Διαμάχη κατοίκων και δήμου για το ρέμα Κυβερνείου στη Χαριλάου
Υποστηρίζουν ότι καλούνται να πληρώσουν εισφορές σε χρήμα λόγω της αναβάθμισης της περιοχής μετά τη δημιουργία πάρκου στην περιοχή
Σε αντιπαράθεση με το δήμο Θεσσαλονίκης, για τη διάσωση του ρέματος Κυβερνείου στην Χαριλάου, βρίσκονται 177 κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά ως εισφορά σε χρήμα, λόγω απαλλοτρίωσης μιας δημόσιας έκτασης όπου πρόκειται να δημιουργηθεί πάρκο.
Οι κάτοικοι που από το 2013 έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες για τη διάσωση του ρέματος Κυβερνείου, το οποίο στην μεγαλύτερη του έκταση έχει καταπατηθεί και τσιμεντοποιηθεί, σήμερα μετά πολλές δικαστικές και πολιτικές διαδικασίες που οδηγούν στην απαλλοτρίωση ενός τμήματος 3,5 περίπου στρεμμάτων, υποστηρίζουν ότι καλούνται να πληρώσουν εισφορές σε χρήμα λόγω της αναβάθμισης της περιοχής, μετά τη δημιουργία πάρκου στην περιοχή.
«Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει. Ο δήμος θα αποζημιώσει τον ιδιώτη που έχει καταπατήσει μία δημόσια έκταση από το 1923 την οποία εγκατέλειψε στην μοίρα της και ζητάει αποζημιώσεις από τους περίοικους, εκδικητικά μάλιστα, διότι λέει θα αναβαθμιστεί η περιοχή» τονίζει η Ελεονώρα Καρασαββίδου-Χατζηγρηγορίου, κάτοικος της περιοχής και μέλος της επιτροπής κατοίκων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να διασώσουν το Ρέμα Κυβερνείο ή αλλιώς Λάκκο των Πουλιών (Kus Deresi) όπως το αποκαλούσαν παλιά οι Θεσσαλονικείς.
Όπως τονίζει στην Parallaxi, υπάρχουν περίοικοι που καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 25.000 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι έχουν κληθεί να καταβάλουν περί τις 10.000 ευρώ.
«Αυτά είναι τρελά πράγματα το οικόπεδο δεν το είχαν δηλώσει ούτε καν στο κτηματολόγιο και σήμερα το διεκδικούν δύο οικογένειες, ενώ ο δήμος άφησε να κτιστούν πάνω στο ρέμα ολόκληρες πολυκατοικίες», τονίζει και ο Ζέρβος Δούβαλης, κάτοικος επίσης της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι από το το 1971, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε χαρακτηρίσει το ελεύθερο κομμάτι ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, ενώ από τις αρχές του 1980 την έκταση διεκδικούν ιδιώτες λόγω χρησικτησίας οι οποίοι δικαιώνονται δικαστικά. Το 2013 η Περιφέρεια αποχαρακτηρίζει την έκταση και το θέμα φτάνει στο ΣτΕ το οποίο από το 2015 διαπιστώνει ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν χειριστεί με ορθό τρόπο το ζήτημα. «Αυτό που απέμεινε είναι το άνω μέρος του πρανούς. Εμείς επιθυμούσαμε να γίνει χώρος πρασίνου αλλά ο δήμος δεν διαθέτει τους πόρους (σ.σ. περίπου 2,5 εκατ. ευρώ) για να το απαλλοτριώσει» δήλωνε εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης το 2017.
Τελικά το ΣτΕ, το 2020, όπως αναφέρει η κ. Καρασσαβίδου, το ορίζει ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και το 2021 ο δήμος Θεσσαλονίκης, υποχρεώνεται να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση ξεκινώντας δικαστική διαμάχη με τους ιδιώτες που το διεκδικούν ως ιδιοκτησία, για το ύψος της αποζημίωσης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των κατοίκων η υπόθεση των αποζημιώσεων που θα κρίνει και τις δικές τους εισφορές, θα εκδικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 28 Φεβρουαρίου.
“Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, απαξιώνοντας και πετώντας κυριολεκτικά στα σκουπίδια τον από το 2013 επίπονο αγώνα των πολιτών του Χαριλάου για τη διάσωση του Ρέματος Κυβερνείου και της Δημόσιας Περιουσίας, με αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης και θα εκδικαστεί στις 28 Φεβρουαρίου, απαιτεί από τους περιοίκους του ρέματος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την απαλλοτρίωση μιας έκτασης, που από το 1923 μέχρι σήμερα διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της και παραμένει ρέμα, παρόλο που ο Δήμος το έχει εγκαταλείψει στο έλεος της τύχης του.
Οι περίοικοι του ρέματος με εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία που απεύθυναν προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης και κοινοποίησαν σε αρμόδιους φορείς: τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, τον κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, την ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναλύουν διεξοδικά όλο το ιστορικό της περιοχής του Ρέματος Κυβερνείου, καθώς και τις ενέργειες που πραγματοποίησαν για τη σωτηρία του, αλλά και τις βαρύτατες παραλείψεις των υπευθύνων.
Γι’ αυτό καλούν το Δήμο Θεσσαλονίκης: α) να αποσύρει την εναντίον τους αγωγή, β) να εκπονήσει εκ νέου την Πράξη Αναλογισμού Αποζημίωσης Οικοπέδων 7964/2020, εξαιρώντας τους περιοίκους από την καταβολή κάθε αποζημίωσης, καθώς δεν έχουν καμία νόμιμη ωφέλεια και, γ) αξιοποιώντας τα χρήματα του Πράσινου Ταμείου που δόθηκαν για τη διάσωση του ρέματος, να προχωρήσει επειγόντως στην απαλλοτρίωση της επίμαχης περιοχής. Την εξώδικη δήλωση υπογράφουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι περίοικοι της περιοχής, οι οποίοι καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συνδράμουν στον δίκαιο αγώνα τους”.
Δείτε επίσης: