Αυτή θα είναι η ανάπλαση του Αλλατίνη και το ψηλότερο κτίριο της πόλης

Σε διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προτεινόμενου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Parallaxi
αυτή-θα-είναι-η-ανάπλαση-του-αλλατίνη-κ-915995
Parallaxi

Το ακίνητο των ‘’Κεραμείων Αλλατίνη’’ με εμβαδόν 81,5 στρ.,αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης γνωστής ως «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης».

Μετά την καταστροφή των παλαιών εγκαταστάσεων των Κεραμείων Αλλατίνη στην προηγούμενη θέση τους,αρχίζουν στα τέλη της δεκαετίας του ‘30 να κατασκευάζονται οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις σε σχέδια του Ελβετού μηχανικού Αλβέρτου Αρτίν.

allatini-5.png

Η διακοπή της λειτουργίας τους τα τελευταία 30 χρόνια και η εγκατάλειψη τους συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός χώρου επικίνδυνου και υποβαθμισμένου για τις κατοικημένες περιοχές που τον περιβάλλουν.

Παρά το ότι χαρακτηρίστηκαν το 2006 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ως ‘’μνημείο’’, επειδή αποτελούν σημαντικό δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, δεν έγινε μέχρι σήμερακαμίαπροσπάθεια για την εξυγίανση και αναβάθμιση τους.

Μετά την αλλαγή του ιδιοκτήτη ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες αξιοποίησης του γηπέδου. Η ανώνυμη εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε, ιδιοκτήτρια του ακινήτου, επέλεξε για την αξιοποίησή του ως πολεοδομικό εργαλείο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του άρθρου 8 Ν. 4447/2016, για την έγκριση του οποίου θα ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Με το προτεινόμενο ΕΠΣ και την υπό διαβούλευση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προτείνονται τα εξής:

  • ενσωμάτωση – ανάδειξη και αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων
  • εκχώρηση ενός εκ των διατηρητέων κτιρίων στον Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικών εγκαταστάσεων μητροπολιτικής κλίμακας για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
  • συγκέντρωση όλης της επιτρεπόμενης νέας δόμησης σε ένα σύγχρονο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας ψηλό κτίριο ύψους 100 μέτρων.
  • δημιουργία ενός υπερτοπικής εμβέλειας αστικού πάρκου αναψυχής στο σύνολο της υπόλοιπης έκτασης του ακινήτου, που μεταξύ άλλων θα αναδεικνύει πλήρως το διατηρητέο μνημείο.
  • απομάκρυνση κάθε αυτοκινήτου από την όλη έκταση με την υπογειοποίηση του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης.

Με την υπό διαβούλευση ΣΜΠΕ εξετάζονται σενάρια πολεοδομικής αξιοποίησης του ακινήτου, και επιλέγεται αυτό που προσδίδει χαρακτηριστικά μητροπολιτικότητας σεαυτό. Με το προτεινόμενο σενάριο, όπως προαναφέρθηκε, σχεδιάζεταιένας ενιαία διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος, μεγέθους περίπου 70 στρ., και δημιουργείται ένα ψηλό κτίριο 100 μ., που διαλέγεται με τα διατηρητέα κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, δημιουργώντας ένα τοπόσημο από κοινού με αυτά.

allatini-4.png

Στις γενικές αρχές σχεδιασμού σύμφωνα με το προτεινόμενο σενάριο περιλαμβάνονται:

  • Οργάνωση της Περιοχής Επέμβασης σε ένα ενιαίο Οικοδομικό Τετράγωνο με διαχωρισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης.
  • Μέγιστη Επιτρεπόμενη Δόμηση 32.000 τ.μ. πλέον της δόμησης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων, σε εφαρμογή μέσου συντελεστή δόμησης 0,8 στο σύνολο της ενότητας.
  • Μέγιστό Ποσοστό Κάλυψης 25% συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων
  • Μέγιστο Επιτρεπόμενο ύψος Κτιρίων 100 μ.
  • Οι χώροι στάθμευσης θα είναι υποχρεωτικά υπόγειοι.
  • Προβλέπονται σε σχέση με το μνημείο ελάχιστες αποστάσεις & απαγορεύσεις για την υλοποίηση της νέας δόμησης

Το ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο προτείνεται να οργανωθεί σε δύο ενότητες ως εξής:

allatini-3.png

Ενότητα 1

Αφορά τα τμήματα του ακινήτου που θα αποδοθούν ως εισφορά γης για τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών και για τη δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου.

Επιτρεπόμενες χρήσεις γης:

Κοινόχρηστος Χώρου Πρασίνου

Όροι και Περιορισμοί Δόμησης

Επιτρέπονται οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης

Ενότητα 2

Αφορά το τμήμα του ακινήτου που θα αναπτυχθεί ο υπερτοπικός πόλος μητροπολιτικού χαρακτήρα αστικών κεντρικών λειτουργιών και πολιτισμού και περιλαμβάνει το σύνολο των διατηρητέων κτισμάτων.

Επιτρεπόμενες χρήσεις γης:

Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης (μεταξύ άλλων κατοικία, πολιτιστικές χρήσεις, διοίκηση, χώροι συνάθροισης κοινού, εμπορικές χρήσεις, γραφεία και άλλα)

Στόχος του προτεινόμενου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με την δημιουργία ψηλού κτηρίου σε συνδυασμό με το μικρό ποσοστό κάλυψης του, είναι να συμβάλει στην αύξηση του ελεύθερου χώρου και πρασίνου και τη βελτίωση του φωτισμού και ηλιασμού, καθώς και στην ενσωμάτωση, ανάδειξη και ένταξη των διατηρητέων κτισμάτων στον ευρύτερο αστικό ιστό.

Στην κεντρική φωτογραφία η ενδεικτική αρχιτεκτονική απεικόνιση του ακινήτου, όπου αποτυπώνεται το ενιαίο του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου και η σχέση των νέων και διατηρητέων κτισμάτων εντός αυτού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα