Πέντε ωραίες ιστορίες της πόλης στο Ωραιόκαστρο

Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, ένας από τους νεότερους δήμους στις παρυφές της πόλης κρύβει ιστορίες.

Κύα Τζήμου
πέντε-ωραίες-ιστορίες-της-πόλης-στο-ωρ-47564
Κύα Τζήμου

Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, η πινακίδα με την ένδειξη Ωραιόκαστρο μας οδηγεί μετά από λίγα λεπτά σε έναν από τους νεότερους δήμους στις παρυφές της πόλης. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου από το 1995 αποτελεί τη διοικητική μετεξέλιξη και συνέχεια της παλαιάς Κοινότητας Ωραιοκάστρου, η οποία συστάθηκε με το όνομα Δαούτ Μπαλή στις 30 Ιουνίου 1926 (Φ.Ε.Κ). Με νέο Φ.Ε.Κ. στις 4 Οκτωβρίου 1926 μετονομάζεται η κοινότητα Δαούτ-Μπαλή σε Ωραιόκαστρο. Νότια, στο δήμο εντάσσεται και το Παλαιόκαστρο.

Αποδείξεις ότι ο τόπος κατοικούνταν από αρχαιοτάτους χρόνους είναι τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην έκταση που καταλαμβάνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου όπως το Νεκροταφείο εποχής Σιδήρου στο Παλαιόκαστρο, η Villa Rustica, οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής. Στους νεότερους χρόνους στο Ωραιόκαστρο κατοικούσαν βλάχοι και ντόπιοι και κατά τη χρονική περίοδο 1922 – 1930 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και του Καυκάσου. Το τοπωνύμιο «Ωραιόκαστρο» αποδόθηκε από τους Έλληνες πρόσφυγες σε ανάμνηση του Ωραίου Κάστρου που υπήρχε στον Πόντο, ανάμεσα στο χωριό Χατς και Άγιος Φωκάς. Η ονομασία του οικισμού κατά την τουρκοκρατία ήταν Δαουτ-Μπαλή (σημερινό Παλαιόκαστρο) που σημαίνει “Το μέλι του Δαβίδ”.

Αφιερώστε αυτό το Σαββατοκύριακο ή κάποιο από τα επόμενα σε μια εξερεύνηση στον δήμο, όπου θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα.

garides

Το ιχθυοπωλείο Μαρίνα λειτουργεί από το 1997 με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Προσφέροντας δηλαδή τα είδη του και μαγειρεμένα, τηγανητά ή ψητά να τα πάρεις σπίτι σου. Με επιλογή βέβαια να κάθεσαι και εκεί σε τραπεζάκια μπροστά στο μαγαζί. Οι σπεσιαλιτέ που σερβιρίζονταν ήταν αληθινές γκουρμεδιές. Σιγά σιγά ο κόσμος που γέμιζε τα λίγα τραπέζια έκανε ολοφάνερη την ανάγκη για ένα χώρο εστιατορίου. Δίπλα ακριβώς λοιπόν στο ιχθυοπωλείο μεταφέρονται τα φρέσκα ψάρια και το φαγητό εξακολουθεί να είναι εξαιρετικό και ευφάνταστο. Θράψαλα με κους κους ,πιπεριές και ελιές, γαριδομακαρονάδα, τραχανότο με γαρίδες, ρόλο γλώσσας φιλέτου με γέμιση πλιγούρι,πράσο και λιαστή ντομάτα, πέστροφα με φρέσκο βούτυρο και καραμελωμένα κρεμμύδια, ”γλυκο” χταποδι με μους φαβας, θαλασσινός μουσακάς, μπιφτέκια σολομού με ρύζι φούρνου, φιλέτα τσιπούρας με πουρέ μανιταριών, γαρίδες φλαμπέ, ριζότο καραβίδας και πολλά άλλα. Μόνο ψάρια και ψαρικά φυσικά, σπιτικές σαλάτες εποχής, τα καλύτερα αλίπαστα και μια επιλεγμένη γκάμα κρασιών.

Στο ιχθυοπωλείο θα βρείτε 365 μέρες τον χρόνο ζωντανούς αστακούς και μεγάλη ποικιλία φρέσκων και κατεξυγμένων ψαριών και θαλασσινών. Στο κατάστημα υπάρχει και ένας καταψύκτης γεμάτος με επίλεκτα προϊόντα για να συνοδεύσετε τα ψάρια σας. Μειονέκτημα οι ώρες λειτουργίες που είναι ώρες αγοράς και ακολουθεί το ωράριο του ιχθυοπωλείου. Αν λοιπόν αποφασίστε να κάνετε την εκδρομούλα στο Ωραιόκαστρο Κυριακή θα πρέπει να αναζητήσετε άλλες λύσεις για καλό φαγητό:

Προτείνουμε Γερμανό για ψάρια, ένα πολύ καλό ουζερί τσιπουράδικο (Λεωφόρος Δημοκρατίας 41. Τηλ : 2310 697581), Σοφό για κρεατικά (το παλιό Πέτρινο), αν και ο καινούργιος κατάλογός του έχει εμπλουτιστεί και με ψάρια (Κομνηνών 55, τηλ. 2310694153. Καθημερινά 12.00 – 24.00 Τρίτη κλειστά εκτός εορτών) και την κλασική ταβέρνα Το ντέρντι (Λεωφ. Δημοκρατίας 9, τηλ. 231 069 4962).

*Μαρίνα, Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310699035, Ωράριο λειτουργίας:: Δευ-Σαβ: 8:00 π.μ.-5:00 μ.μ.

Το πάρκο των δεινοσαύρων

19_19

Το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο δημιουργήθηκε το 2008 ως ένας πολιτιστικός χώρος περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε γεωγραφική έκταση περίπου 10,000 τ. μ. Είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο στα Βαλκάνια. Είναι εγκεκριμένο σαν εκπαιδευτική εκδρομή από το υπουργείο παιδείας και ελεγμένο για την άρτια λειτουργία του από το υπουργείο πολιτισμού, ενώ οφείλει την ύπαρξή του στην προσωπική εργασία, το μεράκι και την χρηματική στήριξη του Βασίλειου Μιχαηλίδη αλλά και την ενεργητικότητα και την καταρτισμένη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη γνώση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, σπηλαιολόγοι).

Οι αναπαραστάσεις -σε πραγματικές διαστάσεις- ‘ζωντανεύουν’ την ιστορία των προϊστορικών ζώων τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν λόγω των κλιματικών αλλαγών. Στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πάρκου είναι από την μια πλευρά η γνώση του ευρύτερου περιβάλλοντος (χλωρίδας – πανίδας) στις μεγάλες γεωλογικές περιόδους και από την άλλη η επισήμανση της καθημερινότητας του ανθρώπου στα βασικά στάδια της εξέλιξης του, σε συνδυασμό πάντα με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση.

Όλες οι θεματικές ενότητες έχουν δημιουργηθεί με την επιστημονική επίβλεψη της Ευαγγελίας Τσουκαλά, αναπληρώτριας καθηγήτριας Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Dick Mol, διεθνούς βεληνεκούς ειδικού στα προβοσκιδωτά και επιστημονικού συνεργάτη του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία ο οποίος είναι πρόεδρος του Μαμούθ International Club, ενώ τα εκθέματα των δεινοσαύρων και όλων των ερπετών στο Πάρκο των Δεινοσαύρων έχουν γίνει με την επιστημονική επίβλεψη του Γεώργιου Γεωργαλή, Ερευνητή ζωολογίας και παλαιοντολογίας σπονδυλωτών, συνεργάτη ερευνητή στο πρόγραμμα παλαιοντολογίας του πανεπιστημίου της Ουψάλας στη Σουηδία ενώ επιπλέον συνεργάζεται με το Α.Π.Θ. και το εθνικό μουσείο της Πράγας. Το σπήλαιο με το χαρακτηριστικό διάκοσμο έχει δημιουργηθεί με την επίβλεψη του Τοπικού τμήματος της Σπηλαιολογικής εταιρείας Βορείου Ελλάδας.

25_17

Στο πάρκο υπάρχει και το μουσείο του μαμούθ, το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη με απολιθώματα από το τριχωτό μαμούθ το οποίο αποτελεί σύμβολο της εποχής των παγετώνων αλλά και απολιθώματα άλλων ζώων της εποχής εκείνης όπως του τριχωτού ρινόκερου και του μαχαιρόδοντα. Δίπλα στο περιβαλλοντικό πάρκο δεινοσαύρων θα βρείτε τεράστιους εσωτερικούς και εξωτερικούς παιδότοπους, ποδηλατοδρόμιο, γήπεδα, μίνι λούνα παρκ και μίνι – γκολφ. Επίσης θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε ξενάγηση στο Διαδραστικό Μουσείο Ελληνικού παραδοσιακού παιχνιδιού αλλά και το νέο μας θεματικό μας πάρκο, μια πλήρης αναπαράσταση ενός αρχαιοελληνικού αγροκτήματος!

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από παλαιοντολόγο κάθε Σάββατο, Κυριακή & Αργίες από τις από τις 11:00 έως τις 19:00 (τελευταία ξενάγηση ξεκινά στις 18:00).

*7ο χιλ. Θεσ/νίκης – Ωραικάστρου, τηλ:+30 2310 686544. Τιμή εισόδου: 6 ευρώ

Το Παγόβουνο στην άκρη της πόλης

11_42_1

Οι επιδόσεις της πόλης στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο που είναι ίσως τα πιο δημοφιλή αθλήματα στα οποία διέπρεψε είναι γνωστές αλλά υπάρχει μια λιγότερο διαδεδομένη αθλητική πτυχή της Θεσσαλονίκης που πολλοί αγνοούν. Τον αθλητισμό του πάγου, λοιπόν, που υποστηρίχτηκε στο παρελθόν στην πόλη ήρθε πρόσφατα να αναβιώσει και να στηρίξει το νέο και μοναδικό μόνιμο παγοδρόμιο, το Iceberg Center Thessaloniki.

Το παγοδρόμιο, που άνοιξε μόλις τον Νοέμβριο του 2014 στο Ωραιόκαστρο, αποτελεί το μοναδικό μόνιμο παγοδρόμιο της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πρωτοπόρα στον παγοδρομιακό αθλητισμό καθώς πρόκειται για το τρίτο μόνιμο παγοδρόμιο που κατασκευάζεται στην πόλη, με τα προηγούμενα να μην είχαν την τύχη να κρατήσουν. Με αφορμή όμως αυτά τα παγοδρόμια που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αθλητών του χώρου, και μάλιστα μικρών ηλικιών, έχει αυξηθεί ραγδαία, και ήδη στο παγοδρόμιο Iceberg προπονούνται εντατικά πάνω από 100 παιδιά κάτω των 16. Με στόχο λοιπόν να προβάλει και να αναπτύξει τα αθλήματα του πάγου, άνοιξε τις πόρτες του, με ήδη πολύ θετική ανταπόκριση.

Παράλληλα, και λόγω των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει, όπως καφέ-μπάρ, εστιατόριο, δημιουργική απασχόληση παιδιών μεταξύ άλλων, αποτελεί μια διαφορετική λύση διασκέδασης και ψυχαγωγίας για οικογένειες και μεμονωμένους χρήστες. Αυτό που διαφοροποιεί το Iceberg Center από τα υπόλοιπα παγοδρόμια είναι η ποιότητα του πάγου καθώς το παγοδρόμιο διαθέτει όχημα λείανσης του πάγου που μετατρέπει το πατινάζ σε μια διαφορετική εμπειρία από οτι έχετε συνηθίσει. Οι υποδομές εκτός των άλλων περιλαμβάνουν και αποδυτήρια κοινού, υποστηρικτική αίθουσα εκγύμνασης και χορού, όλες τις υποδομές ΑΜΕΑ, κατάστημα για αγορά παγοδρομιακού εξοπλισμού, μέχρι και ιατρείο. Στο Iceberg Center προσφέρονται κάθε είδους υπηρεσίες που σχετίζονται με το παγοδρόμιο όπως επίβλεψη αρχαρίων ή ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με εκμάθηση κάποιου παγοδρομιακού αθλήματος υπάρχουν συνεργαζόμενοι αθλητικοί σύλλογοι, με ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τις παγοδρομίες τα 4 έτη. Το κόστος εισόδου στο παγοδρόμιο Iceberg Center για το κοινό είναι 8 ευρώ για απεριόριστη ώρα χρήσης της παγοπίστας ενώ τα αθλητικά προγράμματα συστηματικής εκμάθησης ξεκινούν από 60 ευρώ μηνιαίως. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή απόγευμα υπάρχει δημιουργική απασχόληση παιδιών εκτός πάγου δωρεάν.

*Συμμαχική οδός Ωραιοκάστρου και Ναυάρχου Τομπάζη γωνία (1η παράλληλη άνωθεν Εγνατίας οδού), τηλ.2310697577

Έχει λίμνη το Ωραιόκαστρο;

kalogeros_oraiokastroy_0

Πολλοί δεν γνωρίζουν αυτό το καταπράσινο πάρκο με την τεχνητή λίμνη που εκτείνεται σε έκαταση 60 στρεμμάτων. Ο Καλόγερος, όπως ονομάζεται η περιοχή, βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Ωραιοκάστρου (ακολουθήστε τις ταμπέλες και στρίψτε δεξιά από την οδό Θεσσαλονίκης), στη θέση της παλιάς χωματερής της περιοχής. Πριν από μερικά χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν τόνοι σκουπιδιών και αφόρητη δυσοσμία, ενώ σήμερα μεγαλώνουν πάνω από 3,000 δέντρα και υπάρχει και μια μικρή λίμνη που φιλοξενεί πάπιες και πουλιά. Είναι κρίμα που αυτή η υπέροχη καταπράσινη έκταση που δημιουργήθηκε από τον δήμο δεν είναι γνωστή στους Θεσσαλονικείς και τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί. Παρόλα αυτά αποτελεί μια όαση στις παρυφές της πόλης ιδανική για μια ημερήσια εκδρομή. Να προσέχετε τα σκουπίδια σας

Η ρωσική εκκλησία

dsc09856_0_0

Φτάνοντας στο σημείο νομίζεις ότι έχεις μεταφερθεί στη ρωσική επαρχία. Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό κόσμημα που τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στην πόλη. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του όμορφου Ρώσικης τεχνοτροπίας ναού είναι ο Προκόπιος Κεσίδης, επαναπατριζόμενος Έλληνας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος κάνοντας τάμα να χτίσει την εκκλησία αν βελτιωνόταν η υγεία του, διέθεσε τα χρήματα για την κατασκευή της. Ο Άγιος Γεώργιος άρχισε να χτίζεται το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2005. Η εκκλησία κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πελεκημένους κορμούς ξύλων που εισήχθησαν ειδικά από την Ρωσία. Η τεχνοτροπία του ταυτίζεται απόλυτα ακόμη και στους κρεμμυδόσχημους χρυσοποίκιλτους τρούλους με την ορθόδοξη ρωσική παράδοση οικοδόμησης των ναών. Μάλιστα, φτιάχτηκε από Ρώσους τεχνικούς από την Σιβηρία, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια παλιά τεχνολογία οικοδόμησης με ξύλινους κορμούς κατά την οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί. Ο εγκαινιασμός του ναού πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στις 6 Μαΐου 2005, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Οι τελετές του ναού γίνονταν στη ρώσικη γλώσσα, όμως δυστυχώς τα τελευταία 4 χρόνια στο Ναό έχει σταματήσει να τελείται η Λειτουργία και δεν είναι πλέον ανοιχτός στους ενορίτες. Σε επικοινωνία μας με την εκκλησία πληροφορηθήκαμε ότι ο λόγος πίσω από την απόφαση αυτή ήταν μία ρήξη μεταξύ του κ. Κεσίδη και της Μητρόπολης, η οποία θεώρησε πως η διαχείριση της Εκκλησίας έπρεπε να γίνεται από την ίδια, με σύσταση επιτροπής, χωρίς την εμπλοκή ιδιώτη. Στο μέλλον ενδέχεται η επαναλειτουργία του Ναού, τον οποίον αγαπούν οι παλιννοστούντες της περιοχής.

*Οικισμός Γαλήνη, Ωραιόκαστρο

Στο Παλαιόκαστρο που ανήκει στο δήμο και βρίσκεται νότιά του μπορείτε να επισκεφτείτε:

imgp2461

Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία και συγκαταλέγεται στα ωραιότερα παρεκκλήσια της Μακεδονίας. Πνιγμένο στο πράσινο έχει μια υπέροχη αυλή και μια μικρή παιδική χαρά εντός της. Τον καφέ σας μπορείτε να τον πιείτε στο Δημοτικό Αναψυκτήριο Παλαιοκάστρου, δίπλα στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, με υπέροχη θέα και φυσικό περιβάλλον.

paliokastro_villa

Το σημαντικότερο εύρημα των παλιοχριστιανικών χρόνων που ανασκάφτηκε στο Παλαιόκαστρο είναι μια αγρέπαυλη (villa rustica) στη συμβολή των οδών Ζακύνθου και Στανίση. Η έπαυλη με τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα βγήκε στο φως κατά την ανασκαφή για ανέγερση οικοδομής το 2002. Το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από εισήγηση της 9ης Εφορίας έκρινε σημαντικά τα ευρήματα και το οικόπεδο απολλοτριώθηκε και σήμερα ανήκει στο Υπουργείο ως αρχαιολογικός χώρος που ελάχιστοι γνωρίζουν στην πόλη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα