Αυτοψία: «Άνθρωποι και ποντίκια» στην παραλία της πόλης
Βρώμα και δυσωδία κατά μήκος της παραλιακής – Άφαντοι οι αρμόδιοι
Μία καταιγίδα σ’ αυτή την πόλη, όπου τα τραπεζοκαθίσματα αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο σεβασμό από τους πολίτες, αρκεί όχι μόνο να μας πνίξει, αλλά και να αναδείξει κυριολεκτικά ό,τι πιο ρυπαρό και βρώμικο υπάρχει στα σπλάχνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Έχουν περάσει 4 ημέρες από τότε που άνοιξαν οι ουρανοί και η βροχή μετέτρεψε την παραλιακή Θεσσαλονίκη σε λίμνη και τους δρόμους της σε αγριεμένους χείμαρρους, κι ακόμα τα οδυνηρά αποτελέσματα της είναι εδώ να μας δείχνουν με τρόπο καθόλου ευχάριστο, πόσο ανέτοιμοι και ανίκανοι είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις.
Μετά τα βουλωμένα κι ανεπαρκή φρεάτια, τους δρόμους και τις στοές παγίδες, τις κακοτεχνίες, που αντί να διώχνουν τα νερά τα βοηθούν να συγκεντρώνονται και να πλημμυρίζουν σχεδόν τα πάντα, η παραλιακή ζώνη της πόλης, από την πρώτη προβλήτα του ΟΛΘ, μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής, θυμίζει πλωτή χαβούζα.
Όλα τάχει ο «παραλιακός μπαξές». Από φουσκωτά σωσίβια και σπασμένες καρέκλες και φερτά υλικά κάθε είδους, μέχρι και δεκάδες ψόφια ποντίκια, να μας θυμίζουν αναπόδραστα τη γνωστή νουβέλα του Στάινμπεκ.
Άνθρωποι και ποντίκια δίπλα – δίπλα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Τα τρωκτικά, ψόφια, λόγω της κατακλυσμιαίας νεροποντής που έπνιξε την πόλη και το αποχετευτικό της δίκτυο, να επιπλέουν με φόντο την πρώτη προβλήτα του ΟΛΘ, την πλατεία Αριστοτέλους και τον Λευκό Πύργο.
Ακριβώς παραδίπλα τους, περνούν οι άνθρωποι, πολίτες αυτής της πόλης και τουρίστες, αποσβολωμένοι από το θέαμα να τα παρατηρούν, επιπλέοντα κουφάρια, στα πλέον κεντρικά σημεία της παραλιακής ζώνης.
Ο Λορέντζο Ιταλός από τη Γένοβα, μας εξέφρασε την έκπληξη του για το μέγεθος της «κηλίδας» και την ποικιλία των σκουπιδιών. «Δεν είναι ωραίο για μας τους επισκέπτες», τόνισε.
Λίγο παρακάτω προς την πλατεία Αριστοτέλους συναντήσαμε τον Σάκη Ισαακίδη, που ζει και εργάζεται στη Νορβηγία, με καταγωγή από το Κιλκίς. Μαζί με τα δύο παιδιά του περιδιαβαίνουν την παραλιακή και παρατηρούν με δέος τα επιπλέοντα σκουπίδια και κουφάρια. «Αυτή είναι μία άσχημη εικόνα για την πόλη δεν μας τιμά» τονίζει ο κ. Ισαακίδης που έρχεται
Μία παρέα νεαρών από την Αθήνα παρατηρούσαν το θέαμα με μεγάλη απέχθεια και περιέργεια. «Αυτά είναι ποντίκια, πράγματι είναι ποντίκια;» ρωτούσε μία από τις κοπέλες που της φαινόταν απίστευτο στο κεντρικό σημείο της παραλίας να επιπλέουν κουφάρια τρωκτικών.
Η Έλενα από το Λονδίνο με γονείς Βρετανούς που ζουν στη Θεσσαλονίκη κάθεται σε ένα από τα λίγα παγκάκια στην παραλιακή στο ύψος της Αριστοτέλους και δείχνει να έχει συνηθίσει το θέαμα. «Είναι κακό, πολύ κακό θα έπρεπε να τα είχαν μαζέψει», τονίζει.
Τραγική η εικόνα και στο πιο κεντρικό, και εμβληματικό για την πόλη, σημείο εκεί δίπλα και μπροστά στο Λευκό Πύργο, εκεί που η παραλία κάνει τη γνωστή καμπή και όταν έχει τρικυμία τα κύματα σκάνε στην παραλία και ραντίζουν τα πλακόστρωτα.
Γεμάτη η παραλία στη στροφή της με σκουπίδια με ένα φουσκωτό σωσίβιο να χρωματίζει έντονα, την δυσώδη κηλίδα των απορριμμάτων. Όλη η παραλιακή γραμμή μέχρι και τα γνωστά καραβάκια που κάνουν το γύρο του κόλπου γεμάτη φερτά υλικά και σκουπίδια
Ο «Πειρατής της Παραλίας», ο Παναγιώτης Γεωργίου που εργάζεται στο «εν πλω» bar Αργώ, συμφωνεί ότι το θέαμα δεν είναι ευχάριστο, αλλά τονίζει πως το πρόβλημα είναι συγκυριακό λόγω της καταιγίδας. «Υπάρχει ένα απορρυπαντικό σκάφος που βγαίνει συχνά» αναφέρει και σημειώνει πως «όταν αλλάζει ο καιρός ο Θερμαϊκός καθαρίζει».
“Δεν φταίμε εμείς αλλά οι άλλοι”
Προσπαθήσαμε να βρούμε μία άκρη για το ποιος είναι υπεύθυνος για την τραγικά ρυπαρή κατάσταση στην παραλία της πόλης.
Ξεκινήσαμε από το κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας μας ενημέρωσε πως το Λιμεναρχείο είναι υπεύθυνο για θέματα που αφορούν τη θάλασσα και όχι τον αστικό ιστό. «Τα σκουπίδια και τα ποντίκια πρέπει να τα μαζεύει το σκάφος του δήμου Θεσσαλονίκης και όχι εμείς. Εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι αν τα ζώα ήταν θαλάσσια» τόνισε ο αξιωματικός – υπασπιστής υπηρεσίας.
Ακολούθησε επικοινωνία με το γραφείο Τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του δήμου, μας ενημέρωσε πως όντως υπάρχει ένα πλοιάριο, που διενεργεί την αποκομιδή των απορριμμάτων στον Θερμαϊκό, αλλά την ευθύνη έχει αναλάβει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε και με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κ. Ιακώβου, αλλά δεν κατέστη δυνατό.
Σειρά ακολούθως, είχε το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο Τύπου του ΥΜΑΘ, ο οποίος μας πληροφόρησε πως υπάρχει ένα απορρυπαντικό πλοιάριο, ονόματι Αλκμήνη, το οποίο καθαρίζει δύο φορές την εβδομάδα τον Θερμαϊκό. «Βγαίνει Τρίτη και Πέμπτη», μας είπε και μας θύμισε το παλιό λαϊκό, και πρόσθεσε επεξηγηματικά, πως «η αρμοδιότητα για τη λειτουργία του πλοίου δεν ανήκει στο ΥΜΑΘ αλλά στο υπουργείο Περιβάλλοντος».
Πάντως υποσχέθηκε ότι θα ειδοποιήσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες να ζητήσουν η Αλκμήνη να πλεύσει εκτάκτως σήμερα Σάββατο, για να απομακρύνει τα θλιβερά και δυσώδη απορρίμματα από την παραλία της πόλης.
Ωστόσο για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πως όταν πρόκειται για ευθύνες, πάντα θα φταίει το κεντρικό κράτος και ποτέ οι τοπικοί παράγοντες, που όμως σε φιέστες και πανηγύρια συνήθως είναι πρώτοι στο κύμα!.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ