Κάτοικοι Χαριλάου: Το οικόπεδο στα «Τροχιοδρομικά» να γίνει χώρος άθλησης
Καλούν το δήμο Θεσσαλονίκης να άρει την απόφαση που το αποχαρακτηρίζει και το επιστρέφει στους ιδιοκτήτες του
Την αξιοποίηση ενός οικοπέδου 2 περίπου στρεμμάτων, ως χώρο άθλησης και πρασίνου στην περιοχή Τροχιοδρομικών, μπροστά από τον Υδατόπυργο στην Αγία Κυριακή, ζητούν κάτοικοι της περιοχής Χαριλάου, καλώντας το δήμο Θεσσαλονίκης, να άρει την απόφαση που το αποχαρακτηρίζει και το επιστρέφει στους ιδιοκτήτες του.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα «παρατημένο» χώρο περί των 1.900τμ. στο Οικοδομικό Τετράγωνο Γ2, στη συμβολή των οδών Αρετούσης και Αλεξ. Θεοδοσιάδη, στην περιοχή Τροχιοδρομικών – Χαριλάου, μπροστά από τον Υδατόπυργο στην Αγία Κυριακή, το οποίο με την υπ΄αρ. 388/22.1.1998 απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας, είχε χαρακτηριστεί για κοινωφελή χρήση, ως «χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων».
Βάσει αυτής απόφασης ο χώρος επρόκειτο να διαμορφωθεί ως αθλητικό κέντρο προκειμένου να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις για χρήσεις αθλητισμού που υπάρχουν σε μία ευρύτερη έκταση που αντιστοιχεί στις τρεις πολεοδομικές ενότητες, δυτικά της οδού Παπαναστασίου-Χαριλάου -Τροχιοδρομικών. Ωστόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης, είχε άλλο σχεδιασμό για το χώρο: τον Ιούλιο του 2018 με την την υπ΄αριθμ. 942 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ζητήθηκε ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου, με αποτέλεσμα το οικόπεδο να επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια εταιρία, καθώς ο δήμος όπως υποστήριξε η τότε διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει την αποζημιώσει.
Έχουν προσφύγει στο ΣτΕ
Αυτό αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, που θεωρούν ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει κοινόχρηστος και να αξιοποιηθεί ως χώρος άθλησης σε μία αστική περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία. Μόλις πρόσφατα, συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία Κατοίκων της περιοχής Τροχιοδρομικών, με σκοπό να αναδείξει το θέμα και να ζητήσει από το δήμο Θεσσαλονίκης, να άρει την απόφαση αποχαρακτηρισμού και να προχωρήσει σε εκ νέου απαλλοτρίωση του οικοπέδου.
Επίσης, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής τον Ιούλιο του 2021, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης κατά της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Τροχιοδρομικών –Χαριλάου, το αίτημα τους βασίζεται σε διαπιστώσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης που έχει βεβαιώσει την πολεοδομική αναγκαιότητα της διατήρησης του κοινωφελούς χαρακτήρα του οικοπέδου βάσει του Επιχειρησιακού Σχέδια Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει «η διατήρηση του χαρακτηρισμού του οικοπέδου και η χρήση του ως χώρος άθλησης είναι πολεοδομικά και κοινωνικά αναγκαία. Η ίδια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 15.6.2018 βεβαιώνει την πολεοδομική αναγκαιότητα διατήρησης του κοινωφελούς χαρακτήρα για χρήση αθλητισμού του οικοπέδου. Με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αθλητισμού Δ. Θεσσαλονίκης (2017) , το σύνολο των υφιστάμενων χώρων αθλητισμού (28.500μ2) στην ευρύτερη περιοχή των τριών Συνοικιών δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για πληθυσμό σχεδιασμού 33.000 κατοίκων (Χ 3μ2/κάτοικο = 99.000μ2) ούτε για απογεγραμμένο πληθυσμό 30.394 κατοίκων βάσει απογραφής του 2011 (Χ3μ2/κάτοικο = 91.000μ2). Κατά άλλο τρόπο υπολογισμού, για πληθυσμό της τάξης των 30.000 κατοίκων απαιτούνται 6 χώροι αθλητισμού, ενώ οι υφιστάμενοι είναι μόνο 3 και το εμβαδόν τους υπολείπεται κατά πολύ των προδιαγραφών. Δεν μας καλύπτει η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής και ζητάμε την αναίρεση της απόφασης».
Τα αιτήματα τους προς το δήμο Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:
- Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού, να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του και να αναιρέσει την προηγούμενη αρνητική για τους κατοίκους απόφαση του. Ακόμα ζητάμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν καθαρή θέση πάνω στο ζήτημα.
- Ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης για χρήση του οικοπέδου ως χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων. Γνωρίζουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις αποχαρακτηρισμών οικοπέδων, όταν η δημοτική αρχή πιέστηκε από τους κατοίκους, τα λεφτά βρέθηκαν. Παρόμοια είναι η περίπτωση με το νηπιαγωγείο στην περιοχή της Χαριλάου (Σταύρου – Αλκμήνης).
- Καλούμε σε ενεργή συμμετοχή όλους τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε συλλογή υπογραφών για στήριξη του αιτήματος μας αλλά και ως μέσο πίεσης προς την δημοτική αρχή.
- Διεκδικούμε να μην επιστραφεί σε ιδιώτες κανένας χώρος που προορίζεται για χώρο πρασίνου, άθλησης, σχολείου ή για οποιοδήποτε άλλη χρήση που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Προς το παρόν μόνο η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», έχει συνταχθεί στο πλευρό των κατοίκων ζητώντας το αίτημα του να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. «Υιοθετούμε το αίτημα των κατοίκων της Χαριλάου διότι είναι δίκαιο και διότι ζούμε σε μία πόλη με το λιγότερο αναλογικά πράσινο στην Ευρώπη. Συνεπώς ο χώρος αυτός πρέπει να διασωθεί ως κοινόχρηστος χώρος και να αποδοθεί στη νεολαία και τους κατοίκους της περιοχής για άθληση», τόνισε η Γιάννα Γαιτάνη, πρώην βουλευτής και στέλεχος της «Πόλη Ανάποδα».
«Θεωρώ ότι πρέπει ο δήμος Θεσσαλονίκης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της Χαριλάου, διότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, ιδίως χώρων άθλησης. Όπως αποδείχθηκε και στο θέμα του νηπιαγωγείου στην Αλυσίδα, αν υπάρχει πολιτική βούληση το θέμα μπορεί να λυθεί. Εμείς 100% είμαστε στο πλευρό τους και στηρίζουμε ενεργά τον αγώνα τους», τόνισε στη Parallaxi και ο δημοτικός σύμβουλος της «Πόλη Ανάποδα», Κώστας Ξενόπουλος.
Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους κάτοικοι για το νηπιαγωγείο που χάνεται στην «Αλυσίδα»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ