Δ. Αυγέρη: «Στο έλεος ιδιωτικών συμφερόντων το υποστελεχωμένο Θεαγένειο»
Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη
Στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας και αναλγησίας βρίσκονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθώς η σώρευση λειτουργικών προβλημάτων και η σοβαρή υποστελέχωση εμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας. Ωφελημένοι από την κατάσταση βγαίνουν οι εργολάβοι υπηρεσιών και τα ιδιωτικά συμφέροντα, που καιροφυλακτούν να αρπάξουν όλες τις υπηρεσίες από το αποκαμωμένο ογκολογικό νοσοκομείο.
Θα περίμενε κανείς ότι τα νεοφιλελεύθερα πειράματα της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία θα άφηναν απέξω την αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας νοσηλεία και θεραπεία συμπολιτών μας που πάσχουν από καρκίνο. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν καταλαβαίνει τίποτε πέρα από τις μπίζνες που έχει στήσει με τους ιδιώτες συνεργάτες της εις βάρος της δημόσιας Υγείας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, ενώ το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Θεαγενείου αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στην έκδοση αποτελεσμάτων ιστολογικών εξετάσεων, η αρμόδια 4η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας προχωρούν στην απόσπαση ενός εκ των εναπομεινάντων παθολογοανατόμων σε άλλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ενώ την ίδια ώρα, ανατίθεται σε ιδιώτες η υπηρεσία των ιστολογικών εξετάσεων με αντίτιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ! Δηλαδή, η κυβέρνηση εκχωρεί υπηρεσίες σε ιδιώτες, επικαλούμενη την υποστελέχωση που η ίδια προκαλεί στο ογκολογικό νοσοκομείο!
Επιπλέον, πέραν των υποστηρικτικών υπηρεσιών του Θεαγενείου που έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση), σε χέρια εργολάβων περνούν πλέον και άλλες υπηρεσίες ( π.χ. τεχνική υπηρεσία, αρχείο, λογιστήριο, επιστασία, κ.λ.π)! Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένουν τις απαντήσεις του αρμοδίου υπουργού Υγείας για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα μόνιμων προσλήψεων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πόσες μετακινήσεις εργαζομένων από το Θεαγένειο και προς ποιες υπηρεσίες έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, πότε θα οριστεί η νέα διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς επίσης για το αν θα επιμείνει το υπουργείο Υγείας στην εκχώρηση υπηρεσιών προς ιδιώτες και εργολάβους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 13 Μαρτίου 2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Η υποστελέχωση και τα σωρευμένα λειτουργικά προβλήματα του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Γιατί αδιαφορούν η 4η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας;»
Εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και αναλγησίας συνεχώς εντείνονται τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και τα προβλήματα υποστελέχωσης του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Αυτό έχει ως συνέπεια, από τη μια να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών, καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη περίθαλψη, από την άλλη να εργάζεται υπό εξαντλητικές συνθήκες το προσωπικό του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Θεαγενείου αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς μετά από τη συνταξιοδότηση ενός και την παραίτηση δύο ειδικών ιατρών έχει απομείνει μόνον με τέσσερις γιατρούς. Ωστόσο, παρότι το εν λόγω Τμήμα έχει οδηγηθεί στην πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στην έκδοση των αποτελεσμάτων των ιστολογικών εξετάσεων, με συνέπεια να καθυστερούν οι θεραπείες των ασθενών, η 4η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν την απόσπαση ενός εκ των εναπομεινάντων παθολογοανατόμων στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος»! Ενώ, την ίδια ώρα, με επίκληση της υποστελέχωσης του εν λόγω τμήματος, ανατίθεται – αντί δεκάδων χιλιάδων ευρώ- σε ιδιώτες η υπηρεσία των ιστολογικών εξετάσεων! (υπ. αριθ. Πρωτ. 2390/9.2.2023). Επιπλέον, η Ιατρική Υπηρεσία συστηματικά στερείται των υπηρεσιών του μονίμως αποσπασμένου αναισθησιολόγου στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο».
Σε διάφορες υπηρεσίες του Νοσοκομείου καταγράφονται τουλάχιστον 200 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων περισσότερες από 100 στη νοσηλευτική υπηρεσία. Μάλιστα, εξ’ αυτών των νοσηλευτών, 14 είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία, είτε στελεχώνουν το τμήμα Covid, ενώ οι μη εμβολιασμένοι νοσηλευτές τοποθετούνται σε ιδιαίτερα τμήματα, λόγω της ιδιαίτερου χαρακτήρα του Νοσοκομείου.
Οι λιγοστές προσλήψεις που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας- επικουρικού προσωπικού– δεν απαντούν στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο επιβαρύνουν οι συνταξιοδοτήσεις, αλλά και οι παραιτήσεις εξαιτίας των δυσμενών εργασιακών συνθηκών. Η εργασιακή εξουθένωση των εργαζόμενων ( π.χ. ένας νοσηλευτής στη νυχτερινή βάρδια ή ακόμη κι ένας νοσηλευτής στην απογευματινή βάρδια σε ογκολογικά τμήματα 30 ασθενών) επιβαρύνεται από τα κενά που δημιουργούνται εξαιτίας των αναρρωτικών αδειών.
Τραγική είναι, επίσης, η κατάσταση τόσο στη Διοικητική όσο και την Τεχνική Υπηρεσία του Θεαγενείου. Υπό αυτές τις πολύ αντίξοες και ασφυκτικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι προσπαθούν με ηρωισμό να ανταπεξέλθουν, ενώ την ίδια ώρα οι εργολάβοι και τα ιδιωτικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους! Πέρα των υποστηρικτικών υπηρεσιών που έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) σε χέρια εργολάβων περνούν πλέον και άλλες υπηρεσίες ( π.χ. τεχνική υπηρεσία, αρχείο, λογιστήριο, επιστασία, κ.λ.π)!
Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πυλαία λειτουργεί και πάλι χάρη στη διαρκή προσπάθεια των εργαζόμενων του Θεαγενείου, αφού στελεχώθηκε με προσωπικό του, αποστερώντας δυνάμεις από το νοσοκομείο και διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα επαρκούς στελέχωσής του.
Επίσης, το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου «Γιώργος Γεννηματάς»- το οποίο διενεργεί ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του γαστρεντερολογικού- εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού λειτουργεί, πλέον, μόνον 3 ώρες την ημέρα (11:00 -14:00), Σημειωτέον ότι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας λειτουργούσε καθ’ όλη την πρωινή βάρδια.
Στο μεταξύ, παραγγελίες φαρμάκων, χειρουργικών εργαλείων, εγκρίσεις μηχανημάτων και ακτινοθεραπείας είναι στον αέρα, καθώς δεν ανανεώθηκε η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διοικητή του Νοσοκομείου (για λόγους, μάλιστα, που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστοί).
Επειδή, τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου βρίσκονται στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας και αναλγησίας.
Επειδή, η σώρευση λειτουργικών προβλημάτων εμποδίζει την απρόσκοπτη πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης;
- Θα επιμείνει το Υπουργείο στην «λύση» της εκχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες και εργολάβους;
- Πόσες μετακινήσεις εργαζομένων από το Θεαγένειο και σε ποιες υπηρεσίες έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο;
- Πότε θα οριστεί η νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου; Μέχρι τότε, με ποιον τρόπο θα γίνονται όλες οι ζωτικές για την λειτουργία του νοσοκομείου διαδικασίες; (λ.χ. παραγγελίες φαρμάκων, υλικών, εγκρίσεις μηχανημάτων κ.ά.)
- Προβλέπεται η ενίσχυση του ΔΤΗΝ «Νίκος Κούρκουλος» στην Πυλαία με επιπλέον προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα) Ξανθός Ανδρέας Βαρεμένος Γεώργιος Αλεξιάδης Τρύφωνας Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) Αυλωνίτης Αλέξανδρος Γιαννούλης Χρήστος Δρίτσας Θεόδωρος Ζουράρις Κωνσταντίνος Κασιμάτη Νίνα Καφαντάρη Χαρά Λάππας Σπύρος Μάλαμα Κυριακή Μαμουλάκης Χάρης Μάρκου Κωνσταντίνος Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Μπάρκας Κωνσταντίνος Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα) Φάμελλος Σωκράτης Φίλης Νικόλαος