Θεσσαλονίκη

Δίχως δωρεάν σίτιση χιλιάδες φοιτητές στο ΠΑΜΑΚ – Τι λέει το πανεπιστήμιο

"Πέρσι υπήρξε μια ευελιξία από τα αποθεματικά ταμεία και δόθηκε λύση. Φέτος ως τώρα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει" - Αγωνία για σπουδαστές και τις οικογένειες τους

Βασίλης Παπουτσής
δίχως-δωρεάν-σίτιση-χιλιάδες-φοιτητέ-939101
Βασίλης Παπουτσής

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ και οι οικογένειες τους καθώς χιλιάδες παιδιά μένουν χωρίς το δικαίωμα της δωρεάν σίτισης ενώ πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις αλλά δεν προβλέπονται με το νέο ΦΕΚ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι Οικογένειες Φοιτητών του ΠΑ.ΜΑΚ, “το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, δικαιούνται δωρεάν σίτισης 4000 φοιτητές περίπου. Παρόλη τη βούληση του νομοθέτη μόνο 1800 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ, αφού ΔΕΝ επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ ήτοι 2 ευρώ ημερησίως για τους 1800 φοιτητές“.

Με πιο απλά λόγια, πάνω από τους μισούς που δικαιούνται νομότυπα να σιτίζονται δωρεάν στη λέσχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε λαμβάνουν τελικά αυτήν την υπηρεσία αλλά εξαναγκάζονται να πληρώνουν αντίτιμο. Αντίθετα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν και επιβαρύνονται με 110 ευρώ μηνιαίως δηλαδή πάνω από 1000 ευρώ ετησίως, ούτως ώστε να φάνε στη φοιτητική λέσχη του πανεπιστημίου.

Έπειτα η ανακοίνωση προσθέτει ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο: “Με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1800 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 2200 δε θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας. Ο τρόπος επιλογής μάλιστα δίνει το δικαίωμα σε τρίτεκνη οικογένεια (πραγματικό παράδειγμα) με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ και μόνιμο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, να απολαμβάνει την παροχή, ενώ οικογένεια με 2 παιδιά, με 15.000 εισόδημα και φοιτητικό ενοίκιο, όχι“.

Αν μη τι άλλο ζώντας σε μια περίοδο με ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες όπου οι τιμές σε ενέργεια, σουπερμάρκετ, ενοίκια συνεχώς ανεβαίνουν, καθιστώντας τους πολίτες έρμαια των διαθέσεων των διεθνών αγορών, με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα να μειώνουν όλο και περισσότερο την αγοραστική δυνατότητα των γονέων των φοιτητών. Μέσα σε όλο αυτό το εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό κλίμα, οι γονείς 2000 και πλέον των φοιτητών του ΠΑ.ΜΑΚ. βλέπουν ένα ακόμα “γολγοθά” που πρέπει να υπερβούν αν δε δώσει σύντομα η Πολιτεία λύση, η υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση και τη μη σίτιση όλων των δικαιούχων φοιτητών.

Αντίθετα τα χρήματα για την “αόρατη” Πανεπιστημιακή Αστυνομία δόθηκαν με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά..

Ποια η θέση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αυτήν τη στιγμή;

Ο κ. Ιωάννης Ταμπακούδης, Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών στο ΠΑ.ΜΑΚ μιλώντας στην parallaxi είπε ότι οι πρυτανικές αρχές κάνουν το καλύτερο δυνατό για την επίλυση του προβλήματος αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα: “Το πανεπιστήμιο και η πρυτανεία κάνει τεράστιες προσπάθειες να τακτοποιήσει και να καλύψει αυτό το ζήτημα. Πάντα στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές μας και για αυτό προσπαθούμε και αυτή τη στιγμή το καλύτερο δυνατό για το πρόβλημα που ανέκυψε. Πάντα όμως στο πλαίσιο στο δυνατοτήτων μας. Πέρσι υπήρξε μια ευελιξία από τα αποθεματικά ταμεία και δόθηκε λύση. Φέτος ως τώρα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.”

Τι συνέβη πέρσι;

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μετά από πολύμηνη προσπάθεια πέτυχε, με δική του πρωτοβουλία και δικά του αποθεματικά κονδύλια, τη σίτιση του συνόλου των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης, περίπου 2.000 επιπλέον φοιτητών και φοιτητριών, έως τη 31η Δεκεμβρίου 2023.

Αντιμετώπισε έτσι ένα διαχρονικό πρόβλημα, που οφείλεται στα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τη σίτιση από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και στα προβληματικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το νόμο, όσον αφορά τους δικαιούχους. Τις απόψεις του αυτές το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει θέσει επανειλημμένα στις Συνόδους Πρυτάνεων, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση από την Πολιτεία.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια σιτίζονταν δωρεάν περίπου οι μισοί φοιτητές και φοιτήτριες από τους περίπου 4.000 που το δικαιούνταν, κάτι που προκαλούσε τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους. Για να επανορθώσει αυτήν την αδικία, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να επιτρέψει την αξιοποίηση των ταμειακών του διαθέσιμων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η σίτιση όσων αποκλείονταν από τη σίτιση αν και δικαιούχοι, κάτι που έγινε δεκτό τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, η καλή αυτή έκβαση σκόνταψε στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο που, αρχικά, απέρριψε το αίτημα. Με τις συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου κατατέθηκε προσφυγή και τελικά επήλθε ανατροπή που ακυρώνει την αρχική απόφαση και εγκρίνει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση της σίτισης από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος. Όπως, όμως γίνεται αντιληπτό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν είναι δυνατό να συνεχίσει επ’ αόριστον να απομειώνει τα ταμειακά του διαθέσιμα του και συνεπώς κάνει έκκληση να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα.

Με λίγα λόγια το πρόβλημα είναι ακριβώς ίδιο και απαράλλαχτο ένα χρόνο μετά ενώ το πανεπιστήμιο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές και έντονα. Η Πολιτεία από ότι φαίνεται ασχολείται με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και όχι με την επίλυση βασικών ζητημάτων για τα δημόσια ΑΕΙ.

Τι λένε οι φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ;

Σε επικοινωνία με φοιτήτρια του πανεπιστημίου, αφού μας εξέφρασε η ίδια πως νιώθει τυχερή και ανακουφισμένη που είναι μέσα στους 1800 που συνεχίζουν να σιτίζονται δωρεάν, εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον των συμφοιτητών της. Παρόλο που αυτή ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια είπε πως δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς και πρέπει να δοθεί λύση, ώστε όσοι δικαιούνται δωρεάν γεύματα να τα παίρνουν εν τέλη και όχι να πληρώνουν χρηματικό αντίτιμο που γίνεται αυτήν τη στιγμή.

Ποιες οι προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει αναρτημένη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για να θεωρηθεί έγκυρη μια αίτηση οφείλει να τηρεί τα εξής:

  • Άγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου(πρώην εκκαθαριστικά σημειώματα) του φορολογικού έτους 2023 (εκκαθαριστικό έτους 2022), δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) Ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο. Για οικογένειες με δύο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) Ευρώ εφόσον ο αδελφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός προπτυχιακός φοιτητής. Εάν περισσότεροι του ενός αδελφοί υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) Ευρώ για καθέναν από αυτούς.
  • Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (πρώην εκκαθαριστικά σημειώματα) του φορολογικού έτους 2023 (εκκαθαριστικό έτους 2022) δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) Ευρώ. Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
  • Άγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών, των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως προκύπτει από την αντίστοιχη Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου(πρώην εκκαθαριστικό σημείωμα) του φορολογικού έτους 2023 (εκκαθαριστικό έτους 2022), δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) Ευρώ.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα