Χάρτης της πόλης

Πέντε ωραίες ιστορίες της πόλης vol.11

Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν τα Σαββατοκύριακα. Ακολουθήστε μας! Βρες τον κρυμμένο ναό της Πλατείας Αντιγονιδών Πρόκειται για τον υστεροαρχαϊκό ναό της Θεσσαλονίκης, τον αποκαλούμενο Ναό της Αφροδίτης, που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών. Ναός του 6ου π.Χ. αι., 150 χρόνια αρχαιότερος του Παρθενώνα, μεταφερμένος πιθανότατα από την αρχαία Αίνεια(σημερινή Μηχανιώνα), όπου υπήρχε […]

Κύα Τζήμου
πέντε-ωραίες-ιστορίες-της-πόλης-vol-11-37930
Κύα Τζήμου
naos.jpg

Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν τα Σαββατοκύριακα. Ακολουθήστε μας!

Βρες τον κρυμμένο ναό της Πλατείας Αντιγονιδών

Πρόκειται για τον υστεροαρχαϊκό ναό της Θεσσαλονίκης, τον αποκαλούμενο Ναό της Αφροδίτης, που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών. Ναός του 6ου π.Χ. αι., 150 χρόνια αρχαιότερος του Παρθενώνα, μεταφερμένος πιθανότατα από την αρχαία Αίνεια(σημερινή Μηχανιώνα), όπου υπήρχε το αρχαϊκό ιερό της Αφροδίτης, κι ανασυνθεμένος στο χώρο των Ιερών Θεσσαλονίκης(σημερινή περιοχή Διοικητηρίου) τα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια. Ανακαλύφθηκε το 1936 όταν ξεκίνησε η ανέγερση διώροφης οικοδομής σε οικόπεδο των οδών Δημητρίου Καραολή 32 κι Αντιγονιδών 38, οπότε και γίνεται η εκσκαφή θεμελίων. Έτσι, η ύπαρξη του Ναού γίνεται γνωστή και ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη διασκορπίζονται στην πόλη. Το 2000 κατεδαφίζεται η προαναφερθείσα οικοδομή και έρχεται στο φως το ανατολικό μέρος της κρηπίδας του Ναού. Το ΚΑΣ βγάζει απόφαση προστασίας και ανάδειξής του, σε αντίθεση με την ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ ( Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) που τάσσεται υπέρ της ανέγερσης οικοδομής στο υπόγειο της οποίας θα διατηρηθούν οι αρχαιότητες. Την άνοιξη του 2012 το μνημείο καθαρίζεται από εθελοντές για να τονισθεί η ύπαρξή του. Στις 18/9/2012 καταφθάνουν μπουλντόζες στο χώρο χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του ΚΑΣ και το ότι αυτή τη στιγμή το μνημείο υπάρχει ακόμη οφείλεται στην άμεση κινητοποίηση πολιτών και φορέων της πόλης. Το μνημείο όμως κινδυνεύει συνεχώς αφού υπάρχει υπουργική απόφαση απαλλοτρίωσης του οικοπέδου. Οι προσπάθειες κατοίκων και ορισμένων αρχαιολόγων συνεχίζονται ώστε το μνημείο να αναδειχθεί με τροποποιήσεις στην Πλατεία. Ειδικά για αυτήν την κυριακή μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο υποδοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. με θέμα την «Απόπειρα πολιτισμικής ανάδυσης μιας λησμονημένης περιοχής της εντός των τειχών Δυτικής Θεσσαλονίκης». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα εκθέματα του αρχαϊκού ναού της Πλατείας Αντιγονιδών.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες εδώ

Φάε εναλλακτικά σε μια από τις όμορφες στοές της πόλης

Αν αποφασίσεις να πας στην περιοχή για να ανακαλύψεις το Ναό και κοντεύει ώρα φαγητού αναζήτησε εκεί κοντά τη στοά της οδού Πτολεμαίων, στον αριθμό 29Α. Εκεί θα βρεις ένα ξεχωριστό μαγαζί που σερβίρει υπέροχο και ιδιαίτερο φαγητό· το Extravaganza. Ο Σάββας, ο Αντώνης και ο Βασίλης προσφέρουν συνεχώς καινούριες γεύσεις σ’ έναν ασυνήθιστα όμορφο χώρο. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν ένα χώρο δίχως αρχή και τέλος, όπου ο καθένας θα µπορεί να διασκέδασει ποικιλοτρόπως πίνοντας τον καφέ του το πρωί, απολαµβάνοντας πρωτότυπα κοκτέιλ το βράδυ, τρώγοντας ξεχωριστό φαγητό, ακούγοντας ωραίες μουσικές, χαζεύοντας ή δημιουργώντας εκθέσεις στους τοίχους και πάνω απ’ όλα σε ζεστό κλίµα και με χαλαρή διάθεση. Αυτά τα στοιχεια έκαναν τον κόσµο κάθε ηλικίας να νιώσει οικεία και ν’ αγαπήσει το μέρος. Κάθε μέρα στη μια το μεσημέρι τα μαγειρικά σκεύη αρχίζουν να «παίρνουν φωτιά», με τα δημιουργικά πιάτα να παρασκευάζονται και να στολίζονται με κάθε λεπτομέρεια στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού. Το μενού είναι πάντοτε βασισμένο σε προϊόντα κάθε εποχής και οι πρώτες ύλες προέρχονται από μικροπαραγωγούς και καλλιέργειες απ’ όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό άλλωστε και ανανεώνεται συχνά. Πιάτα που έχουν ξεχωρίσει κατά καιρούς και πρέπει κανείς να δοκιμάσει, είναι το υπέροχο ριζότο με μελάνι σουπιάς, στριφτάρια με κρέμα από μπρόκολο και προσούτο, γευστικότατες ταλιατέλες με μοσχαρίσιο καβουρμά, παραδοσιακό λαδοτύρι Μυτιλήνης σε κρούστα από βρώμη και σπιτικό γλυκό του κουταλιού κρεμμύδι, ζουμερό κοτόπουλο στο τηγάνι με σάλτσα μήλου, καρπάτσιο παντζαριού μαριναρισμένο σε ξύδι μπαλσάμικο με μέλι, πούδρα καρυδιού, καπνιστή πανσέτα και ντίπ γιαουρτιού με μυρωδικά, σαλάτα με πράσινα φύλλα, ice-berg, καπνιστή πανσέτα, κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης, παρμεζάνα και σκορδάτο ντρέσινγκ αντζούγιας, μεγάλη ποικιλία burgers όπως αυτό με τα χοιρινά μπριζολάκια, το χαλούμι και την ψητή ντομάτα και φυσικά το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού· το καβουροπάτι.

*Στοά Πτολεμαίων 29Α με Αμβροσίου, Τρίτη κλειστά

Φάε την καλύτερη μπουγάτσα τις μικρές ώρες της νύχτας

Οι ξενύχτηδες γνωρίζουν καλά όλα τα στέκια της πόλης που θα σου απλύνουν τη λιγούρα που ακολουθεί ένα ξενύχτι συνοδευόμενο με τα απαραίτητα ποτά. Στην προέκταση της Μητροπόλεως γωνία με Φιλικής Εταιρίας ο Γιάννης είναι γνωστός για τη μυθική του μπουγάτσα. Εδώ και 2 δεκαετίες. Εκτός από τις κλασσικές γεύσεις τυρί και κρέμα, βέβαια, ο Γιάννης αυτοσχεδιάζει συνδυασμούς, την ίδια ώρα που οι ουρές έξω απ΄το μαγαζί του περιμένουν υπομονετικά και ενίοτε συνεχίζουν το γλέντι μέχρι να φτάσει η σειρά τους. Μπουγάτσα με κιμά, χωριάτικες πίτες με κασέρι, φέτα και πιπεριά φλωρίνης, σουφλέ αλλαντικών, λουκανόπιτες και πεϊνιρλί. Ανάρπαστη η μπουγάτσα με κρέμα αλειμένη με μερέντα. Υπερβολή; Ε ναι είναι αλλά μετά τα μεσάνυχτα η λιγούρα ονειρεύεται εξτρίμ γεύσεις. Και αν ξενυχτάτε σπίτι σας μην ανησυχείτε, λειτουργεί και delivery (εντός σχεδίου πόλεως εννοείται).

*Mητροπόλεως 106, τηλ. 231 025 7375, ώρες λειτουργίας καθημερινά: 20:00-15:00

Πήγαινε στην υπαίθρια βιολογική αγορά της πόλης

Η διοργάνωση έκθεσης βιολογικών προϊόντων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, από τις 10.00 έως τις 14.30, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στόχος της έκθεσης είναι να γνωρίσουν οι πολίτες τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας και των βιολογικών προϊόντων και να υποστηριχθούν οι βιοκαλλιεργητές της Ένωσης στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανάλογη δράση, από τον Οκτώβριο του 2014, η οποία υλοποιείται με τη συμμετοχή βιοκαλλιεργητών που διαθέτουν τις προβλεπόμενες άδειες και εντάσσεται στο σύνολο των πρωτοβουλιών του Δήμου Θεσσαλονίκης που αναπτύσσονται με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

*22/3, Αύλειος χώρος Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, Οδός Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Ώρες: 10.00-14.30, Είσοδος: Ελεύθερη

Ανακάλυψε την πιο παράξενη εκκλησία της πόλης

Φτάνοντας στο σημείο νομίζεις ότι έχεις μεταφερθεί στη ρωσική επαρχία. Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό κόσμημα που τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στην πόλη. Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του όμορφου Ρώσικης τεχνοτροπίας ναού είναι ο Προκόπιος Κεσίδης, επαναπατριζόμενος Έλληνας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος κάνοντας τάμα να χτίσει την εκκλησία αν βελτιωνόταν η υγεία του, διέθεσε τα χρήματα για την κατασκευή της. Ο Άγιος Γεώργιος άρχισε να χτίζεται το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2005. Η εκκλησία κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πελεκημένους κορμούς ξύλων που εισήχθησαν ειδικά από την Ρωσία. Η τεχνοτροπία του ταυτίζεται απόλυτα ακόμη και στους κρεμμυδόσχημους χρυσοποίκιλτους τρούλους με την ορθόδοξη ρωσική παράδοση οικοδόμησης των ναών. Μάλιστα, φτιάχτηκε από Ρώσους τεχνικούς από την Σιβηρία, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια παλιά τεχνολογία οικοδόμησης με ξύλινους κορμούς κατά την οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα καρφί. Ο εγκαινιασμός του ναού πραγματοποιήθηκε την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, στις 6 Μαΐου 2005, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο. Οι τελετές του ναού γίνονταν στη ρώσικη γλώσσα, όμως δυστυχώς τα τελευταία 4 χρόνια στο Ναό έχει σταματήσει να τελείται η Λειτουργία και δεν είναι πλέον ανοιχτός στους ενορίτες. Σε επικοινωνία μας με την εκκλησία πληροφορηθήκαμε ότι ο λόγος πίσω από την απόφαση αυτή ήταν μία ρήξη μεταξύ του κ. Κεσίδη και της Μητρόπολης, η οποία θεώρησε πως η διαχείριση της Εκκλησίας έπρεπε να γίνεται από την ίδια, με σύσταση επιτροπής, χωρίς την εμπλοκή ιδιώτη. Στο μέλλον ενδέχεται η επαναλειτουργία του Ναού, τον οποίον αγαπούν οι παλιννοστούντες της περιοχής.

*Οικισμός Γαλήνη, Ωραιόκαστρο

*Διαβάστε κι άλλες ωραίες ιστορίες της πόλης εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα