Πέντε ωραίες ιστορίες της πόλης vol.8
Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν μια υπέροχη μέρα σαν την Κυριακή. Ακολουθήστε μας! Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της στοάς (αρχική εικόνα: Ελένη Βράκα) Η Στοά Κολόμβου έχει είσοδο και έξοδο από την Εγνατία και τη Βαλαωρίτου. Το όνομα «Κολόμβος» δεν παραπέμπει στον γνωστό Χριστόφορο Κολόμβο, όπως νομίζουν αρκετοί Θεσσαλονικείς, αλλά στον […]
Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν μια υπέροχη μέρα σαν την Κυριακή. Ακολουθήστε μας!
Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της στοάς (αρχική εικόνα: Ελένη Βράκα)
Η Στοά Κολόμβου έχει είσοδο και έξοδο από την Εγνατία και τη Βαλαωρίτου. Το όνομα «Κολόμβος» δεν παραπέμπει στον γνωστό Χριστόφορο Κολόμβο, όπως νομίζουν αρκετοί Θεσσαλονικείς, αλλά στον ιταλό μάγειρα της σιδηροδρομικής εταιρίας, Αντζιολίνο Κολόμπο, που στις αρχές του περασμένου αιώνα άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το πολυτελές Ξενοδοχείο Κολόμπο στη διασταύρωση των οδών Λέοντος Σοφού και Βαλαωρίτου, αρχές της δεκαετίας του 1870. Στην πυρκαγιά του 1890 το ξενοδοχείο έπαθε ζημιές αλλά επαναλειτούργησε, αλλά το 1897, ο κύριος Κολόμπο αποφάσισε να αποσυρθεί στην πατρίδα του, το Κόμο. Με την ανατίναξη της Οθωμανικής τράπεζας (στη θέση της ανεγέρθηκε το κτίριο του σημερινού Κρατικού Ωδείου) το 1903, το ξενοδοχείο καταστράφηκε και κατεδαφίστηκε. Στη θέση του ανεγέρθηκε υπερπολυτελές τετραώροφο ξενοδοχείο, το οποίο καταστρέφεται ολοσχερώς στην πυρκαγιά του 1917. Η περιοχή όμως, η αγορά, η στάση και η στοά εξακολουθούν να έχουν το όνομά του.
Στον δεξιό άξονα της στοάς Κολόμβου, όπως μπαίνει κανείς από την Εγνατία και προχωρά μέσα στη στοά, λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια ένα καφέ μπαρ που απλώνεται στο διάδρομο της στοάς καθώς και μέσα σε ένα από τα παλιότερα καταστήματα εκεί που παλιότερα στέγαζε βιοτεχνία μακό. Αν λοιπόν κανείς μπει μέσα στο καφέ /μπαράκι και συνεχίσει προς το εσωτερικό θα βρεθεί αναπάντεχα σε ένα πολύ ωραίο κήπο που με μεράκι δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες στον ακάλυπτο στα δεξιά του μεγάρου της στοάς. Ο Κωνσταντίνος και ο Στέφανος μεταμόρφωσαν τον γκρίζο και εγκαταλειμμένο ακάλυπτο σε τροπικό κήπο, μια όαση δροσιάς και ησυχίας, λίγα μέτρα από την πολύβουη Εγνατία. Στον κατάλογο θα ανακαλύψετε όλα τα είδη καφέ, ενώ ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά είδη τσαγιού. Φυσικά, εδώ απολαμβάνουμε ξεχωριστά cocktail, που μας βάζουν σε tropical mood! Η μουσική κινείται ανάμεσα σε funk, jazz και ethnic ρυθμούς, δημιουργώντας μια μίξη ήχων η οποία ανταποκρίνεται απόλυτα στην αισθητική του χώρου.
*Eγνατία 31, Στοά Αγοράς Κολόμβου, τηλ.: 2310-539727
Πήγαινε στο Μουσείο
Το Μ.Μ.Σ.Τ. είναι «παιδί» μιας παρέας που μετά το σεισμό του 1978 μετέτρεψε τη θλίψη σε κινητήρια δύναμη για δημιουργία. Μεταξύ αυτών ο Αλέξανδρος Ιόλας, η Μάρω Λάγια, ο Γιάννης Μπουτάρης, η Ελένη Λαζαρίδου, ο Πέτρος Καμάρας και πολλές άλλες προσωπικότητες της τέχνης. Μάλιστα ο Αλέξανδρος Ιόλας δώρισε τα πρώτα 47 έργα που φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο. Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι του Μουσείου που σήμερα διαθέτει μια μόνιμη συλλογή με έργα των Γαϊτη, Εγγονόπουλου, Ακριθάκη,Τάκι και πολλών άλλων, σε σύνολο περισσότερα από 1800 έργα ελλήνων ξένων καλλιτεχνών.
Έχετε όμως άλλους δυο λόγους να το επισκεφτείτε αυτές τις μέρες. Ο πρώτος είναι η έκθεση με τίτλο «Μετάβαση στο μέλλον: Τέχνη από τη Νέα Γενιά της Ιαπωνίας» που εγκαινιάσθηκε χτες και επικεντρώνεται στην τέχνη που παράγεται στην Ιαπωνία στις αρχές του 21ου αιώνα. Εκθέτει 42 έργα τέχνης-πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο- έντεκα νέων Ιαπώνων καλλιτεχνών που επί του παρόντος προσελκύουν αρκετά την προσοχή, Πραγματικά εντυπωσιακή η βίντεο εγκατάσταση Japanese Little Kitchen του Tabaimo αλλά και η ευφυής εγκατάσταση Please Wash Away της Miyuki Yokomizo. Τέχνη που προβληματίζεται και προβληματίζει μέσα από την πραγματικότητα της ιαπωνικής κοινωνίας.
Ο δεύτερος είναι το 3ο Inspire festival, το εικαστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται για όσους αγαπούν την τέχνη και την έμπνευση! Το φεστιβάλ φέτος επικεντρώνει το ενδιαφέρον στους Ενεργούς Χώρους: η εντατική παρουσία στο χώρο μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις διερευνάται σε τρία εργαστήρια, που διεξάγουν οι Pierre Labat, Νίκος Ναυρίδης και Hermann Pitz. Μέσα από το σχέδιο και το κολλάζ, τη βιντεοεγκατάσταση και την αναφορά στο θέατρο, την αρχιτεκτονική και την παρέμβαση στο χώρο, οι τρεις προσκεκλημένοι καλλιτέχνες χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία την αναπνοή, τη σιωπή, την προοπτική, την οπτική και την ιστορία των τεχνών ανακαλούν διαφορετικές σχέσεις ανάμεσα στα έργα, τους καλλιτέχνες, τους θεατές, τα γεγονότα και το χρόνο. Οι εκθέσεις τόσο των προϊόντων των εργαστηρίων όσο και των έργων των τριών καλλιτεχνών εγκαινιάστηκαν χθες Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.
*ΜΜΣΤ, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ),Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 240002
Στο τρελό λεωφορείο
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στο όμορφο δρομάκι της Κομνηνών, λίγο πριν βγεις Παραλία, ένα παλιό λεωφορείο πάρκαρε μέσα σε ένα στιλάτο μαγαζί, με ρετρό διακόσμηση. Η ατμόσφαιρα κάτι σου θυμίζει και είναι λογικό αφού ο ιδιοκτήτης του είναι αυτός που ήδη μετρά άλλο ένα εξαιρετικής αισθητικής μαγαζί στην πόλη, το μεξικάνικο μπαρ ρεστοράν, Ο μικρός Γάιδαρος. Ο Ηλίας Λόγγος έκανε ένα γερό ρετούς στο παρατημένο λεωφορείο που ανακάλυψε μέσα σε ένα χωράφι και γύρω από αυτό έστησε την αισθητική του μαγαζιού. Και φυσικά το ονόμασε Loco Bus. Retro στοιχεία των δεκαετιών του ’50 και του ’60, vintage Pop Art και old school tattoos στους τοίχους, ένα μοναδικό bar με ένα μεγάλο τραπέζι φλιπεράκι να δεσπόζει εμπρός του συμπληρώνουν την ξεχωριστή διακόσμηση. Το “Loco Bus” ένα Bistro – Pizza – Cocktail Bar, με δημιουργική μεσογειακή κουζίνα. Τα κυρίως πιάτα του περιλαμβάνουν γεύσεις, όπως χοιρινή παντσέτα, κοτόπουλο φιλέτο, καπνιστό σολωμό και άλλα. Δοκιμάστε τα διάφορα ορεκτικά-τάπας, την καπνιστή πέστροφα με βιολογικές φακές beluga, χαβιάρι και παντζάρι, τις τηγανιτές γαρίδες, τις καπνιστές πατάτες με την σκορδάτη μαγιονέζα μυρωδικών, τα σπαράγγια με προσούτο και αβγά ποσέ, τις tortillas, λουκάνικο chorizo, ένα εξαιρετικό ριζότο με γαρίδες, φινόκιο και πορτοκάλι, καθώς και την υπέροχη pizza σε ξυλόφουρνο. Επίσης σερβίρεται πρωινό, που περιλαμβάνει απεριόριστα δημητριακά διαφόρων ειδών δωρεάν με γάλα (χρεώνεται μόνο το γάλα στην τιμή των 4,5 ευρώ). Σημαντική λεπτομέρεια: Ξεχάστε την τσιγαρίλα, στο μαγαζί οι κανονισμοί τηρούνται.
*Κομνηνών 3, Τηλ: 2310224433 Ανοιχτά: Κάθε μέρα 08.30-02.30, η κουζίνα λειτουργεί:13.00- 01.00
Πλάι στο Καρνάγιο
Μοιάζει βγαλμένο από ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού. Στο βάθος οι φλόγες από την οξυγονοκόλληση, παλιά σκαριά, αποσυρμένα στην ακτή, που περιμένουν τη σειρά τους να επιδιορθωθούν. Τα τελευταία καρνάγια της πόλης. Σκουριά και αλμύρα. Θάλασσα και ιστορίες ναυτικών. Στα τραπέζια του συναντάς εργάτες των ναυπηγιών, παλιούς ναυτικούς που δεν ξέκοψαν από τα μέρη που κάποτε σύχναζαν, περίεργους που ψάχνουν για παράξενα μέρη στην πόλη. Το Καρνάγιο έχει ατμόσφαιρα θαλασσινή, λόγω θέσης, ιδιοσυγκρασίας και κόσμου. Έχει πιάτα που μυρίζουν θάλασσα. Έκτος των κλασικών εδώ θα φας αυγά καλαμαριών, χταπόδι λιαστό ωραιότατο, αχνιστό γαλέο σπιτικό. Από τις 9 το πρωί ανοίγει και πίνουν τα ούζα τους στεργιανοί και ναυτικοί και μένει ανοιχτό όσο έχει κόσμο, ακόμα και όταν τα γύρω εργοτάξια πλοίων ερημώνουν. Από τότε που άλλαξε διεύθυνση πέρσι και λειτουργεί με άλλη λογική έγινε στέκι κανονικό και οικογενειών και άλλων πολλών που το ανακάλυψαν και προτιμούν να φάνε καλά και φθηνά σε ένα τόπο-παραμύθι που από μόνος του σε ταξιδεύει. Την Κυριακή από φέτος μένει ανοικτό και μετέφερε το ρεπό του τις Δευτέρες. Αν αποφασίσετε να πάτε θα στρίψετε δεξιά με προσοχή στις εξατμίσεις, λίγο μετά το παλιό Αλάτινη και πριν το ΙΚΕΑ και θα δείτε μπροστά σας τα ναυπηγεία. Εκεί σας περιμένει και σημειώστε και ένα τηλέφωνο για κάθε ενδεχόμενο, 6942550922.
Κάνε μια εξερεύνηση στο μεγάλο αγρόκτημα της πόλης
Λίγο πριν το αεροδρόμιο στα αριστερά, σε μια έκταση 1800 στρεμμάτων εκτείνεται το Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. Που εδώ και 78 χρόνια αποτελεί τον φυσικό χώρο της Γεωπονικής Σχολής, όπου πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των περισσότερων μαθημάτων, όλες σχεδόν οι πειραματικές εργασίες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών, η επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Επισκεφτείτε το (κατά προτίμηση με το ποδήλατό σας) χωρίς δεύτερη σκέψη και χαζέψτε τους εκατοντάδες περιαστικούς λαχανόκηπους που έχουν δημιουργήσει εκεί απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης. Χαλαρώστε κάτω από τα μεγάλα δέντρα που βρίσκονται στο χώρο, περιηγηθείτε με το ποδήλατο σας στα μονοπάτια που θα συναντήσετε και συζητήστε με τους ”καλλιεργητές” πώς τα κατάφεραν και δημιούργησαν το δικό τους βιολογικό μποστάνι στο χώρο αυτόν. Του χρόνου μπορεί να σκάβετε κι εσείς εκεί. *Το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των δρόμων προς Θέρμη και Αγία Τριάδα. τηλ.: 2310473842
Δείτε και άλλες ιστορίες της πόλης εδώ