Δήμος Καλαμαριάς: Στα χαρακώματα για την πλαζ Αρετσούς

Ελέγχεται για την συνταγματικότητα της, η συμφωνία με την ΕΤΑΔ – Στο ΣτΕ η αντιπολίτευση  

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-καλαμαριάς-στα-χαρακώματα-για-τ-933643
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αναδειχθεί στο δήμο Καλαμαριάς, η παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς, με την διοίκηση του δήμου να οχυρώνεται πίσω από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και την αντιπολίτευση να ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣτΕ.

Η πλαζ Αρετσούς ανήκει στην κρατική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που είναι θυγατρική της ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο. Η ΕΤΑΔ αποφάσισε να παραχωρήσει την πλαζ, στο δήμο Καλαμαριάς, για 30 χρόνια, έναντι αντιτίμου το οποίο προσδιορίζεται στο 20,75%, επί του τζίρου της δημοτικής επιχείρησης. Επίσης ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε έργα βελτίωσης και ανακαίνισης του χώρου, προκειμένου ως επιχείρηση να καταστεί βιώσιμη.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε να εγκρίνει αυτή την απόφαση και να αποδεχτεί το τίμημα, με το σκεπτικό ότι ο χώρος παραχωρείται στο δήμο, και όχι σε κάποιο ιδιώτη, και πως με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της πλαζ.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, σύσσωμη, υποστηρίζει πως το τίμημα αφενός είναι απαγορευτικό και οδηγεί αναγκαστικά σε ιδιωτικοποίηση της πλαζ και αφετέρου θεωρεί ότι η ΕΤΑΔ πρέπει να παραχωρήσει το χώρο άνευ ανταλλάγματος, καθώς εκ του κανονισμού της (αρθρο16), μπορεί να παραχωρεί  ακίνητα στους ΟΤΑ για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Επίσης θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς δήμος Καλαμαριάς πρέπει και οφείλει, να διεκδικήσει συνολικά την κυριότητα του παραλιακού μετώπου του δήμου.

Σε ότι αφορά στην ιδιωτικοποίηση, εκτιμούν ότι το 20,75% επι του τζίρου μαθηματικά θα οδηγήσει το δήμο στη λύση της ιδιωτικοποίησης, διότι η Δημοτική Επιχείρηση με τον κοινωφελή της χαρακτήρα, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα. Αναφέρουν ότι πέρσι η πλαζ, ως δημοτική επιχείρηση, είχε ζημιές 80.000 ευρώ και πως τελικά ο δήμος θα αναγκαστεί να επιλέξει την παραχώρηση σε ιδιώτη, πράξη που επιτρέπεται από το παραχωρητήριο της ΕΤΑΔ.

Αντισυνταγματική η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής;

Ωστόσο το μπλέξιμο με την πλαζ Αρετσούς, δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και διοικητικό. Η σύμβαση με την ΕΤΑΔ έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, αλλά απορρίφθηκε από μία ισχυρή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην Οικονομική Επιτροπή η παράταξη που διοικεί το δήμο Καλαμαριάς, βάσει του νόμου Θεοδωρικάκου, διαθέτει 6 μέλη και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μόλις 3 μέλη. Στο δε δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, η παράταξη του δημάρχου Γ. Δαρδαμανέλη είναι μειοψηφία και διαθέτει μόλις 14 δημοτικούς συμβούλους ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαθέτουν 27 δημοτικούς συμβούλους.

Να θυμίσουμε ότι βάσει του νόμο Θεοδωρικάκου (4623/2019) της ΝΔ, έχει επιτραπεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, ενώ παραχωρήθηκε και το προνόμιο στον δήμαρχο, ανεξαρτήτως των συσχετισμών στο δημοτικό συμβούλιο, να διορίζει τα 2/3 των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Όμως μετά από προσφυγές στο ΣτΕ, το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 760/2022 απόφαση του, έκρινε αντισυνταγματικές τις μετεκλογικές αλλαγές της κυβέρνησης, αναφορικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Η απόφαση αναμένεται σύντομα αυτή την περίοδο, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι επικυρωτική.

Με λίγα λόγια, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που οι αρμοδιότητες και η σύσταση της, σε πρώτο βαθμό, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, έχει πάρει μία σημαντική απόφαση, την οποία έχει απορρίψει ένα άλλο διοικητικό – πολιτικό όργανο, στην προκειμένη περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο, που παραμένει το κυρίαρχο όργανο εκπροσώπησης των πολιτών του δήμου Καλαμαριάς.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή τίθεται ακόμα και θέμα νομιμότητας αυτής απόφασης και όπως τονίζει ο Αντώνης Μαρκούλης, δικηγόρος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης του Δήμου Βέροιας, που κατέθεσε την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ σχετικά με τις μεταβολές του νόμου Θεοδωρικάκου, «αν κατατεθεί ακυρωτική προσφυγή στο ΣτΕ λόγω κακής σύστασης της Οικονομικής Επιτροπής, σαφώς μπορεί να υπάρξει προσβολή αυτής της απόφασης».

Αυτό ήδη εξετάζουν από κοινού οι παρατάξεις του δήμου Καλαμαριάς, έχοντας αναθέσει σε ομάδα δικηγόρων να καταθέσουν, τις επόμενες ημέρες. την σχετική προσφυγή στο ΣτΕ.

Δαρδαμανέλης: Θα προχωρήσουμε κανονικά

Διαφορετική και εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η προσέγγιση του θέματος από τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος θεωρεί ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, υπερισχύει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σε σχετικές δηλώσεις του, τονίζει πως «αρμόδια για να συνάψει συμβάσεις εκ μέρους του Δήμου με εταιρίες και νομικά πρόσωπα του δημοσίου είναι η Οικονομική Επιτροπή» και πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει καμία εφαρμογή και πως θα ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σημειώνει επίσης πως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έχει ήδη κοινοποιηθεί στην ΕΤΑΔ και ο δήμος αναμένει την τελική διαπραγμάτευση για τους όρους που έχει θέσει στην αρχική πρόταση της ΕΤΑΔ. «Είμαστε σε αναμονή για να προχωρήσουμε στις υπογραφές», τονίζει και αναφέρει πως ο δήμος Καλαμαριάς έχει κουραστεί από την επαναστατική γυμναστική και πως επιτέλους θα πρέπει να αναζητηθούν εφικτές και υλοποιήσιμες λύσεις για την πλαζ Αρετσούς και συνολικά το παραλιακό μέτωπο.

Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ότι λειτουργεί «μικροπαραταξιακά» και επιδιώκει να εμποδίσει την νυν διοίκηση να παράγει έργο. Ειδικά για την πλαζ Αρετσούς, επισήμανε πως πέρα από την ιστορικότητα του χώρου, με την λύση που έχει επιλεγεί, μπορεί να αναδειχτεί σε πόλο έλξης όλης της Θεσσαλονίκης και να ξεφύγει από τον κατήφορο στον οποίο είχε καταδικαστεί τα τελευταία χρόνια.

Μπακογλίδης: Προσφεύγουμε στο ΣτΕ

Ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς, και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, Θεοδόσης Μπακογλίδης, τόνισε στην Parallaxi πως μπορεί η απόφαση, με τον ισχύοντα νόμο, να είναι νόμιμη, αλλά πολιτικά δεν είναι ηθική.

«Δυστυχώς ο δήμαρχος δεν κατανοεί το πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα. Εμείς θέλουμε την πλαζ, κοινόχρηστη και ανοιχτή σε όλους τους δημότες και είχαμε απορρίψει την πρόταση της ΕΤΑΔ, ως ασύμφορη. Κανονικά το θέμα έπρεπε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο», τονίζει και αναφέρει ότι από κοινού η αντιπολίτευση θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

«Ζητάμε να ακυρωθεί η 309 απόφαση της Ο.Ε, εκφράζουμε την αντίθεση μας και καλούμε το ΕΤΑΔ σε διάλογο, από μηδενική βάση, για το σύνολο του παραλιακού μετώπου», επισημαίνει και τονίζει πως στο παρελθόν, το ΕΤΑΔ είχε αποδεχτεί να δημιουργηθεί διμερής μεικτή επιτροπή, που θα εξέταζε όλα τα ζητήματα για το παραλιακό μέτωπο, το οποίο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιμετωπίζει ενιαία.

Τεμεκενίδης: Φέρνουν την ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο

Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής της παράταξης, «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», Αρης Τεμεκενίδης,που  θεωρεί ότι η πρόταση της ΕΤΑΔ, είναι ασύμφορη και θα καταστήσει την πλαζ, μη βιώσιμη ως επιχείρηση, γεγονός που θα οδηγήσει, αναπόφευκτα, στην ιδιωτικοποίηση της.

«Είναι από όλους κατανοητό ότι αυτή η λύση είναι μη βιώσιμη για το δήμο. Με την καταβολή στην ΕΤΑΔ του 20,75% επί του τζίρου, αφού ο δήμος ανακαινίσει το χώρο, οδηγούν την δημοτική επιχείρηση στα βράχια», τονίζει και αναφέρει ότι αν τελικά ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος, θα χαθεί η κοινωφέλεια και η ελεύθερη πρόσβαση όλων των δημοτών.

Σημειώνει δε, πως η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ελέγχεται για τη νομιμότητα της και αυτό θα αποδειχτεί από την προσφυγή στο ΣτΕ, που θα καταθέσει σύντομα η αντιπολίτευση στο δήμο Καλαμαριάς. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την απόφαση της μειοψηφίας, που θα δεσμεύει μελλοντικά το δήμο» τονίζει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα