Θεσσαλονίκη

Χαριλάου: Μαζικός βανδαλισμός δένδρων στο πάρκο της Νέας Ελβετίας

Ξερίζωσαν 8 νέα καναδέζικα πλατάνια – Θλιβερές εικόνες στο αστικό πράσινο της Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
χαριλάου-μαζικός-βανδαλισμός-δένδρω-1014899
Φίλιππος Δεργιαδές

Στην πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, πέρα από τις κοπές των δένδρων, που το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει πολύ θόρυβο και αντιδράσεις, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που αφορά τους βανδαλισμούς των φυτών και των δένδρων από πολίτες που ενοχλούνται από την ύπαρξη τους. Από το πανσεδάκι της Π. Μελά που ξεριζώνουν από τα παρτέρια για να πάρουν σπίτι τους μέχρι τα καινούργια πλατάνια της Ν. Ελβετίας.

Η εικόνα άλλωστε ενός μικρού δένδρου, κάπου μέσα στην πόλη, στριμωγμένο  δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων, σε στενά τσιμεντένια πεζοδρόμια, ξερό κι απότιστο, που παλεύει να επιβιώσει δεν είναι ασυνήθιστη στη Θεσσαλονίκη, ούτε η εξαίρεση, σε ένα «κανονικό» περιβάλλον.

Σε πολλές γειτονιές και δρόμους υπάρχουν πολίτες που φροντίζουν τα δένδρα της περιοχής τους και προσπαθούν, παρά τις αντιξοότητες που δημιουργεί το αστικό δομημένο τσιμεντοποιμένο περιβάλλον, να τα βοηθήσουν με πότισμα  στηρίγματα και καθαρισμό των δενδροδόχων.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, αυτοί που τα θεωρούν περιττά και άχρηστα γιατί  καταλαμβάνουν «ζωτικό χώρο» ή χαλούν την «πιάτσα» για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ή τους ενοχλούν στο παρκάρισμα. Σύμφωνα με υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δένδρων που κακοποιήθηκαν από κατοίκους ή καταστηματάρχες, που τα ξερίζωσαν, τα έσπασαν, τους έριξαν ζιζανιοκτόνα για να τα ξεράνουν ή τα τσιμένταραν, γιατί τους ενοχλούσε η παρουσία τους.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα αναφυτεμένο δένδρο στην γωνία Κ. Ντήλ και Ερμού, το οποίο ξεριζώθηκε 2-3 φορές, όπως και ένα δένδρο στην Τσιμισκή με Π. Μελά, το οποίο επίσης έχει ξηλωθεί και καταστραφεί, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν  κάμερες παρακολούθησης από τους περίοικους και την αστυνομία.

Το πιο τραγικό ίσως περιστατικό βανδαλισμού δένδρων, είναι αυτό που συνέβη μόλις πρόσφατα στο πάρκο Νέας Ελβετίας. Στην πάνω πλευρά του χώρου, φυτεύτηκαν 12 καναδέζικα πλατάνια (Acer Pseudoplatanus – Regal Petticoat Maple), δωρεά κάποιου ιδιώτη, την οποία έκανε αποδεκτή ο δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα δενδράκια είχαν φυτευτεί μόλις σχεδόν πριν ένα μήνα και μόλις είχαν αρχίζει να «πιάνουν», να πετούν νέα φυλλώματα και να εναρμονίζονται στο καινούργιο τους περιβάλλον. Οι υπάλληλοι τα φρόντιζαν και ήλπιζαν ότι σύντομα το εγχείρημα θα απέδιδε «καρπούς».

Όπως αναφέρει υπάλληλος του δήμου, που ασχολείται με τη συντήρηση των πάρκων στην Ε δημοτική κοινότητα, «πριν από 1 μήνα περίπου φυτέψαμε 12 από τα 20 πλατάνια και έχουμε κρατήσει άλλα 8, τα οποία περιμένουμε να βλαστήσουν καλά για να τα φυτέψουμε αργότερα. Όμως κάποιοι, από την  περασμένη εβδομάδα και προφανώς σε ώρες που δεν βρισκόμαστε εμείς εδώ, άρχισαν να τα ξηλώνουν. Από τα 12 μικρά πλατάνια έμειναν τα πέντε, εκ των οποίων τα 2 είναι σπασμένα. Εφτά δενδράκια τα ξεριζώσανε, τα ξηλώσανε κυριολεκτικά». «Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή τη μανία», τονίζει και αναφέρει πως κάτι ανάλογο είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, στα δένδρα που είχαν φυτευτεί στον παρακείμενο κόμβο, όπου υπάρχει το τέρμα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, της γραμμής 10.

«Και εκεί είχαν σπάσει στη μέση δύο νέα δένδρα», σημειώνει και τονίζει πως «από τον περασμένο Οκτώβριο, μέχρι σήμερα, στα πάρκα της Ε κοινότητας έχουν φυτευτεί πεντακόσια δένδρα».

Για το αν οι πολίτες φροντίζουν τα δένδρα ή συμπεριφέρονται με θετικό τρόπο και προστατεύουν το πράσινο στα πάρκα, είναι κατηγορηματικός. «Ο δήμος προσπαθεί με όποια μέσα διαθέτει, αλλά δυστυχώς από τους πολίτες δεν βρίσκουμε την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουν. Φυτεύουμε π.χ μικρά δένδρα έξω από καταστήματα. Σπάνια ή κανείς δεν φροντίζει, ιδίως το καλοκαίρι, να ρίξει λίγο νερό στα μικρά δένδρα, να καθαρίσει το χώρο», τονίζει και σημειώνει πως το ίδιο συμβαίνει και με τις βρύσες στα πάρκα. «Τις βάζουμε σε λειτουργία και την άλλη μέρα είναι σπασμένες ή διαλυμένες ή τις αφήνουν ανοιχτές, όλο το βράδυ, να τρέχει το νερό, τονίζει.

Θεοτοκάτος: Θα φυτέψουμε πάνω από 5000 δένδρα

Τη λύπη του για το ξερίζωμα των νέων μικρών πλάτανων στη Νέα Ελβετία, εκφράζει και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, τονίζοντας πως όλοι οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν το πράσινο της πόλης.

«Οι περισσότεροι προσέχουν τα δένδρα και τα παρτέρια αλλά υπάρχουν και αυτοί που τα ξηλώνουν ή τα σπάνε», σημειώνει και αναφέρεται στις περιπτώσεις των δένδρων στην Ερμού και στην Παύλου Μελά.

Για τα καναδέζικα πλατάνια στην Νέα Ελβετία αναφέρει πως «τα διαλέξαμε διότι ταιριάζουν με το περιβάλλον της πόλης και μπορούν μέσα σε 10 χρόνια να αναπτυχτούν πλήρως» ενώ επισημαίνει ότι στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να αντικαταστήσει όλες τις λεύκες στην πόλη με νέα δένδρα που εναρμονίζονται με το αστικό περιβάλλον και το κλίμα της Θεσσαλονίκης.

Όσο για τις κοπές και τις αντιδράσεις των οργανώσεων των κατοίκων και των παρατάξεων, επιμένει ότι οι κοπές των δένδρων ίνονται για το καλό της πόλης ώστε να αντικατασταθούν τα άρρωστα δένδρα.

«Δεν κόβουμε υγιή δένδρα, αλλά άρρωστα και γερασμένα δένδρα, που υπάρχει κίνδυνος να πέσουν. Όπως έγινε πρόσφατα στο Ζάππειο στην Αθήνα, με την πτώση του δένδρου, αν χτυπούσε κάποιος πολίτης ή ένας τουρίστα τότε τι θα λέγαμε; Υπάρχει κίνδυνος πτώσης όταν ένα δένδρο είναι γερασμένο και άρρωστο. Μας πονάει που κόβουμε τα δένδρα», τονίζει και σημειώνει πως πρόσφατα κόπηκαν 300 δένδρα ξερά στον Ζωολογικό Κήπου όπου θα φυτευτούν 1000 νέα δένδρα. «Ο στόχος μας είναι να φυτέψουμε πάνω από 5000 νέα δένδρα και να φυτέψουμε τα καλύτερα δένδρα για τη Θεσσαλονίκη» υποστηρίζει και σχολιάζει πως οι κινητοποιήσεις «από κάποιους, μπορεί να έχουν και προεκλογικό χαρακτήρα…».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα