Θεσσαλονίκη

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πρώτη έρευνα αγοράς στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο κρας τεστ σε κρέατα και γλυκά - Θα μείνουν ίδιες οι τιμές ή θα αυξηθούν όσο πλησιάζουμε στις γιορτές;

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
χριστουγεννιάτικο-τραπέζι-πρώτη-έρε-1089022
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει αφήσει πίσω της την Black Friday και βάζει τα γιορτινά της, με το κλίμα σε όλο το κέντρο να αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να μας βάζει σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς.

Τρεις εβδομάδες πριν μπούμε στην «καρδιά» των εορτών και ήδη στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε αρχίσει να κάνουμε το σχεδιασμό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τα άτομα που θα καθίσουν γύρω από αυτό, το μενού της ημέρας, αλλά πάνω από όλα το πόσο τελικά θα μας κοστίσει.

Αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να δώσουν… πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλοπούλα, που πέρσι το κόστος της κυμαίνονταν στα 9 ευρώ και μένει να φανεί ποια θα είναι η φετινή της τιμή, όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές και πάρει τη… θέση της στα τσιγκέλια των κρεοπωλείων.

Πάντως, η πλειοψηφία των καταναλωτών στρέφεται σε άλλες επιλογές για το εορταστικό του τραπέζι, όπως μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, γουρούνι.

Κάναμε μια βόλτα σε κρεοπωλεία του κέντρου, αλλά και στο Καπάνι, για να δούμε τι τιμές «παίζουν» τις πρώτες ημέρες των Χριστουγέννων, ώστε να κάνουμε και το αντίστοιχο κρας τεστ, την τελευταία εβδομάδα όπου και θα κορυφωθεί η κίνηση με την αγορά των κρεατικών και συνοδευτικών για το εορταστικό τραπέζι.

Πάντως, οι κρεοπώλες σημειώνουν ότι οι τιμές που βλέπει κάποιος τώρα αρχές Δεκέμβρη, θα παραμείνουν ίδιες σε όλη τη διάρκεια του μήνα και δε θα αλλάξουν όσο πλησιάζουμε τις γιορτές.

Δεν λείπουν βέβαια οι δύσπιστοι, που φροντίζουν από τώρα να κάνουν τις παραγγελίες τους, ώστε να κλείσουν… deal με τις τιμές που υπάρχουν τώρα στην αγορά, φοβούμενοι τυχόν αύξηση τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα ολόκληρο κατσίκι ή αρνί με κεφάλι πωλείται αυτή τη στιγμή στα 10 ευρώ το κιλό.

Το μοσχάρι χωρίς κόκαλο, το καθαρό, πωλείται στα 9,80 ευρώ το κιλό.

Στα 4,5 ευρώ το κιλό βρίσκουμε το κότσι, με τις μπριζόλες να φτάνουν στα 5,80 και τα λουκάνικα να κυμαίνονται στα 6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στα 7,5 ευρώ οι πανσέτες, στα 5 ευρώ ο κιμάς, στα 7 ευρώ το φιλέτο κοτόπουλο, ενώ στα 12 ευρώ βρίσκουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα.

«Φεύγουν» από νωρίς τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Η ανυπομονησία του κόσμου για τις γιορτές, αποτυπώνεται και στη σχετικά αυξημένη κίνηση στα ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Πολλοί έσπευσαν να κάνουν μια πρώτη… δοκιμή σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, οι τιμές πάντως των οποίων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Και αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου στις αυξήσεις των συστατικών τους, καθώς και οι ίδιοι αναγκάζονται πλέον να αγοράσουν ακριβότερα λάδι, βούτυρο, μέλι και ξηρούς καρπούς,

Έτσι, τα μελομακάρονα φτάνουν έως και τα 14 ευρώ, ενώ οι κουραμπιέδες έως και 18 ευρώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα