ΔΕΘ: Σύσκεψη για την μεταφορά στη Σίνδο – Το αγρόκτημα που προτάθηκε
Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, ευρεία σύσκεψη με θέμα: «Μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο: Ανάσα στο Κέντρο, Ανάπτυξη στα δυτικά της πόλης», μετά από πρόσκληση της δημάρχου του Δήμου Δέλτα, Γερακίνας Μπισμπινά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου, Φάνης Παππάς και Μιχάλης Χουρδάκης, οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, φορέων και Κινήσεων Πολιτών της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.
Το σύνολο των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. στο αγρόκτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Σίνδο, ως μια επιλογή που συγκεντρώνει μοναδικά στρατηγικά πολεοδομικά, χωροταξικά, οικολογικά πλεονεκτήματα βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσο και για τη δυτική περιοχή της.
Από την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος συμμετείχαν οι Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ., Χρήστος Ελευθεριάδης, οικονομολόγος και Νίκος Φωτίου, τέως αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος, στην ομιλία του, επισήμανε την πάγια απόφαση διαδοχικών δημοτικών διοικήσεων στην κομβικής σημασίας επιλογή για τη μετεγκατάσταση των μεγάλων εκθέσεων της Δ.Ε.Θ. στη Σίνδo και τη δημιουργία πραγματικού και όχι ψευδεπίγραφου Μητροπολιτικού Πάρκου στην καρδιά της πόλης. Αναφέρθηκε, επίσης, στη χρησιμότητα της σύμπνοιας και της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των φορέων που τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης. Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση της Οργανωτικής Επιτροπής για την παραμονή ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων και χώρων πολιτισμού, άθλησης και αναψυχής στον χώρο της σημερινής Δ.Ε.Θ. τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των δημοτών της Θεσσαλονίκης στη συλλογή των 25.000 υπογραφών προκειμένου να ερωτηθούν μέσω δημοτικού δημοψηφίσματος για το βιώσιμο μέλλον της Δ.Ε.Θ. και της πόλης τους.
Αναλυτικότερα
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αρχικά πήρε το λόγο και ευχαρίστησε τη δήμαρχο Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε. «Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα», επεσήμανε, ενώ με νόημα τόνισε: «Δεν συνηθίζω για τα ίδια θέματα σε διαφορετικούς χρόνους να έχω διαφορετική άποψη, όσοι το κάνουν δεν βλάπτουν μόνο τη δική τους αξιοπιστία άλλα και της ίδιας της πολιτικής». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ της δίκαιης και ισόρροπης ανάπτυξης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημά της Θεσσαλονίκης κρίνοντας δίκαιο το αίτημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης για ισότιμη ανάπτυξη που σημαίνει ΔΕΘ στη Σίνδο.
Η δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, από την πλευρά της διατύπωσε την πρότασή της ως εξής:
«Η επιλογή της Σίνδου ως νέας έδρας για τη ΔΕΘ δεν είναι εναλλακτική. Είναι στρατηγική. Δεν είναι απλώς πιο “άνετη” χωροταξικά. Είναι πυλώνας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που:
– Συνδέει την εκθεσιακή δραστηριότητα με την παραγωγή και τη βιομηχανία
– Αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές μεταφορών και logistics
– Ανοίγει τον δρόμο για την πολυκεντρική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης
– Και το πιο σημαντικό: Διορθώνει διαχρονικές χωρικές ανισότητες
Η Σίνδος βρίσκεται δίπλα σε κρίσιμες υποδομές:
– Στον ΠΑΘΕ και την Εγνατία
– Στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
– Στον σιδηροδρομικό σταθμό Διαλογής
– Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
– Και φυσικά, στη μεγαλύτερη ΒΙΠΕ των Βαλκανίων
Αυτό είναι ένα σπάνιο, ελάχιστα αξιοποιημένο οικοσύστημα ανάπτυξης. Η εγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο δεν θα προσθέσει απλώς κίνηση ή δραστηριότητα. Θα ενεργοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό εξωστρέφειας και επένδυσης. Και μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε στην φάση της υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου έχουν στόχο να δημιουργήσουν αναπτυξιακές προοπτικές και θα πρέπει να γίνει η καλύτερη αξιοποίηση τους με αναπτυξιακά έργα, όπως αυτό που συζητάμε.
Η ευκαιρία του δυτικού μετώπου
Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία, τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και χρόνια αδικία. Εδώ και δεκαετίες, λειτουργεί ως “πίσω αυλή” της πόλης. Είναι η ώρα να αλλάξει αυτό.
Η ΔΕΘ στη Σίνδο μπορεί να γίνει ο καταλύτης για:
– Ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων
– Αναβάθμιση μεταφορών – με τον δυτικό προαστιακό
– Προσέλκυση φοιτητών, ερευνητών και επενδυτών
– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τεχνολογικής καινοτομίας
Αυτό δεν είναι απλώς αποκέντρωση. Είναι αναδιανομή ευκαιριών. Είναι αστική δικαιοσύνη. Και το κέντρο; Να μείνει ζωντανό και ανοιχτό στους πολίτες.
Ακούω συχνά το εύλογο ερώτημα: «Τι θα γίνει το κέντρο;»
Η απάντηση είναι απλή: Το κέντρο θα κερδίσει.
Με τη μεταφορά των μαζικών εκθεσιακών δραστηριοτήτων, το κέντρο της Θεσσαλονίκης:
– Θα αποσυμφορηθεί
– Θα αναπνεύσει
– Θα αποκτήσει μια νέα ταυτότητα, πιο ανθρώπινη και πολιτισμική
Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη:
– Να διατηρηθούν τα ιστορικά περίπτερα της ΔΕΘ και να αναδειχθούν
– Να μετατραπεί ο χώρος σε συνεδριακό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό κόμβο
– Να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αστικός πνεύμονας πρασίνου – ένας χώρος αναψυχής, περιπάτου, πολιτισμού και συμμετοχής, ανοιχτός σε όλους
Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλώς ανάπλαση. Είναι επανεφεύρεση του δημόσιου χώρου στο κέντρο, με σεβασμό στην ιστορία και με προτεραιότητα στη ζωή».
Ο δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε ξεκάθαρα την πεποίθησή του ότι η μόνη λύση είναι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο και εστίασε στη σημασία της προσπάθειας που πρέπει να γίνει μέσω των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αντίστοιχο κλίμα και ο δήμαρχος Χαλκηδόνος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να γίνει ένα μεγάλο συνεδριακό στη Σίνδο και στο κέντρο να παραμείνουν δραστηριότητες πολιτισμού κ.α.
Καράογλου – Παππάς υπέρ Σίνδου
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θόδωρος Καράογλου, βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη που έχει η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης για τέτοια αναπτυξιακά έργα, ενώ ο Φάνης Παππάς, επίσης προερχόμενος από τη Β’ Θεσσαλονίκης βουλευτής ΝΔ, σημείωσε ότι η επιλογή και με τεχνοκρατικά και εμπορικά κριτήρια δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Σίνδο. Επίσης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Δημοκρατίας Μιχάλης Χουρδάκης προσέθεσε μια ακόμα πτυχή στη συζήτηση, αναφερόμενος και στο κόστος της ρύπανσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που προκαλεί θανάτους και προβλήματα υγείας, θέτοντας επίσης και αυτός ως μονόδρομο την επιλογή της Σίνδου.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης έβαλε τη χρονολογική σειρά των γεγονότων στη συζήτηση, ξεκινώντας από το 1985 όταν υπήρξε η πρώτη απόφαση για να γίνει ο χώρος της ΔΕΘ μητροπολιτικό πάρκο, ενώ το 1999 επιλέχθηκε για πρώτη φορά η Σίνδος με αφορμή τη διεκδίκηση της “Expo 2008”. O πρώην υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στα οικονομικά στοιχεία της σημερινής πρότασης για την ανάπλαση της ΔΕΘ, θέτοντας παράλληλα σε ρεαλιστική βάση τα οικονομικά δεδομένα για την επιλογή της Σίνδου.
Ο πρώην δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε ότι η επιλογή της Σίνδου είναι η πλέον κατάλληλη από κάθε άποψη αναφερόμενος στα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα της περιοχής σε σχέση με τις οδικές συνδέσεις, τη ΒΙΠΕ, τα χαρακτηριστικά του χώρου που έχει προβλεφθεί για τη δημιουργία του κ.α.
Τέλος, ο Σπύρος Πέγκας, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για όλους» και ένθερμος υποστηρικτής της λύσης του δημοψηφίσματος για την επιλογή της ανάπλασης της ΔΕΘ, σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της λύσης της Σίνδου και ότι νιώθει πως «υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή αυτοδιοικητικών συμμαχιών που μπορούν να φέρουν το αποτέλεσμα που όλοι εμείς επιθυμούμε γιατί αισθανόμαστε μια δυσκολία και μοναξιά στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης».
Επίσης, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δέλτα, Σπύρος Σταματάκης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καμανάς, Δημήτρης Χαλκίδης, Δημήτρης Μπέκας, Σοφία Μαυρίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Καρκαμάνης, Γιώργος Αγγουράς, Θεόδωρος Καράδαλης, Εύη Ζαννή, Ανδρέας Χοΐδης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δέλτα, Ιορδάνης Δημητριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Βαμβάκος, ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αβραμίδη, Αντώνης Αντωνιάδης, ο εκπρόσωπος του ΔΙΠΑΕ αντιπρύτανης Στέλιος Ξάνθος, ο πανεπιστημιακός, μέλος της διοίκησης του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και άλλοι εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών.