινόμενο αυτό αναδεικνύει πόσο πολύ πρέπει να προσπαθήσουμε στο ΑΠΘ για να αλλάξει αυτή η εικόνα απουσίας εκπροσώπησης των γυναικών στη διοίκηση. Ιδιαίτερη ευθύνη αναλογεί επίσης στα μέλη που εκλέχτηκαν για να προβληματιστούν για το πλαίσιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων τους, όταν εκ των πραγμάτων αφήνεται εκτός ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ας θυμηθούμε ότι το ΑΠΘ διαθέτει πλέον Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ) το οποίο καταρτίστηκε το 2022 με ορίζοντα υλοποίησης των όσων προβλέπει το 2024. Οι αριθμοί στο ΑΠΘ με βάση το εγκεκριμένο ΣΔΙΦ και τον Έμφυλο Χάρτη του ιδρύματος δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών στο σύνολο του προσωπικού είναι 46%. Το ποσοστό των γυναικών στο σύνολο των μελών ΔΕΠ είναι 33,83%. Με άλλα λόγια, το 1/3 των ψηφοφόρων για το Συμβούλιο Διοίκησης είναι γυναίκες. Πρέπει ατομικά να αναρωτηθούμε και συλλογικά να διερευνήσουμε πώς η αναπαραγωγή του συστήματος εξουσίας οδήγησε στον αποκλεισμό από την αντιπροσώπευση στο Συμβούλιο του 1/3 του σώματος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρέπει να γίνουν γενναία βήματα για την άρση των υπόρρητων ανισοτήτων.

Είναι απαραίτητο η κοινότητα του ΑΠΘ και η μελλοντική του διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα για να αναχαιτίσει την περιθωριοποίηση και απαξίωση του ρόλου των γυναικών ως δομικό πρόβλημα του ΑΠΘ· να προσπαθήσει για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και την ανάδειξη και αποδοχή της ποικιλομορφίας της κοινωνίας μας στον ακαδημαϊκό χώρο. Χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά για να μπορέσουμε ως ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης που διαμορφώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της δυναμικής της κοινωνίας μας να βγάλουμε τη χώρα μας από την τελευταία σειρά όσον αφορά σε θέματα φύλου και ισότητας. Χρειάζεται να εφαρμοστεί το ΣΔΙΦ άμεσα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε ισότιμα μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στο Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης ως προς τη φροντίδα μας για το φύλο και την ισότητα μεταξύ των μελών του.

Όλη η Πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ (διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και φοιτητές/ριες) χρειάζεται σταθερά να ενεργοποιηθούμε σε κάθε επίπεδο για την αλλαγή της κουλτούρας και της συνολικής κατάστασης στο ΑΠΘ όσον αφορά στο φύλο, την ισότητα, και τον σεβασμό, και την προσπάθεια επίτευξης μίας συμπεριληπτικής και γι’ αυτό περισσότερο δημιουργικής, και καινοτόμας ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Πολυτεχνικής Σχολής:

Γιώργος Ανδρέου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Μηχανικών Υπολογιστών Αναστασία Ζαμπανιώτου, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημικών Μηχανικών Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης Λώρα Σλίνη, ΕΔΙΠ, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Λουκάς Τριάντης, Επίκουρος Καθηγητής,Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Γιάννης Φραγκόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης Χάρις Χριστοδούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα