Επικαιρότητα

Θερμαϊκός: Η τοξική αυλή της Θεσσαλονίκης;

Καθημερινό φαινόμενο η "πλωτή χαβούζα" της παραλίας – Καταγγελίες για το φορέα απορρύπανσης ότι αντί να καθαρίζει, ρυπαίνει με τοξικά τον Θερμαϊκό

Φίλιππος Δεργιαδές
θερμαϊκός-η-τοξική-αυλή-της-θεσσαλονί-899214
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε κάθε μικρή ή μεγάλη νεροποντή, αλλά και σε καθημερινή σχεδόν βάση το τελευταίο διάστημα, η εικόνα της παραλίας της Θεσσαλονίκης, θυμίζει πλωτή χαβούζα. 

Διάφορα φερτά υλικά και απορρίμματα, ακόμα και ψόφια ζώα, επιπλέουν κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, δημιουργώντας, σε κάποια σημεία, ρυπαρές και δυσώδεις συγκεντρώσεις.

Η εικόνα και η κατάσταση είναι θλιβερή και τοξική, που πλήττει και προσβάλει περιβαλλοντικά και αισθητικά την πόλη. Το θέμα έχει αναδειχτεί άπειρες φορές από πολλά ΜΜΕ, όπως και από την Parallaxi, και έχει τεθεί ποικιλοτρόπως στο δημόσιο διάλογο, όμως οι αρμόδιοι φορείς, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΜΑΘ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και οι άλλοι παραλιακοί δήμοι, δεν δείχνουν να ευαισθητοποιούνται.

Παγίως οχυρώνονται πίσω από μισόλογα, υποσχέσεις και αοριστίες, χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά μέτρα απορρύπανσης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

img-20220910-192650.jpg

Ρυπαίνει ο φορέας διαχείρισης αποβλήτων;

Το θέμα αναδείχθηκε πρόσφατα και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος επικαλέστηκε σχετικό ρεπορτάζ της Parallaxi (Εικόνες- Θεσσαλονίκη: Σκουπίδια και φύκια ξανά στο Θερμαϊκό – «https://parallaximag.gr/eikones-thessaloniki-skoypidia-kai-fykia-xana-sto-thermaiko-146766»), προκειμένου να περιγράψει την απαράδεχτη κατάσταση στον Θερμαϊκό κόλπο και στην παραλία της πόλης.

Κάλεσε δε τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, να απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτήσεων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ή θα ληφθούν, για την απορρύπανση της περιοχής και την προστασία της βιοποικιλότητας του Θερμαϊκού Κόλπου.

Ωστόσο αυτό που αναδεικνύεται από τον διάλογο στη Βουλή, μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και του υπουργού Περιβάλλοντος, είναι ότι ο φορέας στον οποίο έχει αναταθεί η απορρύπανση της παραλιακής, δηλαδή να μαζεύει με ειδικό απορρυπαντικό σκάφος τα διάφορα επιπλέοντα απορρίμματα, φέρεται, όχι μόνο να αντιμετωπίζει προβλήματα με την άδεια λειτουργίας για εγκαταστάσεις του, αλλά και να είναι υπόλογος και ελεγχόμενος από τη δικαιοσύνη για περιβαλλοντική μόλυνση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από παράνομη μεταφορά και επεξεργασία παράνομων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε χαρακτηριστικά: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης βρίσκεται, από τα τέλη Ιουνίου, ο φάκελος μιας υπόθεσης, σύμφωνα με το υπόμνημα του Ειδικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη δικογραφία που σχημάτισε η Ελληνική Αστυνομία. Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο Ειδικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, Ελληνική Αστυνομία, τι αποκαλύπτουν; Επικίνδυνη περιβαλλοντική μόλυνση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από παράνομη μεταφορά και επεξεργασία παράνομων αποβλήτων.

Έρχομαι στο δεύτερο δημοσίευμα –και αυτά θα τα καταθέσω- που ένας τέταρτος φορέας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Σάββας, αρνείται για δεύτερη φορά να αδειοδοτήσει, όπως έκανε και την πρώτη φορά, τον συγκεκριμένο φορέα. Το όνομά του το γνωρίζατε;».

Στην συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο φορέα λέγοντας τα εξής: μιλάμε για τον φορέα που λέγεται “North Aegean Slops” η όποια εταιρεία αυτή έλαβε άδεια, υπ’ αριθμ. 329502/19-5-2022, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -σε χρόνο ρεκόρ μάλιστα. Και στη συνέχεια, μετά από αυτοψία του ειδικού επιθεωρητή, που κατέγραψε πλείστες παραβάσεις που αφορούν περιβαλλοντική μόλυνση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ξαναδόθηκε άδεια «εξπρές», γιατί λέχθηκε από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι υπήρξε πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και ήρθε για δεύτερη φορά ο κ. Ιωάννης Σάββας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -Υπερπεριφερειάρχης, όπως λέγεται- ο οποίος για δεύτερη φορά είπε ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας».

«Αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης από εσάς, από την ελληνική Κυβέρνηση, επίσημα από εσάς δηλαδή, είναι αυτά που καταγράφονται σε διάφορα δημοσιεύματα. Υπάρχει μια τοξική βόμβα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην υγρή αυλή της; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει καθαρά και για την υγεία των πολιτών και όλων ημών», τόνισε επί τους θέματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

screenshot-2022-09-12-at-17-00-18-3524941-252863-323884-type13262jpg-eikona-jpeg-1124-764-eikonostoikhia.png

Το πλοίο της απορρύπανσης

Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι η εν λόγω εταιρία- φορέας είναι η εταιρία που διαθέτει το απορρυπαντικό σκάφος περισυλλογής επιπλεόντων απορριμμάτων Αλκίππη, όπως άλλωστε εμφανίζεται και στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, πως μία εταιρία που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έχει αναλάβει το απορρυπαντικό έργο του Θερμαϊκού; Επίσης άξιο ερωτήματος είναι και το αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν αυτά τα γεγονότα όταν ανέθεταν την απορρύπανση της παραλίας της πόλης στην εν λόγω εταιρία.

Σχετικές ήταν αλλά όχι διαφωτιστικές, οι απαντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, σχετικά με την εταιρία και το απορρυπαντικό σκάφος της Αλκίππη. Όπως είπε, «και για τον Θερμαϊκό που μου λέτε και για τους ελέγχους, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, ήταν που πήγε και ήλεγξε τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης. Και το αντίστοιχο έκανε και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Σίνδου, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, έβαλε πρόστιμα, έστειλε στον εισαγγελέα τον φάκελο και έχει πάρει και τη δικαστική οδό, όσον αφορά το ποινικό μέρος. Άρα, ποιος σας λέει ότι σφυρίζει οποιοσδήποτε αδιάφορα; Το αντίθετο αποδεικνύουμε».

Άσο για το απορρυπαντικό σκάφος, τόνισε πως τα προηγούμενα χρόνια «δεν υπήρχε μια σταθερή διαδικασία να μαζεύει τα επιπλέοντα απορρίμματα. Αυτή η διαδικασία επιτέλους υπάρχει με την κινητοποίηση του Σταύρου Καλαφάτη, του υπουργού Μακεδονίας Θράκης και βεβαίως του Υπουργού Περιβάλλοντος και επισπεύδονται όσον αφορά τα οργανωτικά, τα διαδικαστικά και τη χρηματοδότηση τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Έχουμε για πρώτη φορά στην πόλη ένα καραβάκι που μαζεύει όλα τα επιπλέοντα».

Εξήγησε δε πως η κυβέρνηση «χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, ένα καραβάκι που πηγαινοέρχεται δύο φορές την εβδομάδα από το Δέλτα του Αξιού ως το Μέγαρο Μουσικής κι επιστρέφει και μαζεύει τα επιπλέοντα απορρίμματα. Μέχρι τώρα πώς γινόταν αυτή η διαδικασία;».

Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος η εμφάνιση τρωκτικών και άλλων σκουπιδιών στην παραλία της Θεσσαλονίκης οφείλεται στις βροχές και στις πλημμύρες. Όπως είπε «ξέρετε πολύ καλά ότι και το 2015 και το 2018 και τώρα η εμφάνιση των τρωκτικών συνδέεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Διότι πλημμυρίζουν διάφορες περιοχές -και θα σας πω ποιες είναι αυτές οι περιοχές, οι οποίες όλες καταλήγουν στον κόλπο του Θερμαϊκού, στον κόλπο της Θεσσαλονίκης δηλαδή, και τον Θερμαϊκό- και παρασύρουν, καθώς πλημμυρίζουν, από τους υπονόμους τα τρωκτικά. Είναι ένα θέμα, γνωστόν τοις πάσι, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Δεν συνδέεται δηλαδή με το αν υπάρχει φορέας ή αν υπάρχει μονάδα διαχείρισης».

Αναφερόμενος δε στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού Κόλπου είπε ότι «είναι ένα επιβαρυμένο σύστημα. Διότι στον Θερμαϊκό καταλήγουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις, τουριστικές πιέσεις, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μεταφορές και τα εσωτερικά ύδατα -που έχει σημασία-, δηλαδή ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Αλιάκμονας, ο Λουδίας, αλλά και οι παραπόταμοι και οι χείμαρροι, που είναι χειμαρροπόταμοι, δηλαδή εμφανίζονται μετά τις βροχές. ΄Αρα, εάν βλέπουμε μια εικόνα στον Θερμαϊκό ή μια ανησυχητική σύσταση, μετά τους ελέγχους, στα ύδατά του, τότε πρέπει να ανησυχούμε για το τι γίνεται πέριξ του Θερμαϊκού».

screenshot-2022-09-12-at-16-57-39-alkippi-se-monimi-pleon-vasi-oi-katharismi-apo-antirripantiko-skafos-ston-thermaiko-binteo-foto.png

Επί της ουσίας δηλαδή ο υπουργός Περιβάλλοντος, παραδέχεται ότι ο φορέας με τον οποίο συνεργάζεται το υπουργείο του, είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη και ελέγχεται και για ποινικά αδικήματα. Δεν απαντά ευθέως αν γνωρίζει ή όχι, αν η εταιρία αυτή έχει άδεια λειτουργίας για εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και παραδέχεται ότι η απορρύπανση του Θερμαϊκού γίνεται μόλις δύο φορές την εβδομάδα, ακόμα και κατά την τουριστική περίοδο. Όπως τώρα δηλαδή κατά την περίοδο της ΔΕΘ, με αποτέλεσμα, λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας, όταν βρέχει η παραλία της πόλης να μετατρέπεται σε μία πλωτή χαβούζα.

img-0812.jpg

Εν κατακλείδι αποδίδει αυτό το χάλι και τη βρωμιά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στα καιρικά φαινόμενα και δεν έχει να αναφέρει κανένα σχέδιο ή πρόταση για την επίλυση του προβλήματος. Επίσης αποσιωπά το θέμα της μόλυνσης του Θερμαϊκού απο τοξικά απόβλητα και δεν απαντά αν όντως “υπάρχει μια τοξική βόμβα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης”. Είναι τα μισόλογα που λέγαμε…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα