Θεσσαλονίκη

Δαμαλάκι, μια πεταλούδα που θυμίζει κολιμπρί στα ανατολικά τείχη της Θεσσαλονίκης

Έκανε την εμφάνισή της, με τις πρώτες ηλιόλουστες ημέρες

Πλάτων Κλεανθίδης
δαμαλάκι-μια-πεταλούδα-που-θυμίζει-κο-1122999
Πλάτων Κλεανθίδης

Περπατώντας κατά μήκος των ανατολικών τειχών της Θεσσαλονίκης, μια ηλιόλουστη μέρα στα μέσα του Φλεβάρη, παρατηρείς τα χρώματα από τα πρώτα ανθισμένα αγριολούλουδα να σηματοδοτούν την έλευση της άνοιξης.

Εκείνο όμως που σε εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το δαμαλάκι, μια πεταλούδα, με μια μακριά προβοσκίδα να αιωρείται στον αέρα και να κινείται ταχύτατα από το ένα λουλούδι στο άλλο.

Το δαμαλάκι με επιστημονική ονομασία Macroglossum stellatarum (Μακρόγλωσσο το αστρικό) είναι ένα είδος νυχτοπεταλούδας της οικογένειας των Σφιγγιδών που απαντάται σε εύκρατες περιοχές της Ευρασίας.

Μοιάζει αρκετά με τα πτηνά κολιμπρί, καθώς τρέφεται με το νέκταρ λουλουδιών χρησιμοποιώντας τη μακριά προβοσκίδα του, ενώ αιωρείται στον αέρα, αλλά αυτή η ομοιότητα είναι καθαρά συμπτωματική και αποτελεί ένα παράδειγμα συγκλίνουσας εξέλιξης.

Τα ενήλικα άτομα αγαπούν ιδιαίτερα τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια με μακρύ και στενό κάλυκα, αφού μπορούν να εκμεταλλευτούν τη μακριά προβοσκίδα τους (25-28 χιλιοστά) σε σχήμα σωλήνα και να αποφύγουν έτσι τον ανταγωνισμό με άλλα έντομα.

Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το δαμαλάκι είναι είδος αρκετό κοινό, το συναντάμε συχνά σε κήπους και πάρκα. Ένας μεγάλος αριθμός συναντάται έξω από την είσοδο του Πολυχώρου Πολιτισμού “Ισλαχανέ” στην πρώην Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων “Χαμιδιέ”, σε ένα παρτέρι με ανθισμένα διακοσμητικά αρωματικά κυανόλευκα δενδρολίβανα (Rosmarinus officinalis).

Περνάνε εξαιρετικά γρήγορα από το ένα λουλούδι στο άλλο χωρίς ποτέ να προσγειώνονται, ενώ παραμένουν σε πτήση αιωρούμενα από πάνω τους για λίγα δευτερόλεπτα, χτυπώντας γρήγορα τα φτερά τους με συχνότητα 70-80 φορές το δευτερόλεπτο.

Πέρα από το όμορφο πέταγμα τους, αποτελούν επίσης καλό οιωνό, αφού ένα σμήνος από δαμαλάκια εθεάθη να πετάει στη Μάγχη την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Δαμαλάκι – Wikipedia

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα