ΑΠΘ: Το Ιστορικό-Αρχαιολογικό ανοίγει νέους δρόμους σε μία εβδομάδα εξωστρέφειας
Ο καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης μιλάει για τις πρωτότυπες εκδηλώσεις του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, που περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις και κοινωνικές συζητήσεις.
Με σκοπό να ενισχύσει την εξωστρέφεια και να προβάλλει την πλούσια ερευνητική δραστηριότητά του, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αφιερώνει την εβδομάδα 27-31 Μαΐου 2024 σε ανοικτές εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο «Ανοίγοντας νέους δρόμους, συνομιλώντας με την κοινωνία». Στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν επαφές με φοιτήτριες/ες, κοινωνικούς εταίρους αλλά και δράσεις που στοχεύουν στην προβολή προς το ευρύ κοινό μέρους της ακαδημαϊκής και ερευνητικής συνεισφοράς του Τμήματος.
Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης , Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του τμήματος μίλησε στην Parallaxi, για τον νέο αυτό θεσμό.
«Είναι ένας θεσμός που καθιερώνει το τμήμα μας και κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου, θα υπάρχει μια αντίστοιχη εβδομάδα που θα περιλαμβάνει δράσεις εξωστρέφειας και διάχυσης των ερευνητικών και των εν γένει δραστηριοτήτων προς την κοινωνία. Οι δράσεις κάθε φορά θα είναι διαφορετικές και ανάλογα με την εισήγηση που θα υπάρχει, θα προσεγγίζουμε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα ευάλωτες ομάδες πολιτών, που δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν το πανεπιστημιακό κάμπους. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε έναν διάλογο και να τους παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής δράσης και να τους ενημερώσουμε, σχετικά με το γιατί πιστεύουμε ότι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και οι δημόσιοι λειτουργοί του έχουν μία κοινωνική ευθύνη και γιατί το κοινωνικό τους αποτύπωμα είναι σημαντικό.
Υπηρετούμε ένα παραδοσιακό τμήμα ιστορίας, καταξιωμένο διεθνώς και σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο όπως το ΑΠΘ και πάρα πολλές φορές η πληροφόρηση που έχει η κοινωνία για το πανεπιστημιακό ίδρυμα δεν είναι πάντοτε θετική. Εμείς θέλουμε να δείξουμε και την άλλη πλευρά. Ότι το πανεπιστήμιο υπηρετείται από ένα ανθρώπινο δυναμικό, υψηλού επιστημονικού επιπέδου και μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας και αυτό δεν αφορά μόνο το διδακτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά το σύνολο του τμήματος και τους φοιτητές και φοιτήτριες μας.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο πανεπιστημιακό κάμπους. Συνάδελφοι οργανώνουν έναν πανεπιστημιακό περίπατο και θα διαπραγματευτούν το ζήτημα της δημιουργίας του ΑΠΘ (28/05). Άλλωστε την επόμενη χρονιά γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του και θα παρουσιάσουμε με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε το πανεπιστήμιο.
Την Πέμπτη (30/05), στον υπαίθριο χώρο στην Φιλοσοφική (στα γρασίδια), μια συνάδελφος της προϊστορικής αρχαιολογίας θα μαγειρέψει με τεχνικές και υλικά, που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της προϊστορικής εποχής. Έχουμε προσκαλέσει και τους φοιτητές Erasmus, ξένων πανεπιστημίων, από όλες τις σχολές του ΑΠΘ.
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί μία δημόσια συζήτηση στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, σε ειδική αίθουσα, που θα επικεντρώνεται στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους ακαδημαϊκούς χώρους, ενημερώνοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες γύρω από αυτό το ζήτημα. Τέλος την Παρασκευή (31/05), έχουμε προσκαλέσει κοινωνικούς εταίρους, όπως φορείς – δημόσιους και ιδιωτικούς – ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα που συνεργάζεται το τμήμα.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στον χώρο του τμήματος και οι κοινωνικοί εταίροι θα συνδεθούν από όπου βρίσκεται ο καθένας. Όπως και την Τετάρτη (29/05) έχουμε αντίστοιχη συνάντηση με αποφοίτους του τμήματος, που σήμερα βρίσκονται στα “τέσσερα σημεία του ορίζοντα”, ασκώντας την επιστημονική ή την επαγγελματική τους καριέρα. Αποτελούν κομμάτι της οικογένειας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τους θέλουμε πάντα κοντά μας.»
Όλες οι δράσεις είναι ελεύθερες για το κοινό
Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: