Χάρτης της πόλης

Μια γειτονιά γιορτάζει…

Αυτή την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Πλατείας Αντιγονιδών βγαίνουν από τα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας τους και συναντιούνται στη γειτονιά για μια γιορτή δρόμου γεμάτη εκδηλώσεις. Για μία ημέρα η περιοχή γεμίζει μουσική, εκθέσεις, παρουσιάσεις και διάφορα άλλα projects, σε μια δράση με σκοπό να ενώσει τους κατοίκους […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
μια-γειτονιά-γιορτάζει-28632
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
10681982_721706437901988_326862302_n.jpg

Αυτή την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της Πλατείας Αντιγονιδών βγαίνουν από τα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας τους και συναντιούνται στη γειτονιά για μια γιορτή δρόμου γεμάτη εκδηλώσεις. Για μία ημέρα η περιοχή γεμίζει μουσική, εκθέσεις, παρουσιάσεις και διάφορα άλλα projects, σε μια δράση με σκοπό να ενώσει τους κατοίκους αλλά και να καλέσει το κοινό της πόλης σε μια νέα ενδιαφέρουσα δράση.

Η εκδήλωση, με τον τίτλο ΚΕΝΤΡΟΑΠΟΚΕΝΤΡΟ, διοργανώνεται από ομάδα κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής Πλατείας Αντιγονιδών. Πραγματοποιείται για πρώτη φορά και σκοπός της ήταν, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και κατά την υλοποίησή της, να φέρει σε επαφή ανθρώπους που ζουν κοντά και ενδιαφέρονται να αναθεωρήσουν τη γειτονιά τους.

Όπως επισημαίνει η Ελένη Ρήγα, μία εκ των διοργανωτών, «Η εκδήλωση σε πρώτο επίπεδο αφορά τα άτομα που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή μιας και αυτοί κλήθηκαν αρχικά να συμμετάσχουν με τον οποιοδήποτε τρόπο: από το να οργανώσουν ένα project μέχρι να φιλοξενήσουν μια αφίσα στη βιτρίνα του καταστήματός τους, όσον αφορά τους καταστηματάρχες της περιοχής, για την προώθηση του event. Έπειτα, η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να έρθουν στη γειτονιά, να την γνωρίσουν και να περάσουν μερικές ώρες παρέα με τους κατοίκους της. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό προς όλους και η είσοδος είναι ελεύθερη.»

Η δράση περιλαμβάνει διάφορα projects τα οποία θα παρουσιαστούν κυρίως στην οδό Καραολή και Δημητρίου (πρώην Διοικητηρίου) από το σημείο που ο δρόμος συναντά την πλατεία με το συντριβάνι μέχρι και μερικά μέτρα πιο πάνω στον ίδιο δρόμο προς το Διοικητήριο, αλλά και σε κοντινά σημεία. Ανάμεσα σε άλλα θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί την έκθεση καμπινκelefthero από την ομάδα dnd, να παρακολουθήσει παράσταση stand up comedy με συνοδεία live μουσικής, project σε βιτρίνες κομμωτηρίων, παρουσίαση-ενημέρωση για τον αρχαϊκό ναό που έχει βρεθεί κοντά στην πλατεία, έκθεση με φωτογραφικό υλικό σε λαμαρίνες περίφραξης, υλικό σχετικά με την περιοχή αναρτημένο στις στάσεις των λεωφορείων στην πλατεία, προβολή βίντεο σε καφέ και video club της γειτονιάς.

Η δράση προέκυψε με αφορμή την έκθεση καμπινκelefthero η οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει στους 2 ανώγειους χώρους σε κτίριο του ’30 στην πλατεία Αντιγονιδών στο πλαίσιο της ανακαίνισης του εσωτερικού χώρου της πολυκατοικίας. Σε αυτή τη διαδικασία στηρίζονται κυρίως οι δράσεις της ομάδας dnd, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ακόμη εκθέσεις καμπινκelefthero, μία σε γραφείο στην οδό Βασιλίσσης Όλγας όταν αυτό ήταν σε φάση αποξήλωσης, και μία σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης σε κατάσταση ανακαίνισης. Η dnd (dos en douche / δυο στο ντους) είναι ομάδα δύο ατόμων, πολιτικού μηχανικού, ο οποίος αρχικά εξασφαλίζει τους χώρους, και εικαστικού, η οποία έπειτα αναλαμβάνει το κάλεσμα των καλλιτεχνών. Το σκεπτικό των δράσεων επιδιώκει να ανοίξει στο κοινό ιδιωτικούς χώρους οι οποίοι με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους, μετατρέπονται σε τόπο συνάντησης ανθρώπων για μία μόνο βραδιά.

Το καμπινκelefthero αυτή τη φορά προσκάλεσε καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν σε ακτίνα γύρω από την πλατεία Αντιγονιδών όπου γίνεται η έκθεση, να συμμετέχουν με τα έργα τους. Έπειτα προέκυψε και η σκέψη να γίνει ένα πιο ανοιχτό κάλεσμα σε ανθρώπους της γειτονιάς οι οποίοι σκέπτονται γενικότερα δημιουργικά. Όπως αναφέρει η κ. Ρήγα, «Έγινε η πρόσκληση, ακολούθησε συνεργασία και το αποτέλεσμα θα το γευτούμε παρέα την Κυριακή… Πιθανόν έπεται και συνέχεια, μιας και όσο περισσότερο το επικοινωνούσαμε στους ανθρώπους της γειτονιάς τόσο μεγάλωνε και το ενδιαφέρον για συμμετοχές… Η εκδήλωση ΚΕΝΤΡΟΑΠΟΚΕΝΤΡΟ αποτελεί ένα πρώτο πείραμα το οποίο εφόσον πετύχει, ενδέχεται και να συνεχιστεί.» Να είστε εκεί για να το δοκιμάσετε από πρώτο χέρι.

*21/9, Πλατεία Αντιγονιδών, Ώρα: 20.00, Είσοδος: Ελεύθερη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα