ΑΥΤΟΨΙΑ: Ο Ζωολογικός Κήπος της Θεσσαλονίκης παραδόθηκε στην εγκατάλειψη

Η τραγική εγκατάλειψη ενός ακόμα δημόσιου χώρου

Βασίλης Παπουτσής
αυτοψια-ο-ζωολογικός-κήπος-της-θεσσαλ-1104983
Βασίλης Παπουτσής

Εικόνες: Ευθύμης Βλάχος

Ανεβαίνοντας στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Χιλίων Δένδρων στο Κέδρινο Λόφο, δίπλα από το Θέατρο Δάσους, βρίσκεται ο Ζωολογικός Κήπος. Τα συνολικά 58 στρέμματα του χώρου είναι διαμορφωμένα, σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος για όσα ζώα φιλοξενούν και τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος από την πανίδα της περιοχής. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος δεν είναι καλή και μόνο ζωολογικό κήπο δε θυμίζει. Είναι δωρεάν μεν η είσοδός στον Κήπο αλλά δεν προσφέρει και ιδιαίτερα προνόμια.

Η πρόσβαση του γίνεται φυσικά μέσω Ι.Χ. αλλά και με τη γραμμή 24 του ΟΑΣΘ (24 ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΧΙΛΙΑ ΔΕΝΔΡΑ) αλλά τα δρομολόγια δεν είναι και πολύ συχνά οπότε καλό είναι να “οπλιστείτε” με υπομονή αν επιλέξετε αυτό τον τρόπο για να πάτε.

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Εισερχόμενοι στον χώρο διαπιστώνει κανείς ένα από τα πιο βασικά μειονεκτήματα που δεν είναι άλλο από την έλλειψη προσωπικού και το πιο σημαντικό η έλλειψη ξεναγού. Αυτό σίγουρα δε βοηθάει τον επισκέπτη να κατανοήσει το τι βλέπει, διότι υπάρχουν πολλά κλουβιά στα οποία υπάρχουν διαφόρων ειδών ζώα συγκεντρωμένα.

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Στα κλουβιά δε, απ’έξω λείπουν ως επί το πλείστον οι ταμπέλες, που προσδιορίζουν το/α ζώο/ζώα που βρίσκονται μέσα κάνοντάς ακόμα πιο σύνθετο το παζλ της αναγνώρισης του τι βλέπει ένας τουρίστας στον ζωολογικό κήπο.

Αν δηλαδή κάποιος δε γνωρίζει αρκετά από ζωολογικής πλευράς ίσως να μην αναγνωρίσει κάποια από αυτά. Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί ότι τα ζώα συνολικά είναι λιγότερα από τα κλουβιά που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα κλουβιά είναι κενά και εγκαταλειμμένα.

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Οι εικόνες προκαλούν θλίψη.

Ζωολογικός κήπος ΘεσσαλονίκηςΖωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Πέρα από το ζωολογικό κομμάτι υπάρχει και η οπτική των εγκαταστάσεων αλλά και η λειτουργικότητα τους που είναι σε άθλια κατάσταση. Οι λίγες τουαλέτες του χώρου που λειτουργούν δεν είναι σε καλή κατάσταση όπως διαπιστώνει εύκολα κανείς. Ακόμα και με απαλό βάδισμα στις γέφυρες που συνδέουν τους χώρους, τις ακούς να τρίζουν και αυτό σε γεμίζει ανασφάλεια.

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Θεωρητικά στον χώρο φιλοξενούνται και 2 μικρά μουσεία. Θεωρητικά πάντα γιατί πρακτικά δεν είναι καν ανοικτά και φαίνονται παρατημένα εδω και πολύ καιρό στη μοίρα τους. Τα 2 αυτά μουσεία αυτά δεν είναι άλλα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (δημιουργήθηκε το 1994) και το Σπίτι των Ερπετών (δημιουργήθηκε το 2000). Όπως ακριβώς είπε ο Φρεντ Μπάρναρντ στο ομώνυμο βιβλίο του που δανείστηκε την κινεζική παροιμία, “μια εικόνα, χίλιες λέξεις“.

Ζωολογικός κήπος ΘεσσαλονίκηςΖωολογικός κήπος ΘεσσαλονίκηςΖωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Είναι πραγματικά θλιβερή η εικόνα του ζωολογικού κήπου καθώς πρόκειται για έναν χώρο έξω από το κέντρο της πόλης, μέσα στη φύση το οποίο προσφέρεται για γαλήνη και ηρεμία, αλλά ο χώρος δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις προσδοκίες.

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Ποιο είναι το αύριο του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης;

Μιλώντας στην parallaxi ο νέος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και βιώσιμης κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης έδωσε το στίγμα του για την επόμενη μέρα ή καλύτερα για τη διάσωση του χώρου:

Κάναμε και εμείς μια αυτοψία με τον εντεταλμένο σύμβουλο στο “πράσινο” τον κ. Διαμαντάκη και την κ. Αρβανιτίδου που είναι μέλος της πενταμελούς επιτροπής για τα αδέσποτα. Αυτό έγινε πριν από 2-3 βδομάδες και μπορώ να πω πως είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε επαφές με το δασαρχείο. Είναι επίσης δεδομένο και επιβεβλημένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος. Είναι ένας πολύ ωραίος χώρος πρασίνου, εξαιρετικός θα έλεγα και πρέπει να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις.

Δυστυχώς, δε θα ακούσουμε αυτούς που λένε ότι πρέπει άμεσα να κλείσει ο Ζωολογικός Κήπος, γιατί ξέρετε εκεί υπάρχουν πολλά ζώα, που είναι τραυματισμένα και ανάπηρα, τα οποία δεν έχουν που να πάνε. Όσα ζώα είναι εκεί, κυρίως τα οικόσιτα θα στειρωθούν για να μην αναπαράγονται γιατί στο τέλος θέλουμε και να τα προστατέψουμε“.

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Στην ερώτηση τι θέλει να κάνει άμεσα η Πολιτεία για τις παρατημένες εγκαταστάσεις, ο κ. Νικηφορίδης απαντά: “Θέλουμε να φροντίσουμε μέσα στο 2024 να ανοίξει ανακαινισμένο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και υπάρχει η πρόθεση να συστήσουμε μια επιτροπή που θα κάνει προτάσεις και για άλλα μια μικρά σπιτάκια. Κύριο μέλημα μας είναι να αναβαθμιστούν οι υποδομές.

Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολύ εγκαταλελειμμένο το τοπίο και δεν ξέρουμε κιόλας αν οι υπεύθυνοι πήγαιναν στους χώρους γιατί πραγματικά η φθορά και η ακαταστασία είναι εμφανέστατη. Τα Φυτώρια επίσης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση γιατί δεν υπήρξε μέριμνα“.

Ζωολογικός κήπος Θεσσαλονίκης

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι δημιουργώντας αυτήν την επιτροπή πιστεύω θα παρθούν καλές αποφάσεις και οι οποίες δε θα είναι από ένα, δύο άτομα αλλά από μία ειδικά καταρτισμένη επιτροπή για αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα πάντως κύριο μέλημα είναι να διορθώσουμε πολλά πράγματα στον ζωολογικό κήπο και να ξαναέρθει κόσμος” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα