Θεσσαλονίκη

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Αναζητείται αντίπαλος για τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη

Οι άλλες υποψηφιότητες και το «μπέρδεμα» στην κεντροαριστερά

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-πυλαίας-χορτιάτη-αναζητείται-1043773
Φίλιππος Δεργιαδές

Όχι ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, αλλά όλα δείχνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, και θα επανεκλεγεί πιθανά από την πρώτη Κυριακή.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις αντίπαλες παρατάξεις, όπου οι κύριοι αντίπαλοι του νυν δημάρχου, από το χώρο της κεντροαριστεράς, ακόμα «διυλίζουν των κώνωπα», αναζητώντας τον κατάλληλο υποψήφιο, ενώ οι άλλες υποψηφιότητες αισιοδοξούν για ένα αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει μία αξιοπρεπή παρουσία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, του 2019, ο νυν δήμαρχος, προερχόμενος από τη ΝΔ, είχε κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 70.07%. Η παράταξη του, «Δύναμη Ενότητας», συγκέντρωσε 19.284 σταυρούς και εξέλεξε 29 δημοτικούς συμβούλους.

Η Ελένη Ρουσάκη με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατατάχθηκε δεύτερη με 8,56%. Η παράταξης της «Σύγχρονος Δήμος», είχε συγκεντρώσει 2.357 ψήφους εκλέγοντας 3 δημοτικούς συμβούλους. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η παράταξη του «ΣΥΡΙΖΑ», «Δύναμη Αλλαγής», με επικεφαλής τον αείμνηστο πια Γιώργο Αντωνόπουλο, με ποσοστό 7,66, 2.109 ψήφους και 3 δημοτικούς συμβούλους. Τέταρτη ήταν η ανεξάρτητη παράταξη «Δημιουργική Αλλαγή» του Κώστα Καρπούζη, που επίσης άντλησε ψήφους κυρίως από την κεντροαριστερά με ποσοστό 7,04%, 1.938 ψήφους και 3 δημοτικούς συμβούλους ενώ στην 5η θέση ήταν η «Λαϊκή Συσείρωση» του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Μαάιτα Τζάμλ, με ποσοστό 6,66, 1.834 ψήφους και επίσης 3 έδρες.

Αδιαμφισβήτητο φαβορί ο δήμαρχος

Η δύναμη του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, έγκειται στο γεγονός εδώ και χρόνια, σταθερά, επιδιώκει τις συνεργασίες με δυνάμεις πέρα από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Μπορεί ταξικά στο δήμο Πυλαίας –Χορτιάτη, να συγκεντρώνεται η ανώτερη τάξη, η «οικονομική και πολιτική ελίτ» της Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά στηρίζει τη ΝΔ, η οποία να σημειωθεί στο συγκεκριμένο δήμο στις τελευταίες εκλογές ξεπέρασε το 44%, όμως η παράταξη του δημάρχου, «Δύναμη Ενότητας», δεν εκφράζει μόνο το κυβερνών κόμμα. Συγκεντρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, και κοινωνικά στελέχη που συντάσσονται στο πλευρό του Ι. Καϊτεζίδη, αναγνωρίζοντας προφανώς το έργο του.

Έτσι εξηγείται και το 70,7% των εκλογών του 2019, από τα υψηλότερα ποσοστά που κατέγραψε υποψήφιος δήμαρχος και μάλιστα έχοντας πίσω του έξι θητείες καθώς έχει εκλεγεί δήμαρχος για πρώτη φορά το 1998!

«Mε την παρακαταθήκη των έξι πετυχημένων συνεχόμενων θητειών συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις και να συνθέτουμε απόψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση που αγαπάμε. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και της επόμενης πενταετίας, καθώς ξέρουμε τη συνταγή της επιτυχίας σε όλα τα επίπεδα: από την καθαριότητα και τα έργα υποδομής μέχρι την κοινωνική πολιτική και όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Στη νέα θητεία έχουμε σχέδιο ώστε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα, σε κάθε γειτονιά του δήμου μας: Από την κορυφή του Χορτιάτη μέχρι την παραλία της Πυλαίας. Απ’ τον Βορά μέχρι τον Νότο. Στο Πανόραμα, την Πυλαία, τον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και την Εξοχή» τονίζει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σημειώνοντας πως «σύνθημά μας, που αποδεικνύεται και με τη στάση μας στην πράξη, είναι ισότιμη ανάπτυξη παντού».

Ο Πάρης Τσογκαρλίδης

Οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι

Στην αντίπερα όχθη, μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο δύο σίγουροι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο πρώτος προέρχεται από την παράταξη του νυν δημάρχου, με πολύχρονη θητεία σε θέσεις ευθύνης.

Πρόκειται για τον Πάρη Τσογκαρλίδης, ηλεκτρολόγο μηχανικό, ο οποίος διετέλεσε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο οποίος αφού ανεξαρτητοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022, προχώρησε στη συγκρότηση συνδυασμού, με στόχο, όπως υποστηρίζει, να ανανεώσει και να αλλάξει τους υπάρχοντες συσχετισμούς στο δήμο.

Ο δεύτερος είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Οδυσσέας Μαάιτα Τζάμλ, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, φιλοδοξεί σ’ αυτές τις εκλογές να αυξήσει τα ποσοστά και την παρέμβαση της «ΛΑ.Σ», στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Οδυσσέας Μαάιτα Τζάμλ

Το χάος στην κεντροαριστερά και ο Νίκος Νυφούδης

Το μεγάλο ερώτημα, σ’ αυτές τις εκλογές, είναι τι θα πράξει ο χώρος της κεντροαριστεράς και οι παρατάξεις που έχουν υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Έχοντας αθροιστικά σήμερα 9 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενόψει των εκλογών Οκτωβρίου, συντελούνται διεργασίες προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και συνένωση δυνάμεων.

Στο ΠΑΣΟΚ ήδη, μετά την «αποχώρηση» της Έλενας Ρουσάκη από τα δημοτικά πράγματα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και τη μεταγραφή της στον κεντρικό δήμο, όπου θα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Στέλιου Αγγελούδη, έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν εκ νέου την υποψηφιότητα του Νίκου Νυφούδη, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις σε ένα ενιαίο συνδυασμό.

Ο Νίκος Νυφούδης

Στις 23 Αυγούστου σε ανοιχτή εκδήλωση – συνέλευση στο  αναμένεται να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του και τις βασικές του προγραμματικές προτάσεις για το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Είχε ξαναβρεθεί στη θέση του υποψήφιου δημάρχου στις εκλογές του 2010 και 2014, συγκεντρώνοντας 27.75% και 13, 41% αντίστοιχα.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, «υπάρχει θετική διάθεση και από ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ για μία συνεργασία που θα εκφράσει μία εναλλακτική πρόταση για το δήμο. Υπάρχει η ανάγκη να εκφραστεί ο χώρος και ο στόχος μας είναι να εκφράσουμε την άλλη άποψη με καταθέτοντας τις δικές μας προγραμματικές θέσεις».

Όμως δεν είναι όλα τόσο ξεκάθαρα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μία σημαντική μερίδα τοπικών στελεχών θεωρούν ότι η συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού συνδυασμού, με επικεφαλής τον Νίκο Νυφούδη, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Στην υποστήριξη Νυφούδη φέρεται να κινείται και η ΝΕ Β Θεσσαλονίκης του κόμματος.

Ωστόσο υπάρχει και μία ομάδα αυτοδιοικητικών στελεχών (Αντωνούδης, Γκουραμάνη κ.α) που φέρεται να θεωρούν ότι το εφικτό και το ρεαλιστικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συνεργαστεί με το πολυσυλλεκτικό συνδυασμό του Ι. Καϊτεζίδη, είτε να αποφύγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο επίσημα.

Τέλος βέβαια, παρών στις εξελίξεις είναι και ο Κώστας Καρπούζης, η παράταξη του οποίου κινείται στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο και φιλοδοξεί να συμμετέχει και πάλι στις εκλογές, έχοντας την επίσημη υποστήριξη του κόμματος. «Είμαστε σε διαδικασία διαβουλεύσεων και όλα είναι ανοιχτά», τονίζει και υποστηρίζει ότι «χρειάζονται καθαρές πολιτικές θέσεις και καθαρές λύσεις και επιλογές και όχι παλινωδίες».

Ο Κώστας Καρπούζης

Την επιλογή Καρπούζη πάντως φαίνεται να στηρίζει μία σημαντική μερίδα στελεχών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Πυλαίας – Χορτιάτη που θεωρούν ότι το «κόμμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Να σημειωθεί ότι αυτός ο διχασμός έχει προκαλέσει τοπικά, έντονες εσωκομματικές τριβές μεταξύ των στελεχών του κόμματος, γεγονός που για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει στην πράξη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καταθέσει μία συγκροτημένη πρόταση για την αυτοδιοίκηση και τα τοπικά ζητήματα.

Μαρία Γκουραμάνη: Δεν υπάρχει απόφαση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τη δική της εκδοχή για τις εξελίξεις στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, παραθέτει η δημοτική σύμβουλος Πυλαίας Χορτιάτη, Μαρία Γκουραμάνη.

Αναφέρει ότι οι πληροφορίες «για την δήθεν πρόταση της για συνεργασία με τον  νυν Δήμαρχο, είναι ανυπόστατες» ενώ σχετικά με την υποψηφιότητα Νυφούδη τονίζει τα εξής:

«Η αλήθεια  είναι  ότι  ο κ. Νυφούδης παρέκαμψε τους αυτοδιοικητικούς από πλευράς της παράταξης Δύναμη Αλλαγής της οποίας είμαι επικεφαλής, με τους οποίους είχε την πρώτη επαφή, απευθυνόμενος στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά  για  υποστήριξη. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Β Θεσσαλονίκης δεν  έχει πάρει καμία απόφαση σχετικά».

Θέση για τις πληροφορίες περί της πρότασης για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον νυν δήμαρχο παίρνει και ο Απόστολος Αντωνούδης, ο οποίος τονίζει.

«Η δήθεν εμπλοκή μου στην υποψηφιότητα του κου. Νυφούδη με τη δήθεν διαφορετική μου άποψη περί πρότασης υποστήριξης του κου. Καιτεζίδη δηλώνω ότι: είναι παντελώς ανυπόστατη και αβάσιμη. Υπήρξα επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης όταν αναδείχθηκε με την ψήφο των πολιτών αξιωματική αντιπολίτευση, πολιτικός αντίπαλος του νυν Δημάρχου και με την αποχώρηση μου το 2019 δήλωσα ότι δεν πρόκειται να ξανά είμαι υποψήφιος στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη» τονίζει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα