Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Διαμαρτυρία στο ΥΜΑΘ για να μείνουν ανοιχτές οι κοινωνικές δομές

Κυρίαρχα αιτήματα η σωτηρία των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠμεΑ και η μονιμοποίηση των εργαζομένων στις δομές

Parallaxi
δήμος-νεάπολης-συκεών-διαμαρτυρία-στ-1351910
Parallaxi

Σε πανελλήνια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σφυρηλατώντας και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το κοινό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δήμων και των εργαζομένων του νομού Θεσσαλονίκης, σηματοδότησε η σημερινή μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η συνάντηση της εννεαμελούς αντιπροσωπείας με τον υφ. Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα, με στόχο τη σωτηρία των κοινωνικών δομών των δήμων (Βρεφονηπιακοί-Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ) και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτές.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι έξω από το ΥΜΑ-Θ, όπου δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί φορείς, έχοντας στο πλευρό τους τη δημοτική Αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, όπως και εκπροσώπους-μέλη ΔΣ συλλόγων εργαζομένων, διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα. Να σημειωθεί ότι σήμερα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών οι κοινωνικές δομές παρέμειναν κλειστές προς ένδειξη διαμαρτυρίας για το αβέβαιο μέλλον τόσο των ίδιων όσο και των εργαζομένων σε αυτές.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, οποίος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Γκιουλέκα, δήλωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και την προσπάθεια. Ο σκοπός μας είναι να πετύχουμε να είναι μόνιμες οι δομές με μόνιμο προσωπικό, για να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην οικογένεια, και ειδικά στις ευάλωτες οικογένειες». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις σχεδιαζόμενες συναντήσεις με τον υπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και με την αρμόδια υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, αίτημα που έθεσε και στον κ. Γκιουλέκα για τον προγραμματισμό των συναντήσεων.

«Ο αγώνας αυτός έχει συνέχεια και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα της ικανοποίησης των αιτημάτων μας, που είναι η μονιμοποίηση των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και η διατήρηση όλων των δομών», δήλωσε ο πρόεδρος ΠΑΣΕΚΔΑΠ Αντώνης Διαμαντής, ερχόμενος από την Κρήτη. Ανάλογη η τοποθέτηση και του εκπροσώπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Πέτρου Πετρίδη τονίζοντας τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας και την αποφασιστικότητά της να συνέχιση του αγώνα για αύξηση της χρηματοδότησης «ώστε να ανταποκρίνεται στο συνολικό κόστος της κάθε οργανικής μονάδας», ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε το ζήτημα της άμεσης προκήρυξης, στα πρότυπα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την «απόκτηση σταθερής δουλειάς για όλους».

«Ο αγώνας δίνεται στο πεζοδρόμιο. Όλοι μαζί, ξέροντας τη δύναμή μας, αυτό φοβούνται. Εάν άνοιγαν το παράθυρο και έβλεπαν ότι κάτω βρίσκεται 2.000 κόσμος, δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα. Αυτό φοβούνται. Τους φόβους τους να τους κάνουμε πραγματικότητα», πρόσθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τ.Α. νομού Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το μεσημέρι και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, όπως και ο βουλευτής, και εκπρόσωπος Τύπου του «Κινήματος Δημοκρατίας» Μιχάλης Χουρδάκης. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Το δημογραφικό δεν επιλύεται με τα δήθεν μέτρα της κυβέρνησης, ούτε η ελληνική οικογένεια στηρίζεται. Θέλουμε έμπρακτη στήριξη των παιδιών και των γονιών τους. Αυτό σημαίνει θεσμοθέτηση μόνιμων δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας και προστασίας, η αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους, άρα αυτόνομη επαρκής χρηματοδότηση, προφανώς και αναπροσαρμογή των voucher έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος λειτουργίας. Και φυσικά μονιμοποίηση των εργαζόμενων που βρίσκονται σε τρομερή επισφάλεια και ανασφάλεια, το ίδιο οι γονείς που δεν ξέρουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους, το ίδιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», δήλωσε στα ΜΜΕ η κα. Νοτοπούλου.

«Καταργούν τον βασικό πυλώνα κοινωνικής πολιτικής των δήμων…»

Τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στις κοινωνικές δομές περιέγραψαν αναλυτικά στον υπουργό Κ.Γκιουλέκα τα μέλη της εννεαμελούς αντιπροσωπείας, που αποτελούσαν οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών), Θόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης), ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Νεάπολης-Συκεών Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΔΑΠ Αντώνης Διαμαντής, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ Πέτρος Πετρίδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τ.Α. του Ν.Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Νεάπολης-Συκεών Κική Σαρμουκασίδου και Μπάμπης Ιμβρίδης, αντίστοιχα.

«Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ των ΟΤΑ αποτελούν τον βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους σε τοπικό επίπεδο. Μέσω αυτών των δομών, οι δήμοι υλοποιούν στην πράξη την κοινωνική πολιτική του κράτους. Ωστόσο, η πολιτική της Κεντρικής Κυβέρνησης την τελευταία τριετία ακολουθεί αντίθετη πορεία. Ο αριθμός των ωφελούμενων μειώνεται, κυρίως στα ΚΔΑΠ, αφήνοντας εκτός δεκάδες χιλιάδες παιδιά, ακόμη και με πλήρη φάκελο ακόμη και παιδιά υπερπολύτεκνων οικογενειών (με 6-7-8 παιδιά). Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση των δημοτικών δομών παραμένει στάσιμη και ανεπαρκής, παρά το αυξημένο κόστος λειτουργίας και τις απαιτήσεις που απορρέουν από το αυστηρό αδειοδοτικό πλαίσιο (ΠΔ 99/2017), οδηγώντας πολλές από αυτές σε οικονομική ασφυξία», ανέφερε μεταξύ άλλων στον υπουργό ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, επιδίδοντάς του ολοκληρωμένο και πλήρη φάκελο με αποφάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις-διεκδικήσεις των συλλογικών οργάνων των δήμων (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ-ΚΜ).

«Οι δήμοι δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε για να καλύψουμε τα ελλείμματα των κοινωνικών δομών που προκαλεί η υποχρηματοδότηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, ενώ οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων και της ενίσχυσης της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών.

Από την πλευρά του, ο υφ. Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, κρίνοντας ως «μείζον ζητούμενο για μένα το μέλλον των εργαζομένων», δεσμεύθηκε να μεταβιβάσει το φάκελο στους συναρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών, Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών να σχολιάσει μετά τη συνάντηση ότι αυτή «δεν απέδωσε κάτι ουσιαστικό». «Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση μελετά και εξετάζει το θέμα και ότι για φέτος και για του χρόνου πέτυχαν τη συνέχιση του προγράμματος, χωρίς, όμως, εξασφάλιση επιπλέον χρημάτων, άρα και χωρίς διασφάλιση της συνέχισης όλων αυτών των δομών», πρόσθεσε ο Σίμος Δανιηλίδης.

«Κρίσιμοι και πάρα πολύ δύσκολοι οι καιροί…»

«Οι καιροί είναι κρίσιμοι και πάρα πολύ δύσκολοι. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα μιλά για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό, εκατοντάδες δομές Βρεφικών-Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ ήδη έχουν κλείσει και αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα κλείσουν κι άλλες εκατοντάδες δομές», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, έχοντας στο πλευρό τους αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.

Όπως τόνισε, «πέρσι είχαν μείνει απέξω 66.000 παιδιά, φέτος υπολογίζω ότι πάνω από 70.000 παιδιά μπορεί να αποκλειστούν από το πρόγραμμα. Επιπλέον, θα χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες συνεργάτες που προσφέρουν υπηρεσίες επί 10-15 χρόνια και, παράλληλα, θα ακυρωθεί πλήρως ο κοινωνικός πυλώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη οι δομές και το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής ανήκουν στην Τ.Α., και στηρίζονται από την Πολιτεία για να προσφέρει υπηρεσίες και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, στη χώρα μας δυστυχώς πηγαίνουμε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα»

Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του προγράμματος και τους πόρους, ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι «δεν απαιτούνται ‘‘λεφτόδεντρα’’, καθώς σε αυτή τη φάση, όπως παρακολουθούμε από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πακτωλός δισεκατομμυρίων εισρέει από τη φορολογία, χωρίς να υπολογίζουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Έκλεισε το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου με 5,5 δισ. υπερπλεόνασμα και 1,5 δισ. πάνω από τα τακτικά έσοδα, δηλαδή μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του χρόνου τα δημόσια ταμεία έχουν 7 δισ. που δεν τα υπολόγιζαν. Και παρόλα αυτά μαθαίνουμε ότι τα μέτρα στη ΔΕΘ δεν περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής αυτές τις δομές».

«Πρέπει άμεσα να επιδοτηθεί στο πλαίσιο που έχουμε συναποφασίσει Αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικοί φορείς για να γίνουν μόνιμες οι δομές και να μονιμοποιηθεί το προσωπικό έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Μιας και τα χρήματα πλέον είναι εθνικοί πόροι κατά 95% πρέπει να γίνει δημόσιο κρατικό εθνικό πρόγραμμα της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να πάνε στην άκρη οι κερδοσκοπικοί φορείς και οι εταιρείες που απορροφούν από το πρόγραμμα. Με τους κρατικούς πόρους δεν έχουμε θέμα όπως γινόταν με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα όχι απλά να διατηρηθούν οι δομές αλλά να γίνουν μόνιμες», πρόσθεσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα