ΔΕΘ: «14.000 οι υπογραφές για το Δημοψήφισμα – Προτείνουμε διπλή λύση»
Τι ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (22/5) μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ, αποκαλύπτοντας ότι έχουν φτάσει τις 14.000 οι υπογραφές πολιτών που ζητούν δημοψήφισμα για να μετατραπεί ο χώρος της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πράσινου και πολιτισμού και η έκθεση να μεταφερθεί δυτικά της Θεσσαλονίκης, σε δημόσια έκταση της Σίνδου.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ αυτών είναι και 401 υπογραφές επώνυμων Θεσσαλονικέων επιστημόνων, καλλιτεχνών, πολιτικών κ.ά. που στηρίζουν το εγχείρημα.
Συνολικά απαιτούνται 25.000 υπογραφές δημοτών Θεσσαλονίκης, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.
Την αρχή έκανε ο Παύλος Νεράντζης, ο οποίος αναφέρθηκε στο dedate που διεξήχθη στο Ολύμπιον την περασμένη Κυριακή αναφορικά με την ΔΕΘ με τον ίδιο να λέει πως: Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Η αντίδραση ορισμένων στην αίθουσα ήταν απαράδεκτη, ακόμα και αν οι χαρακτηρισμοί ενός θεσμικού εκπροσώπου, όπως είναι ο δήμαρχος Συκεών, μπορεί να μην βρίσκει κάποιους σύμφωνους δεν σημαίνει πως μπορούν μερικοί να αντιδρούν έτσι. Επίσης επειδή τα πυρά τα πήραν και οι διοργανωτές, η parallaxi και Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης, θεωρώ πως αυτό ήταν απαράδεκτο, διότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα εκφοβισμού. Δεν μπορούν να στρέφονται τα πυρά προς το debate, πως ήταν στημένο!»
Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην Ναντίνα Κυριαζή, η οποία παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, οι οποίες είναι σχεδόν στις 14.000 σε ενάμισι μήνα.
Μέχρι τώρα, δήλωσε, πως έχουν 69 οργανώσεις και συλλογικότητες που έχουν υπογράψει ενώ ανέφερε ενδεικτικά μερικές από αυτές. Στη συνέχεια δήλωσε πως οι χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνονται από πολίτες ακούγονται δυνατά στην πόλη και αυτές πιέζουν τις τοπικές διοικήσεις της ΔΕΘ και του Δήμου Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος σε δημόσιες συζητήσεις διότι αυτοί μέχρι πρόσφατα δήλωναν πως η συζήτηση έκλεισε. Κλείνοντας ανέφερε: «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε για το καλό της πόλης» και προχώρησε σε λίστα με 400+1 υπογραφές από υποστηρικτές, αναφέροντας ονόματα ενδεικτικά.
Έπειτα πήρε τον λόγο ο Νίκος Νικήσιανης εκ μέρους της Δημοκρατικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος. Ο ίδιος παρουσίασε την άνοδο των υπογραφών τις τελευταίες μέρες με διάγραμμα με τον ίδιο να αναφέρει πως κάθε μέρα υπογράφουν περίπου 1.000 ηλεκτρονικές υπογραφές ενώ υπάρχουν και έντυπες. Έτσι, θεωρεί πως πριν το Υπερταμείο κηρύξει τον περίφημο διαγωνισμό, ο οποίος χθες ανακοίνωσε πως περίπου τον Σεπτέμβριο θα συμβεί, αυτοί θα έχουν καταθέσει το αίτημα για το δημοψήφισμα.
Ενώ συνέχισε: «Η δική μας πρόταση μιλάει για μια διπλή λύση, μια ΔΕΘ και εντός της πόλης και έξω, αφού προτείνουμε να διατηρηθούν στην ιστορική θέση της ΔΕΘ πέρα από τα διατηρητέα κτήρια να μείνουν ακόμα πέντε κτήρια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιο ήπιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, ενώ έξω να διοργανώνονται εκθέσεις όπως η Agrotica. έτσι εντός της ΔΕΘ θα μείνει αρκετός χώρος, 160τ.μ, που μπορεί να αναπτυχθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο. Έτσι, αυτό το σχέδιο θα είναι φθηνότερο καθώς δεν θα περιλαμβάνει το επιχειρηματικό εμπορικό κέντρο που καλύπτει το 40% της δομημένης επιφάνειας». Ενώ, έκλεισε τον λόγο του λέγοντας πως καλούν οργανωθούν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να ξεκαθαριστεί η εικόνα της πόλης.
Με την σειρά της η Σάσα Λαδά μίλησε για την ιστορία την κτηρίων στην ΔΕΘ και ανέφερε πως έχει προταθεί να μείνουν ιστορικά κτήρια της Έκθεσης γιατί αποτελούν ιστορία του τόπου και της μνήμης. Ο σκοπός είναι να υπάρξει ένα μητροπολιτικό πάρκο με ιστορικά κτήρια και χαράξεις, τα οποία είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, κάτι το οποίο είναι εφικτό. «Η πρόταση της ανάπλασης δυστυχώς καταστρέφει όλο αυτόν τον εξοπλισμό αλλά τις μνήμες και τα βιώματα που έχουν όλοι οι Θεσσαλονικείς».
Ο Νίκος Φωτίου στο τέλος της συνέντευξης τύπου ανέφερε «Προκειμένου να κατεδαφιστούν τα ιστορικά κτήρια και να δημιουργηθούν νέα για την διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων και δραστηριότητες – αντί για 39% της νέας δομημένης επιφάνειας – εμείς προτείνουμε, περί αποφυγής νέων κτηρίων και κατεδαφίσεων των ιστορικών πως τα κτήρια που θέλουμε να κρατήσουμε υπεραρκούν για να φιλοξενήσουν το σύνολο των υπαρχουσών εκθέσεων πέρα από τις μεγάλες όπως την Agrotica. Κανένα μαγαζί δεν ήταν σίγουρο πως όταν έκανε ανακαίνιση θα αυξανόταν ο κόσμος της. Δεν προκύπτει από καμία μελέτη βιωσιμότητας πως η ανακαίνιση αυξάνει την πελατεία». Στη συνέχεια, ο ίδιος διάβασε αποσπάσματα από το ΦΕΚ τα οποία έρχονται αντίθετα σε όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρονται φράσεις που σχετίζουν την ανάπλαση της ΔΕΘ με εμπορικά κτήρια εντός του χώρου.
«Αυτοί που λένε πως δε θα υπάρχουν εμπορικά κτήρια δεν νομίζω να μην ξέρουν όσα αναγράφονται εδώ. Στην πραγματικότητα το project βασίζεται σε ένα προκαταρκτικό σχέδιο. Όσο αυξάνονται οι υπογραφές η έκθεση θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο».
Στο τέλος η Ιφιγένεια Καμτσίδου, η οποία συμμετείχε και στο debate, σηκώθηκε από το κοινό και μίλησε σχετικά με το μητροπολιτικό πάρκο: «Αρχικά, εγώ συμμετείχα σε άψογο διεξαγωγημένο debate, και θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει διάλογος και μόνο έτσι θα γίνει αυτό. Σίγουρα στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι δύσκολο γιατί οι δύο πλευρές δεν ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία. Από την μια, η διοίκηση της ΔΕΘ έχει και τα οικονομικά μέσα και την κυβερνητική υποστήριξη ενώ από την άλλη εμείς προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον της πόλης. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει η πρώτη πόλη που επιτρέπει στους πολίτες της να εκφραστούν ελεύθερα και να πουν την γνώμη τους. Real Estate ή Μητροπολιτικό Πάρκο».