Θεσσαλονίκη

Αργοπεθαίνουν τα περίπτερα: Αγωνία για τις νέες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Η νέα φορολογία, ο ανταγωνισμός και τα τεφτέρια απειλούν τους περιπτεράδες της πόλης - Τι λένε οι ίδιοι

Βασίλης Παπουτσής
αργοπεθαίνουν-τα-περίπτερα-αγωνία-γι-1090964
Βασίλης Παπουτσής

Ο αργός θάνατος ενός είδους που αποτέλεσε μέρος της καθημερινότητας της Ελλάδας για δυο αιώνες ξεκινώντας από το Ναύπλιο, ως πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Συνυφασμένα με την έννοια της βοήθειας που έδινε το κράτος ως άδειες περιπτεριούχων σε ανάπηρους πολέμου αποτέλεσαν μέρος της ελληνικής καθημερινότητας που σβήνει. Δέκα χρόνια πριν υπήρχαν 10.ο00 περίπτερα στην Ελλάδα. Σήμερα η κατάσταση δυστυχώς είναι δραματική.

Τα καταστήματα που έχουν κατακλύσει όλες τις περιοχές τα τελευταία χρόνια και εκτός από τη λειτουργία τους σαν ψιλικατζίδικα, σερβίρουν καφέ και κατεψυγμένα τρόφιμα, σίγουρα μας έχουν “πάρει” κόσμο.”, αναφέρει στην parallaxi ο Γιώργος Μακρυκώστας, υπάλληλος περίπτερου στην Καρόλου Ντηλ, συμπληρώνοντας πως “Σημαντικό ρόλο έχουν και οι τιμές και ο ανταγωνισμός. Ο τζίρος έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και δε φταίνε φυσικά μόνο τα νέα ανταγωνιστικά καταστήματα αλλά κυρίως η ακρίβεια. Θα προτιμήσει ο κόσμος να πάει πιο εύκολα στο σουπερμάρκετ που είναι πιο χαμηλά οι τιμές, διότι υπολογίζει πλέον και το κάθε εικοσάλεπτο“.

Ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση -πλέον- των περιπτέρων αναμένεται να καταστήσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα. Η νέα αύξηση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα των μικρών αυτών παραδοσιακών καταστημάτων του δρόμου.

Εκτός από τους νέους συντελεστές φορολόγησης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αρκετές φορές και συμβάντα παρανομίας καθώς είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο το μικροκλοπών αλλά και ληστειών, καθιστώντας το επάγγελμα και επικίνδυνο.

Ακόμα και τώρα ενόψει γιορτών δεν παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Όσον αφορά την επικινδυνότητα, τα βράδια είναι κάπως περίεργα εδώ… Τον χειμώνα δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος άρα είναι μοναχικά και πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Έχω ακούσει για μικροκλοπές εδώ γύρω αλλά ευτυχώς στο δικό μας περίπτερο όχι ακόμα. Η αστυνομία πάντως δεν κάνει περιπολίες εδώ κοντά, μόνο τη δημοτική αστυνομία βλέπω αλλά και αυτή εμφανίζεται μόνο τα πρωινά” λέει ο κ. Μακρυκώστας.

Συνομιλώντας με υπάλληλο περίπτερου επί της Αγίας Σοφίας, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από άλλες περιοχές του κέντρου. “Δε θα έλεγα ότι έχει πέσει ο τζίρος, καθώς στοχεύουμε να φέρνουμε συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία ξέρουμε πως αγοράζουν κατά κόρον οι πελάτες μας. Πιστεύω πως τα έσοδα έχουν μείνει σταθερά στα ίδια επίπεδα. Όμως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται μάλλον αναμένεται να μας πλήξει”.

“Ήδη μας έχει επηρεάσει η χρήση κάρτας. Η πλειοψηφία του κόσμου αγοράζει με POS ακόμα και το νερό ή την τσίχλα. Αυτό μειώνει τα καθαρά μας έσοδα. Στο περίπτερο που βρίσκομαι πάντως στην περιοχή, κινδύνους δεν αντιμετωπίζουμε. Δεν έχουμε περιστατικά κλοπών και βίας, μόνο αν αμελήσει κάτι ένας υπάλληλος, αλλιώς όχι. Οι πελάτες μας εξάλλου είναι γείτονες συνήθως, που τους βλέπουμε καθημερινά. Η αστυνομία μαζί με την τροχαία κάνουν σχεδόν 24ωρες περιπολίες με αποτέλεσμα να μη νιώθουμε κανέναν κίνδυνο. Ίσως, ο μόνος που αντιμετωπίζουμε είναι οι τηλεφωνικές απάτες, που επιτήδειοι προσπαθούν να μας κάνουν να τους βάλουμε κάρτα, χωρίς φυσικά πότε να τις αποπληρώνουν” συμπληρώνει ο υπάλληλος του περίπτερου.

Το θέμα της επικινδυνότητας και η καθημερινή προσπάθεια για την αποφυγή κλοπών είναι στην ατζέντα σχεδόν κάθε εργαζόμενου σε περίπτερα στο κέντρο της πόλης. Αυτό μας το επιβεβαιώνει και μια εργαζόμενη περιπτέρου στην πλατεία Αριστοτέλους, επί της Εγνατίας. “Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που προσπαθούν να κλέψουν με αποτέλεσμα και εμείς σαν εργαζόμενοι στα κεντρικά περίπτερα να νιώθουμε ανασφάλεια. Είναι ένα αρκετά δύσκολο επάγγελμα αλλά εξαρτάται και από την περιοχή που εργάζεσαι φυσικά. Παρόλο πάντως που σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουμε απόπειρες μικροκλοπών, η αστυνομία προσπαθεί να βοηθήσει και είναι αρκετά συνεργάσιμοι οι αστυνομικοί. Έχουμε τα μάτια μας όμως ανοιχτά για οτιδήποτε συμβαίνει. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση“.

Έπειτα η ίδια εργαζόμενη, αναφέρει και τις σκληρές συνθήκες ανταγωνισμού με καταστήματα, τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και επηρεάζουν φυσικά τα έσοδά τους, “Τα μικρά μίνι μάρκετ που προσφέρουν και καφέ, μας βάζουν σε μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, διότι τα περίπτερα δεν μπορούν με τίποτα να ανταγωνιστούν τέτοιου είδους μαγαζιά. Αν σκεφτείς κιόλας ότι μας φορολογούν και το ποσοστό των κερδών μας, έχουμε καταντήσει “νεροκουβαλητές” των τσιγάρων. Από το 2010 και μετά η δουλειά δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης και δε θα επανέλθει. Έχει πέσει ίσως στο ένα τρίτο η κίνηση. Τα περισσότερα περίπτερα κλείσανε καθώς δεν ήταν βιώσιμα. Υπάρχει έντονος φόβος για το μέλλον των περιπτέρων. Και λόγω νομοθετικού πλαισίου των αδειών αλλά και της οικονομικής επιβίωσης των επαγγελματιών. Το κράτος δεν έχει λάβει ιδιαίτερα μέτρα στήριξης“.

Μιλώντας με το κ. Κωνσταντίνο Ιακώβου, Πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας και Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μας αναφέρει τι ισχύει με την τρέχουσα κατάσταση στα περίπτερα και πως επηρεάζονται από τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που θέλει να φέρει η κυβέρνηση.

Εμείς ως σωματείο Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, άμεσα στείλαμε τα έγγραφα για να ενημερώσουμε τι γίνεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και τα λάθη που έχει στο επάγγελμα του ψιλικατζή, περιπτερά και καπνοπώλη. Έγινε μια διαπραγμάτευση ώστε να φτάσουμε στο 5% του τζίρου επί του μέσου όρου και στη συνέχεια, επειδή δε γινόταν κατανοητό στο υπουργείο τι πάει να γίνει, τους αποστείλαμε ένα παράδειγμα. Σαν σημεία πώλησης όταν πουλάμε ένα προϊόν διατιμημένο (βλ. εισιτήρια λεωφορείων, εφημερίδες) έχουν ΦΠΑ 0%. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πριν τα προμηθευτούμε εμείς εισπράττει τον φόρο και το ΦΠΑ. Άρα δεν μπορεί να μας φορολογήσει και σε αυτό το φόρο που εισπράττει. Ας πούμε, στα τσιγάρα εισπράττει 90% φόρο μαζί με το ΦΠΑ. Άρα το 90% που πάει να μου το φορολογήσει, πάει να μου το “διπλοφορολογήσει”. Τους δώσαμε στο υπουργείο πολλά παραδείγματα για να το καταλάβουν και τελικά το κατάλαβαν όπως είπαν, και στην τελευταία οικονομική επιτροπή υποσχέθηκαν να το μελετήσουν και να το αποσύρουν. Περιμένουμε την Πέμπτη στην ολομέλεια να γίνει αυτό πράξη“.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς γίνεται τα περίπτερα με τόσο υψηλό τζίρο, να μη βγάζουν μεγάλα κέρδη και να διαμαρτύρονται τελικά; Το 80-85% των ψιλικατζίδικων και περιπτέρων πουλάει διατιμημένα προϊόντα που το μεσοσταθμικό κέρδος ισούται με 3%. Άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να θρέψεις εσένα και την οικογένειά σου. Μιλάμε για μικρές, σχεδόν ατομικές επιχειρήσεις. Είναι αδύνατο οικονομικά. Ο μέσος όρος ενοικίου ενός περιπτέρου είναι 300-500 ευρώ. Αν για παράδειγμα βγάλει ένα περίπτερο καθαρά 12 χιλιάρικα τον χρόνο, που είναι ένα πολύ συχνό νούμερο είναι η αλήθεια, στο τέλος τα μισά θα έχουν φύγει μόνο για τα ενοίκια. Δεν είναι βιώσιμο επ’ ουδενί“, συμπεραίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης.

Συνεχίζει αναφέροντας την ανεργία που κινδυνεύει να αυξηθεί στον κλάδο: “Θα αυξηθεί η ανεργία στους αυτοαπασχολούμενους. Ξέχωρα υπάρχει και το λεγόμενο “τεφτέρι”. Στην ουσία επιδοτούμε έμμεσα διάφορες οικογένειες να μπορέσουν να έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν και να μας δώσουν τα χρήματα αυτά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σαν πίστωση δηλαδή”.

Όσον αφορά τα καταστήματα τα οποία κάνουν και άλλες δουλειές εκτός από τις συνηθισμένες των περιπτέρων, δηλαδή να σερβίρουν καφέ ή τρόφιμα, ο κ. Ιακώβου υποστηρίζει πως αυτή είναι η εξέλιξη των περιπτέρων. “Πολλοί που είχανε παλιά και εκείνοι σημεία πώλησης, σήμερα άνοιξαν τέτοια μαγαζιά ούτως ώστε να ανεβάσουν το εισόδημα τους. Τα περίπτερα θα μείνουν στο τέλος μόνο στα πολύ κεντρικά σημεία“.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα