Featured

Πολιτικός διχασμός στο δήμο Καλαμαριάς για την αξιοποίηση της πλαζ Αρετσούς

Οι βασικοί όροι του παραχωρητηρίου προβλέπουν χρήση από τον δήμο για 35 χρόνια

Φίλιππος Δεργιαδές
πολιτικός-διχασμός-στο-δήμο-καλαμαρι-193256
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε πολιτική αντιπαράθεση και διχασμό έχει οδηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, με αφορμή το θέμα της αξιοποίησης της πλαζ Αρετσούς. Η διοίκηση του Γ. Δαρδαμανέλη προτείνει την έγκριση της πρότασης που έχει καταθέσει η «ιδιοκτήτρια» Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενώ η αντιπολίτευση, σύσσωμη, έχει ταχθεί κατά της σύμβασης.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, θεωρεί ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η ΕΤΑΔ, δίνει τη δυνατότητα στο δήμο, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, να αξιοποιήσει την πλαζ και να κατοχυρώσει τον δημοτικό χαρακτήρα και τη χρήση της. Από τη άλλη πλευρά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, εκτιμούν ότι η εν λόγω πρόταση είναι ασύμφορη για το δήμο και πως υπάρχει τρόπος, βάσει της σχετικής νομολογίας, να παραχωρηθεί η πλαζ στο δήμο χωρίς ενοίκιο.

Παραχώρηση απο την ΕΤΑΔ για 35 χρόνια

Οι βασικοί όροι του παραχωρητηρίου προβλέπουν χρήση από τον δήμο για 35 χρόνια. Τα 5 πρώτα χρόνια ο δήμος θα καταβάλει ως ενοίκιο 20000 ευρω ετησίως. Σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες μελέτες, ανακαινίσεις και παρεμβάσεις στις υποδομές του χώρου των 40 στρεμμάτων. Για τα επόμενα 5 χρόνια το ενοίκιο θα αυξηθεί σε 40.000 ετησίως. Στη συγκεκριμένη φάση ο δήμος θα πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή όλων των απαραίτητων κτιριακών εγκαταστάσεων. Για τα επόμενα 25 χρόνια ο δήμος θα καταβάλει στην ΕΤΑΔ το 20,7% επί του συνόλου των εσόδων. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόταση έχει κατατεθεί από τις αρχές Ιουνίου. Ολόκληρη η σύμβαση εδώ: 21.06.02 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΕΤΑΔ ΓΙΑ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

Να τονίσουμε πως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. («ΕΤΑΔ ΑΕ») είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και στο δήμο Καλαμαριάς, κατέχει σχεδόν το σύνολο του παραλιακού μετώπου, εκτός της μαρίνας, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ .

Δαρδαμανέλης: Προτιμάνε να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα

Όπως τόνισε στη Parallaxi, o δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, η απόφαση της αντιπολίτευσης δεν συνδέεται με την ουσία της παραχώρησης, αλλά υπηρετεί μικροκομματικά και παραταξιακά συμφέροντα. «Είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορούσαμε να πετύχουμε. Προτιμάνε να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα παρά να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το κύριο γι αυτούς είναι η παρούσα διοίκηση να μη παρουσιάσει έργο», τονίζει και προσθέτει πως η αντιπολίτευση είχε στα χέρια της την πρόταση από τον Ιούνιο και τώρα επιλέγει να αφήσει την πλαζ Αρετσούς στην διαχείριση της ΕΤΑΔ. «Μου κάνει εντύπωση η στάση των δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ γίνεται βάσει νόμου της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ η παράταξη Μπακογλίδη δεν μπορεί να αρνείται την συμφωνία, όταν από το 2013 που έχει λήξει η τελευταία σύμβαση, είχε επιδείξει αδιαφορία με την πλαζ να παραμένει σε ένα θολό νομικό καθεστώς που δένει τα χέρια του δήμου για παρεμβάσεις και αναβάθμιση του χώρου», επισημαίνει και προσθέτει πως ο ίδιος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου όπως είναι και η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών της Καλαμαριάς.

Δεν λέμε όχι στην αξιοποίηση, λέμε όχι στη συγκεκριμένη σύμβαση

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ωστόσο έχουν άλλη γνώμη για την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του δήμου και της ΕΤΑΔ. Θεωρούν ότι είναι ασύμφορη και πως βάσει του νόμου, η ΕΤΑΔ μπορεί να παραχωρήσει την πλάζ Αρετσούς στο δήμο Καλαμαριάς χωρίς αντίτιμο, καθώς πρόκειται για λειτουργία και χώρο που παράγει κοινωφελές έργο.

«Εμείς ζητάμε να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΔ από μηδενική βάση και να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα για να πάρουμε όλο το παραλιακό μετώπου που είναι δημόσια κτήματα. Δεν λέμε όχι στην αξιοποίηση αλλά ότι η συμφωνία ειδικά για την πλάζ δεν είναι συμφέρουσα. Να πάμε να διεκδικήσουμε μία καλύτερη σύμβαση» τονίζει ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Επίσης καλεί τον δήμαρχο Καλαμαριάς να καλέσει εκπροσώπους της ΕΤΑΔ στο δημοτικό συμβούλιο και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε η διεκδίκηση να αφορά το σύνολο της παραλιακής ζώνης. Επίσης τονίζει πως η πλάζ διέπεται απο ένα ειδικό καθεστώς προστασίας το οποίο δεν επιτρέπει αυθαιρεσίες στις κατασκευές. «Εμείς δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση αλλά αντιπολίτευση υπέρ των δημοτών μας» τονίζει.

Ο Αρης Τεμεκενίδης, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» τονίζει πως η πρόταση της ΕΤΑΔ είναι ασύμφορη και πως εγείρει πολλά ερωτηματικά για την προχειρότητα της. «Προφανώς υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την παραχώρηση της πλάζ σε ιδιώτες» τονίζει στην Parallaxi και σημειώνει πως «εμείς θέλουμε το χώρο προσβάσιμο στο χώρο από όλους, η πλαζ είναι μία δημοτική λειτουργία που είναι συνυφασμένη με τον κόσμο της Καλαμαριάς».

Ανάλογη θέση εκφράζει και ο Νίκος Γαβριήλ, επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε το Μέλλον – Καλαμαριά Αλλιώς», που σημειώνει πως μέσα από την εν λόγω σύμβαση μπορεί ακόμα και τεθεί αλλαγή της χρήσης γης, κάτι που θα αλλοιώσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της δομής. «Δεν λέμε όχι στην αξιοποίηση της πλάζ αλλά πρέπει να γίνει υπέρ των δημοτών και του δήμου, δηλαδή η σύμβαση να γίνει χωρίς αντάλλαγμα διότι είναι ασύμφορη, δεν βγαίνει» τονίζει και σημειώνει ότι ο δήμαρχος προωθεί μία σύμβαση που δεν διασφαλίσει το δημοτικό χαρακτήρα της πλαζ.

Παρόμοιες ενστάσεις κατατέθηκαν και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις με τη Λαική Συσπείρωση να υπογραμμίζει ότι η πολιτική της διοίκησης του δήμου Καλμαριάς προωθεί την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της πλάζ Αρετσούς αλλά το σύνολο του παραλιακού μετώπου και πως «ο λαός της Καλαμαριάς δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα από αυτή την εξέλιξη».

Η άνοδος και η πτώση για την πλαζ της Αρετσούς

Η περιοχή της Αρετσούς αναδείχθηκε το 1924 με την έλευση των πρώτων προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Σιγά – σιγά χτίστηκαν οι πρώτοι προσφυγικοί συνοικισμοί και η περιοχή άρχισε να παίρνει τη μορφή ενός συνοικισμού με εκκλησίες και σχολεία και τους κατοίκους να στρέφονται προς τη θάλασσα, καθώς οι πρόσφυγες είχαν εμπειρία στην αλιεία και το ναυτικό εμπόριο

Ο χώρος σταδιακά δεν άργησε να γίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τους Θεσσαλονικείς που αναζητούσαν κοντινά μέρη για αναψυχή. Το 1960 δημιουργείται από τον ΕΟΤ η Νέα Πλαζ Αρετσούς, η οποία για μία σχεδόν εικοσαετία είναι από τα πλέον γνωστά και δημοφιλή τουριστικά, καλοκαιρινά θέρετρα.

Δείτε επίσης:

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η πλαζ γνωρίζει πραγματική άνθιση όπως και όλη η περιοχή της Αρετσούς με τις δεκάδες ταβέρνες αλλά και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπως τo club “Hawai” και το Water Lilly”. Επίσης κτίζονται πολλές εξοχικές κατοικίες και η περιοχή αποκτά ένα ξεχωριστό κοσμοπολίτικο αέρα, που προσφέρεται ακόμα και για γυρίσματα ταινιών που όπως «Ο Ατσίδας», με το Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Ζωή Λάσκαρη.

Προς το τέλος το τέλος της δεκαετίας του 1970, η πλαζ άρχισε να παρακμάζει με τους Θεσσαλονικείς να στρέφονται μαζικά προς την Χαλκιδική. Την πλαζ να αναλαμβάνει ο δήμος Καλαμαριάς, που προσπαθεί με διάφορες παρεμβάσεις, όπως το θερινό σινεμά Αύρα και το αναψυκτήριο της δημοτικής επιχείρησης, να διατηρήσει ζωντανό και σε λειτουργία το χώρο. Ωστόσο για τους ίδιους τους Καλαμαριώτες, η πλάζ ήταν και είναι, ένα ξεχωριστό μέρος της περιοχής, κέντρο αναψυχής, πολιτισμού και κοινωνικότητας.

Δείτε επίσης:

Πλαζ Αρετσούς: Παρακμή και εγκατάλειψη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα