Χάρτης της πόλης

Πέντε ωραίες ιστορίες της πόλης Vol.3

Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν μια υπέροχη μέρα σαν την Κυριακή. Ακολουθήστε μας! Κάνε την πάπια και φάε Ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στην άνοιξη που μας πέρασε, στη μέση του πουθενά, Στη σελίδα του στο fb λέει: ”Στο duck private cheffing αγαπάμε πολύ το καλό φαγητό και σεβόμαστε την πρώτη ύλη. Γι’ […]

Parallaxi
πέντε-ωραίες-ιστορίες-της-πόλης-vol-3-35284
Parallaxi
duck.jpg

Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν μια υπέροχη μέρα σαν την Κυριακή. Ακολουθήστε μας!

Κάνε την πάπια και φάε

Ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στην άνοιξη που μας πέρασε, στη μέση του πουθενά, Στη σελίδα του στο fb λέει: ”Στο duck private cheffing αγαπάμε πολύ το καλό φαγητό και σεβόμαστε την πρώτη ύλη. Γι’ αυτό επιλέγουμε φρέσκα υλικά εποχής από τον λαχανόκηπο, νωπά κρέατα και συνταγές μαγειρεμένες με ιδιαίτερο μεράκι”. Κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γίνει το talk of the town της χρονιάς. Βρίσκεται σε έναν παράδρομο του δρόμου της Χαλκιδικής, ο οποίος ξεκινά από το ύψος του Nodo. Καθώς πλησιάζεις περίπου ένα χιλιόμετρο μετά, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και σε ένα κοπάδι αγριεμένων σκυλιών, ένα μικρό φωτισμένο όμορφα κτίσμα με γυάλινες προσόψεις σου φανερώνει το Duck. To εσωτερικό του μοιάζει με σπίτι, ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι με ένα βάζο λουλούδια δεσπόζει και δίπλα ακριβώς μπροστά στα μάτια σου ένας τετράγωνος πάγκος γέματος πιατικά, σερβίτσια και μπουκαλάκια παντός είδους. Και μια κουζίνα. Εκεί μπροστά στα μάτια σου. Εκεί ακριβώς που τρεις γυναίκες παρασκευάζουν ότι έχει η κάρτα της ημέρας. Τάλιατες, Rib Eye, παϊδάκια, μπιστέκες. Και σαλάτες με φρεσκοβρασμένα λαχανικά και κριθαρώτα και ριζότα που μοσκοβολούσαν λάδι τρούφας και φρέσκια ντομάτα.Το Duck αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως την πιο πετυχημένη ιδέα εστίασης της χρονιάς. Οι τιμές του φλερτάρουν με την παλιά εποχή, του life style προσπαθώντας να ισορροπήσουν στο σήμερα, οι σαράντα όλες και όλες καρέκλες του όμως που γεμίζουν ασφυκτικά κάθε βράδυ το κάνουν περιζήτητο.

Τιμές: Από 20-30 ευρώ το άτομο με το κρασί.

*Duck, Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, τηλ 231 551 9333

Λύσε τον γρύφο

Τον τελευταίο χρόνο στους εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης της πόλης έχει προστεθεί ένας ενδιαφέρων νέος τομέας, τα δωμάτια απόδρασης. Ένα από αυτά μετράει μόλις έναν μήνα στην καρδιά της πόλης και ακούει στο πολύ σωστά επιλεγμένο όνομα Brain Game. Το νέο ομαδικό παιχνίδι έχει την έδρα του σε ένα διώροφο διατηρητέο του 1920, στη συμβολή των οδών Αγίας Θεοδώρας 12 και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου μια ομάδα νέων Θεσσαλονικιών ήρθε να μας εξοικειώσει με την έννοια των δωματίων απόδρασης με τον πιο προσεγμένο αισθητικά και απαιτητικό νοητικά τρόπο. Η συντήρηση του κτιρίου, που ήταν ακατοίκητο πάνω από 25 χρόνια, έγινε με σεβασμό και προσεγμένη αισθητική διατηρώντας τα χαρακτηριστικα του. Τι είναι, όμως, ακριβώς τα δωμάτια απόδρασης; Πρόκειται για ένα παιχνίδι μυστηρίου περιορισμένο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά τη διάρκεια του οποίου μια ομάδα παικτών πρέπει να λύσει μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα έναν ή και περισσότερους γρίφους, με τον τελικό σκοπό να διαφέρει ανάλογα με τις επιταγές του εκάστοτε σεναρίου. Το Brain Game δίνει στους επισκέπτες την επιλογή μεταξύ τεσσάρων δωματίων, το καθένα από τα οποία ζητά την επίλυση ενός διαφορετικού μυστηρίου, και από όπου έχουν 60 λεπτά για να αποδράσουν, με καθετί μέσα να αποτελεί έναν γρίφο που πρέπει να λύσουν. Το πρώτο δωμάτιο τοποθετεί τους παίκτες σε ένα μουσείο του πλανήτη, όπου βρίσκεται το μυθικό διαμάντι που χάρισε ο Πάρης στην ωραία Ελένη. Το σύστημα παρακολούθησης θα πέσει λόγω επισκευής, δίνοντας 60 λεπτά στους παίκτες να βρούν και να πάρουν στα χέρια τους το διαμάντι πριν χτυπήσει ο συναγερμός.

Το δεύτερο δωμάτιο μας είναι το γραφείο του στρατηγού John Mackenzie, μεμυστικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του και αφορούν εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι παίκτες έχουν μια ώρα να αφοπλίσουν μια βόμβα και να φέρουν τους ενόχους στη δικαιοσύνη. Στο τρίτο δωμάτιο ένας παρανοϊκός δολοφόνος έχει απαγάγει τους παίκτες, κλειδώνοντάς τους μέσα στο μπουντρούμι του σπιτιού του, το οποίο έχει μετατρέψει σε κελί φυλακής από το οποίο έχουν μία ώρα ακριβώς να αποδράσουν. Στο τελευταίο δωμάτιο μια ομάδα ντετέκτιβ που προσπαθεί να σώσει την ανθρωπότητα από μια επιδημία μαστίζει τον πλανήτη.

Για να παίξει κανείς πρέπει να κάνει κράτηση με ομάδα. Πρόκειται άλλωστε για παιχνίδι και χωρίς παρέα δεν πας να παίξεις πουθενά. Η χρέωση είναι συνολικά 30€ για δύο άτομα, 36€ για τρία άτομα, 40€ για τέσσερα άτομα, 45€ για πέντε άτομα και 48€ για έξι άτομα. Όταν το πάρετε απόφαση και μπείτε στο δωμάτιο, ψάξτε και παρατηρήστε πραγματικά το καθετί και δουλέψτε συνδυαστικά. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες, γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά. Ανοίξτε το μυαλό σας. Είναι η ευκαιρία σας να σκεφτείτε δημιουργικά, αλλά πάνω από όλα, είναι διασκέδαση.

*Αγίας Θεοδώρας 12 & Αγίας Σοφίας, 2311 243333, www.braingame.gr

Η νέα υπέροχη βόλτα της πόλης

Στις 12 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε επίσημα, μετά από πολλά χρόνια εργασιών, η νέα, μόνιμη, υπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Μια υποδειγματική έκθεση των αρχαιοτήτων που είναι κατασκευασμένες από λίθο και έχουν βρεθεί σε παλαιότερες και πιο πρόσφατες ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Μαρμάρινοι σαρκοφάγοι, τμήματα ταφικών μνημείων, αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων και αντικείμενα εργαστηριακής χρήσης, που μέχρι πρότινος παρέμεναν στοιβαγμένα για χρόνια στον προαύλιο χώρο του Μουσείου που χρησίμευε περισσότερο ως αποθηκευτικός χώρος παρά ως αρχαιολογικός εκθεσιακός χώρος. Η αναμονή όμως επιτέλους τελείωσε, οι λαμαρίνες που έκρυβαν την πλάγια όψη του Μουσείου έπεσαν και το αποτέλεσμα φάνηκε αντάξιο του χρόνου που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του έργου. Ένας ακόμη υποδειγματικός αρχαιολογικός χώρος, για τον οποίον η πόλη μπορεί να είναι υπερήφανη.

Πιες τον καφέ σου “οχυρωμένος” μέσα στα τείχη

Το παρατηρούσα χρόνια αυτό το όμορφο κτίριο με το περίεργο σχήμα. Δίπλα στα τείχη απέναντι απ΄την Παλιά Φιλοσοφική. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η ανακαίνισή του. Και ήταν εξαιρετική. Σήμερα λάμπει θυμίζοντας άλλες εποχές και φιλοξενεί έναν ιδιαίτερο πολυχώρο που ήρθε κι έδεσε με την ατμόσφαιρα του κτιρίου, παντρεύοντας τον καφέ με την τέχνη, τη μουσική και τα βιβλία μέσα σε ένα περιβάλλον με εξαιρετική διακόσμηση. Βάζοντας όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία κάτω από μια στέγη, το Tabya κερδίζει μέρα με τη μέρα τον κόσμο της Θεσσαλονίκης κάθε ηλικίας. Αποτελεί καρπό της προσπάθειας πέντε φίλων που γνωρίζονταν 20 χρόνια και, σκεπτόμενοι να κάνουν μια επιχειρηματική απόπειρα, με τους τέσσερις όντας άνεργους, είχαν αρχικά την ιδέα να ανοίξουν ένα δισκοπωλείο λόγω της αγάπης τους για την μουσική. Βρίσκοντας όμως το πληθωρικό κτίριο του διατηρητέου, η ιδέα αυτή επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός χώρου που συνδυάζει τα βινύλια με το στοιχείο της καφετέριας, αλλά και του χώρου τέχνης. Το Tabya, λέξη που στα τούρκικα σημαίνει οχύρωμα, πήρε αυτό το όνομα καθώς έτσι λεγόταν η περιοχή κατα μήκος του ανατολικού τείχους της πόλης, μέρος της οποίας ήταν και η σημερινή οδός Κωνσταντίνου Μελενίκου. Οι Τούρκοι ονόμαζαν τον δρόμο Πόρτα Καπί Τσεσμεσί και κατά την αποχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν ελληνικές οικογένειες. Ανάμεσά τους ήταν και αυτή του Κωνσταντίνου Δούμπλα, ο οποίος έχτισε το σπίτι, όπου στεγάζεται σήμερα ο πολυχώρος, το 1912 με υλικά από τα κατεδαφισθέντα του 1911 τείχη. Εκεί μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του, αλλά και να δοκιμάσει τα ειδικά προϊόντα που προμηθεύεται το Tabya από μικροπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Κρήτης, όπως τα τυριά της, η ρακή και τα κρασιά που προσφέρει, καθώς και το χειροποίητο τσιζκέικ. Όσοι δεν θέλουν να μείνουν στον απλό καφέ, μπορούν να επισκεφτούν την βιβλιοθήκη του Tabya, που περιμένει πλήρως εξοπλισμένη με λογοτεχνικά, ιστορικά αλλά και βιβλία τέχνης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να δανειστούν για διάβασμα στον χώρο, ενώ με την νέα χρονιά στόχος είναι να επεκταθεί σε πωλητήριο βιβλίων. Και βέβαια για τους μουσικόφιλους, ένας χώρος με πληθώρα βινυλίων περιμένει λίγο παραδίπλα, όπου ο καθένας μπορεί να επιλέξει και να ακούσει δίσκους κάθε είδους μουσικής σε πικ-απ, αλλά και να τους αγοράσει σε τιμές που ξεκινούν μόλις από τα 2-3 ευρώ, θυμίζοντας τα παλιά αγαπημένα δισκοπωλεία. Να σημειώσουμε ότι το Tabya είναι ένα από τα λίγα άκαπνα καφέ στην πόλη.

*Tabya, Μελενίκου 14Γ (έναντι πλατείας Χημείου), τηλ.2311242522

Εμπρός για τα Λουτρά

Κρύο – παγωνιά έξω, αλλά η αναμονή των Θερμοπηγών και των υδρατμών μέσα στα Λουτρά του Λαγκαδά θα σε αποζημιώσει. Οι εγκαταστάσεις ανακαινισμένες εδώ και αρκετό καιρό, η κεντρική σάλα καθαρή, φροντισμένη και διακοσμημένη εντυπωσιακά, το προσωπικό πολύ εξυπηρετικό. Κάρτα ανέργων και φοιτητών, δεκτή ασυζητητί. Το «μικτό» Λουτρό, έξω και πίσω στο βάθος της αυλής, μέχρι τις 7 το απόγευμα λειτουργεί ως «privet», μόνο με ραντεβού. Μόνο γυναίκες θα μπείτε στον λουτήρα του… «Ιουστινιανού» και μόνο άνδρες σε αυτόν της «Μυγδονίας». Για αρκετή ώρα μετά από ένα λουτρό, η θερμοκρασία του σώματος δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή του περιβάλλοντος κι έτσι μπορείς να βγεις στο κρύο, χωρίς πραγματικά να κρυώσεις και να απολαύσεις έναν καφέ.

Τα Λουτρά Λαγκαδά, εκτός από τους δύο διατηρητέους λουτήρες του 9ου και του 14ου αιώνα μ.Χ. που αναφέρονται στο κείμενο, έχουν άλλους δύο λουτήρες: την «Κορώνεια», που είναι και αυτή που λειτουργεί μόνο privet και τη «Θέρμια Άρτεμις», που είναι αυτή που μετά τις 7 το απόγευμα γίνεται μεικτός ομαδικός λουτήρας. Λειτουργούν επίσης τζακούζι, αλλά και ατομικά υδρομασάζ, ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες μασάζ. Έκπτωση, εκτός από φοιτητές και ανέργους, γίνεται και σε κατόχους κάρτας Α.με.Α. και είναι τελείως δωρεάν για παιδιά έως 5 ετών.

**Λειτουργούν καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως αργά το βράδυ, με ενδιάμεσες ώρες αλλαγών ως προς τη χρήση τους και βρίσκονται 18 χλμ. Βόρεια της Θεσσαλονίκης, εύκολα προσβάσιμα από το δρόμο προς Καβάλα, αλλά και με αστικό λεωφορείο. Επικοινωνία: 23940 22221

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα