Θεσσαλονίκη

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Στον «αέρα» παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ – Σήμα κινδύνου από εργαζόμενους και διοίκηση

Ορατός ο κίνδυνος να βρεθούν εκατοντάδες οικογένειες χωρίς στήριξη, εκατοντάδες συμβασιούχοι εκτός εργασίας και όλος ο Δήμος σε οικονομικό αδιέξοδο

Κωστής Κοτσώνης
δήμος-νεάπολης-συκεών-στον-αέρα-παι-1349546
Κωστής Κοτσώνης

Σε αναστάτωση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα 324 εργαζόμενοι του Δήμου Νεάπολης Συκεών, μαζί με εκατοντάδες οικογένειες που κατοικούν στον ίδιο Δήμο. Αιτία η πιθανότητα να ανασταλεί η λειτουργία συνολικά 12 βρεφονηπιακών σταθμών και 8 ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), και να μην ανανεωθούν οι αντίστοιχες εργασιακές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η εκτόξευση του κόστους λειτουργίας των δομών αυτών, μαζί με την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση και τις ολοένα και πιο πεπερασμένες οικονομικές δυνατότητες του Δήμου οδήγησαν σε αυτό το σημείο. 

Τον ορατό κίνδυνο να μείνει ο Δήμος χωρίς κοινωνικές δομές για τη στήριξη των οικογενειών ανέδειξε πρώτα το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου. Σε ανακοίνωσή του, είχε τονίσει ότι οι κοινωνικές και προνοιακές δομές κινδυνεύουν να μείνουν «χωρίς οξυγόνο» και κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Μετά από ενημέρωση που έλαβαν από το Σωματείο, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να εισαχθεί το πρόβλημα ως έκτακτο θέμα στην ημερησία διάταξη. Ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, κάλεσε από το βήμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Ιουλίου, έξω από το ΥΜΑΘ και σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

Τη στήριξή του στα αιτήματα του Σωματείου έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, του ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης»

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου ήρθε σε επαφή με τον κ. Δανιηλίδη, καθώς και με τον πρόεδρο της ΚΕΥΝΣ, Δημήτρη Απατσίδη, και τον αντιδήμαρχο οικονομικών, Λάζαρο Ωραιόπουλο. Σύμφωνα με την Κική Σαμουρκασίδου, πρόεδρο του Σωματείου, στις συναντήσεις κατέστη σαφές ότι τα αποθεματικά του Δήμου είναι πλέον σε οριακό σημείο, με τον «κορβανά» να περιέχει μόλις 8 εκ. ευρώ. Αν η κατάσταση παραμένει ως έχει, υπάρχουν δύο ανοιχτά ενδεχόμενα. Το αισιόδοξο κάνει λόγο για ανανέωση των συμβάσεων μία τελευταία φορά, μέχρι τον Αύγουστο του 2026, και το απαισιόδοξο για πλήρη αδυναμία ανανέωσης, ήδη από αυτόν το Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, κ. Απατσίδης, ενημερώνει ότι τα ετήσια κόστη μόνο για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων της είναι 7.200.000 ευρώ. «Από αυτά καλύπτονται μέσω του ΕΣΠΑ μόνο τα 2.200.000. Τα υπόλοιπα 5 εκ. όλα αυτά τα χρόνια τα καλύπτει ο Δήμος. Σήμερα οι καιροί είναι δύσκολοι για το Δήμο και δυσκολεύεται να τα καλύψει. Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης», δηλώνει. 

Σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό του Δήμου, που βαίνει μειούμενος, τα κόστη λειτουργίας των δομών έχουν εκτοξευτεί. Παράλληλα, έχει κοπεί σε σημαντικό βαθμό, σε σχέση με παλιότερα, η οικονομική «ανάσα» της επιδότησης που δίνεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (το γνωστό voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς), αφαιρώντας ακόμα μία πρόσοδο για τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το διακύβευμα ειδικά στο Δήμο Νεάπολης Συκεών είναι πολύ μεγάλο, καθώς είναι ο Δήμος με τις περισσότερες τέτοιες δομές πανελλαδικά.

Μόνη λύση ένα σταθερό κρατικό κονδύλι για τις δημοτικές δομές, λένε διοίκηση και εργαζόμενοι

Η κ. Σαμουρκασίδου δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις και τα δημοσιεύματα του Σωματείου ήταν καίριας σημασίας για να αναδειχθεί το θέμα και να κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή και συμπληρώνει: «Το Σωματείο δεν έλαβε στο δημοτικό συμβούλιο κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το τι θα πράξει η δημοτική αρχή με τη λειτουργία των δομών και τις συμβάσεις. Εμείς υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια μία πολύ συγκεκριμένη λύση: Πρέπει να διεκδικηθεί μία μόνιμη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των δομών και να επιτρέπει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση, μαζί με την Ομοσπονδία μας, έχουμε κινητοποιηθεί με απεργίες. Από κει και πέρα, τηρούμε στάση αναμονής για το κάλεσμα της διοίκησης».

Ο κ. Απατσίδης χαρακτηρίζει «πλήρως δικαιολογημένο» το αίτημα των εργαζομένων, όμως για την ικανοποίησή του πρέπει προφανώς να βρεθεί μία συνολική λύση για όλους τους Δήμους, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Ο κ. Ωραιόπουλος μεταφέρει στην Parallaxi ότι η διοίκηση ζητά να καθιερωθεί, για όλους τους Δήμους, ένα κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού που να κατευθύνεται μόνο στις δημοτικές κοινωνικές και προνοιακές δομές. Αυτήν τη στιγμή, τα διαθέσιμα κονδύλια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ευρωπαϊκά ή κρατικά, πηγαίνουν τόσο στους δημοτικούς φορείς όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί ραγδαία, καλύπτοντας το κενό που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση των Δήμων.

«Κροκοδείλια τα δάκρυα για την υπογεννητικότητα, αν δεν μεταφραστούν σε χρηματοδότηση»

Στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Δανιηλίδης κοινοποίησε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ολοένα και μειούμενα ποσά που κατευθύνονται στα voucher για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Με αυτήν προειδοποιεί για τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων Ελληνόπουλων από ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και ζητά άμεσες αλλαγές στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των δημοτικών δομών. Επισημαίνει τον κίνδυνο κοινωνικών συνεπειών και επιδείνωσης του δημογραφικού προβλήματος, λόγω της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στην Parallaxi, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι θέτει εδώ και καιρό το ζήτημα μετ’ επιτάσεως στον πρωθυπουργό, στους συναρμόδιους υπουργούς, στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στην ΚΕΔΕ. Χαρακτήρισε την υπάρχουσα κατάσταση  «ακρωτηριασμό του κοινωνικού και προνοιακού πυλώνα της αυτοδιοίκησης», σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Στη χώρα μας, από το 2016, επί υπουργίας Φωτίου, Σκουρλέτη και Γαβρόγλου, δημιουργήθηκε το σύστημα των voucher», θυμάται. «Την ίδια περίοδο εκτινάχθηκαν τα ιδιωτικά κέντρα δημιουργική απασχόλησης, με αποτέλεσμα να φτάσουμε πλέον το 86% των ΚΔΑΠ πανελλαδικά να είναι ιδιωτικά και δημοτικά να είναι μόνο το 14%. Και το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό. Θα πέσουμε κάτω από 10%. Εκατοντάδες δημοτικά ΚΔΑΠ έχουν κλείσει. Πριν επτά χρόνια, με τα voucher εξυπηρετούσαμε 4.500 παιδιά. Πλέον, που οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί, καλύπτουμε 1.200».

Ανάλογη κριτική ασκεί και στη σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας πως το ενδιαφέρον της για την υπογεννητικότητα είναι «κροκοδείλια δάκρυα», από τη στιγμή που δεν μεταφράζεται σε πραγματική κρατική στήριξη. Πρόσθεσε ότι συμφωνεί απολύτως με τα αιτήματα των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας και ότι ο νόμος 3106/2001, με τον οποίο μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά οι παιδικοί σταθμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προβλέπει ότι πρέπει να μεταφερθεί και η ανάλογη χρηματοδότηση. «Το ίδιο προβλέπεται και στο άρθρο 102 του Συντάγματος και στο άρθρο 259 του Καλλικράτη. Κι όμως, η κυβέρνηση δεν τα εφαρμόζει αυτά, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα. Αν η κυβέρνηση καλύψει τις νομικές της υποχρεώσεις τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα: οι δομές θα μονιμοποιηθούν και οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου».

Και ο κ. Δανιηλίδης υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου βρίσκεται στα όριά του. «Είμαστε σε τέτοιο σημείο, που πέρσι και φέτος αφαιρέσαμε έργα οδοποιίας, αναπλάσεων και παιδικών χαρών από τον προϋπολογισμό. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση και των δομών αλλά και όλου του Δήμου».

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η πρόσκληση από το Δήμο Νεάπολης Συκεών σε δημάρχους και σωματεία άλλων περιοχών, προκειμένου να υπάρξουν μαζικότερες κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, διοίκηση και εργαζόμενοι περιμένουν με αγωνία τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας στο ΥΜΑΘ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα