Δήμος Θεσσαλονίκης: Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο
Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας από Τσιμισκή μέχρι Λ. Νίκης, τραπεζοκαθίσματα, απαλλοτρίωση οικοπέδου στο Γαλαξία, σχολική στέγη και καθαριότητα στην ημερήσια διάταξη
Ιδιαίτερα σημαντική η 30η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα απόψε το απόγευμα στο Δημαρχείο, με θέματα ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων τον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας από Τσιμισκή μέχρι Λ. Νίκης, τη νέα κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα, την ανοικοδόμηση πολυκατοικίας σε οικόπεδο στο Γαλαξία, τις εξελίξεις στη σχολική στέγη και την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες στην καθαριότητα.
Διαβάστε παρακάτω τις σημαντικότερες στιγμές και δηλώσεις τις συνεδρίασης:
Ψήφιση θεμάτων
23:13 Για τα πασαλάκια, το θέμα εγκρίθηκε με μόνο «λευκό» από τον κ. Κούπκα.
23:00 Για την κοπή δέντρων στους Στάβλους Παπάφη, ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι η παράταξή του παρατήρησε πως κατά καιρούς παρουσιάζεται διαφορετική αιτιολόγηση για τις κοπές. «Δεν δίνονται επαρκείς εξηγήσεις γιατί εμποδίζουν τελικά τo έργο αυτά τα δέντρα και αυτό μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς». Έθεσε και το ζήτημα του να διασωθούν οι παλιές ποτίστρες των στάβλων, που ξεπερνούν τον αιώνα σε ηλικία.
Η κ. Κέκη συμφώνησε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πρότυπο για τις μελέτες που προτείνουν τέτοιου είδους ενέργειες.
Ο κ. Νικηφορίδης επανέλαβε ότι το έργο δεν μπορεί να αλλάξει τώρα, εφόσον έχει ανάδοχο. «Το αν η τεχνική έκθεση δεν είναι καλά συνταγμένη αφορά το μελετητή που έχει ήδη εγκατασταθεί».
Το θέμα πέρασε με ψήφους «κατά» από τους κ.κ. Χρυσίδου, Τρεμόπουλο, Πέγκα, Τομπουλίδη, Σαμαντζίδη και Κέκη.
22:53 – Η νέα κανονιστική στην καθαριότητα ψηφίστηκε, με «κατά» από τους κ.κ. Χρυσίδου, Τρεμόπουλο, Πέγκα, και «λευκό» από τους κ.κ. Τομπουλίδη, Σαμαντζίδη, Κωνσταντινίδη και Κούπκα.
22:46 – Για την κανονιστική των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Πέγκας ρώτησε γιατί αναιρείται η ελάχιστη απόσταση του 1.5 μέτρου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να απαντάει ότι τα καφάο είναι σε διαδικασία κατάργησης σταδιακά λόγω υπογειοποίησης. Η κανονιστική εγκρίθηκε, με κατά από τους κ.κ. Σαμαντζίδη και Χρυσίδου.
22:23 – Για την πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας, ο κ. Πέγκας έθεσε ερωτήσεις προς τη διοίκηση για την οριστική διαμόρφωση της πεζοδρόμησης, αν θα γίνει πεζόδρομος ή δρόμος ήπιας κυκλοφορίας σε κάποια σημεία, όπως κυοφορείται. «Η μελέτη είναι πολύ συγκεκριμένη», ανταπάντησε ο κ. Νικηφορίδης, «και θα υλοποιηθεί ως έχει».
Η ανάπλαση εγκρίθηκε, με «λευκό» από τους Τομπουλίδη, Κούπκα, Κωνσταντινίδη και Σαμαντζίδη.
Ομιλίες αντιδημάρχων-δημοτικών συμβούλων
22:08 – Βασίλης Γάκης (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας): «Το καινούργιο action plan για τον τουρισμό αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΤΘ. Δεν υπάρχει δέσμευση να το αναλάβει το Marketing Greece. Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΕΟΤ για αυτόνομη παρουσία της Θεσσαλονίκης».
«Ξεκινάμε καμπάνια για την προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών, έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να έρθουν».
«Η διοίκηση σκέφτεται να ενταχθεί ξανά σε δίκτυα όπως το Παγκόσμιο Δίκτυο Φεστιβάλ, κάτι που γινόταν παλιά αλλά εδώ και χρόνια έχουμε βγει εκτός σαν πόλη».
21:53 – Γιώργος Αρβανίτης (Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας): «Χαθήκαν πάρα πολλά οικόπεδα το 2011 λόγω κρίσης, άλλαξε και η νομοθεσία και τώρα εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα δικαστήρια που τελεσιδίκησαν και δεν μπορούμε πια να πάρουμε πίσω τα οικόπεδα».
«Ενώ έπρεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 να αποδώσει +1 δις λόγω αύξησης εσόδων ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, θα αποδωσει τελικά στους ΟΤΑ μόλις 58 εκ.».
21:46 – Βασίλης Διαμαντάκης (Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης): «Δεχόμαστε πολλά αιτήματα για κλαδεύσεις και φυτεύσεις. Οι κλαδεύσεις ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα, βάσει των όσων λέει ο νόμος και η επιστήμη. Από αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε συνολικά τέσσερα συνεργεία. Θα προσπαθήσουμε να κλαδεύσουμε μέχρι αρχές Απρίλη περίπου 20.000 δέντρα.
Στις φυτεύσεις, το επόμενο διάστημα θα παραλάβουμε άλλα 2.000 περίπου δέντρα που θα μπουν στους χώρους που καταλάμβαναν τα έργα του μετρό.
Η νέα φυτευτική περίοδος καθυστέρησε λόγω ανομβρίας. Μέχρι αρχές Απριλίου θέλουμε να βάλουμε άλλες 5.000».
21:44 – Έφη Θεοδωράκη (Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης): «Οι σοβάδες στο 3ο ΓΕΛ δεν είχαν καμια σχέση με το σημείο όπου θα πήγαινε το διαπολιτισμικό. Ήταν σε άλλον όροφο.
21:40 – Για την καθαριότητα: «Η κυβέρνηση σάς λέει: “Πάρτε 9 εκ. για να τα δώσετε σε εργολάβους, όχι για να τα δώσετε στην καθαριότητα”».
21:38 – Για την Αγίας Σοφίας: Ο Δήμος επέλεξε και τότε και τώρα να δώσει τα χρήματα σε ένα σημείο κεντρικό, όπου θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν μπορούσαν αυτά τα χρήματα να δοθούν για το Γαλαξία;
21:35 – Μιχάλης Κωνσταντινίδης: «Από έγγραφα των κατοίκων φαίνεται ότι ήδη από το 2016 υπήρχε απάντηση από την Περιφέρεια στους κατοίκους του Γαλαξία για το γιατί δεν προχωρά η ρυμοτομική πράξη ότι “Ναι μεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, που όμως δεν καλύπτει τους παρόδιους ιδιοκτήτες. Αυτό απαιτείται από το Δήμο. Αυτό δεν έγινε τότε».
21:31 – Σπύρος Βούγιας (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου): «Έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει φορά η Καρόλου Ντηλ σε κάθοδο. Τώρα που θα πεζοδρομηθεί η Αγίας Σοφίας και προς τα κάτω, θα μπορούσε να γίνει. Τα πασαλάκια είναι προστασία κυκλοφοριακών μέτρων γιατί μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα με τα διπλοπαρκαρισμένα».
21:21 – Λάζαρος Ζαχαριάδης (Αντιδήμαρχος Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία): «Υλοποιούμε πρόταση για δημιουργία πανεπιστημίου πανεπιστημίου τρίτης ηλικίας, το πρώτο στην Ελλάδα. Αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν οι διαλέξεις».
21:17 – Παντελεήμων Καζαντζίδης (Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Εξυπηρέτησης των Πολιτών): «Αντίστοιχες προτάσεις με τις δικές μας υπήρχαν και επί Ζέρβα, αλλά δεν υλοποιήθηκαν».
21:13 – Για την παιδική χαρά στους Στάβλους Παπάφη, σύντομα θα υπάρξουν νεώτερα. «Οι Στάβλοι Παπάφη “τρέχουν” δέκα χρόνια. Έχουμε μία μελέτη από πριν και έναν ανάδοχο. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κτιρίων. Ή δεν θα γίνει το έργο ή θα γίνει ως έχει».
21:10 – Για την ανάπλαση των δέκα εμπορικών δρόμων: «Το έργο αναγκαστικά θα καθυστερήσει αλλά δεν φταίμε εμείς. Πιέζουμε όσο μπορούμε. Η προηγούμενη μελέτη έχει αστοχίες. Υπάρχει ανάδοχος που περιμένει».
21:08 – «Για τα σχολικά συγκροτήματα Ικτίνου και Συγγρού, χρειάζονται 10 εκ. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι».
21:07 – «Το 2026 θα ολοκληρωνόταν η μελέτη για το ξύλινο ντεκ, με βάση τα όσα προγραμμάτιζε η προηγούμενη διοίκηση. Θα δούμε πότε θα ολοκληρωθεί με εμάς».
21:05 – Πρόδρομος Νικηφορίδης (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας: «Εμείς, σε αντίθεση με τη διοίκηση Ζέρβα, κάνουμε κλαδεύσεις με προδιαγραφές. Οι πτώσεις οφείλονται στο κακό κλάδεμα που γινόταν παλιά, που αποδυνάμωνε τα δέντρα».
21:02 – Τεράστιο θέμα το ότι δίνονται ογκώδη σε παλιατζήδες και αυτοί τα εναποθέτουν σε ανεξέλγεγκτες χωματερές, αντί όσοι κάνουν ανακαινίσεις να ακολουθούν τη νόμιμη οδό.
20:51 – Γιώργος Δημαρέλος (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας): Στη συνεδρίαση της λογοδοσίας το θέμα των ιδιωτών στην καθαριότητα. «Δεν ιδιωτικοποιούμε κάποια υπηρεσία που σήμερα γίνεται από το προσωπικό μας και από αύριο παύει να γίνεται έτσι, αλλά άλλες υπηρεσίες. Ο σχετικός διαγωνισμός προχωρά με καταθέσεις πολλών ερωτημάτων από ενδιαφερόμενους που θέλουν να κατέβουν σε αυτήν τη διαδικασία. 1η Νοεμβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές.
«Για την καμπάνια ενημέρωσης για τα ογκώδη, θέλουμε να γίνει με έξυπνο τρόπο και αποδοτικό. Το κάνουμε αργά κάποιες φορές, ναι, αλλά πρέπει να γίνει σωστά».
Η καθημερινότητα στην αποκομιδή «είναι πολύ σκληρή. Είναι άλλος κόσμος».
20:45 – Μιχάλης Τρεμόπουλος: «Πρέπει η μετεγκατάσταση του Διαπολιτισμικού να λήξει με αξιοπρεπή λύση. Ποιο είναι το πρόγραμμα αποκατάστασης του Διαπολιτισμικού; Η διοίκηση θα πρέπει να απαντήσει: πότε θα κλείσει το σχολείο; Το αποκατεστημένο σχολείο θα γίνει στο ίδιο σημείο;».
20:24 – Για την οδό Ψελλού: «Από όταν αναλάβαμε, υπογράψαμε με τον κ. Ταχιάο συμφωνία για έξτρα χρήματα για να μην χαθούν εκτάσεις στον τερματικό σταθμό και τα έργα πρασίνου που θα γίνουν εκεί.
20:19 – Δήμητρα Αγκαθίδου (Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης): «Για το Γαλαξία, μίλησα με τοπογράφους-μηχανικούς από το σύλλογο των κατοίκων. Με καθόλου ελαφρά την καρδία αποδεχτήκαμε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει νομική λύση για το οικόπεδο. Έχουμε μια λίστα με οικόπεδα που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν και μαζεύουμε ευρώ-ευρώ όπως μπορούμε χρήματα για να τα γλυτώσουμε. Έχει ελεγχθεί η οικοδομική άδεια, δεν βρήκαμε κάτι νομικά παράτυπο».
20:17 – Το πρόγραμμα των Δημητρίων και τα οικονομικά του ερχόντουσαν στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφιζόντουσαν. Εδώ δεν έχει έρθει τίποτα. Πρέπει να βλέπουμε από τη Διαύγεια τι πληρώθηκε το κάθε σχήμα.
20:15 – Δεν θέλετε την άποψη της αντιπολίτευσης. Είχαμε προτείνει να γίνει ομάδα συζήτησης για τα σχολεία. Δύο μήνες μετά, δεν έγινε τίποτα. Το ήξερα ότι δεν θα γίνει».
20:10 – Έλλη Χρυσίδου: «Μια διοίκηση είναι πάντα συνέχεια μιας άλλης διοίκησης. Δεν μπορεί συνεχώς ο δήμαρχος να στέκεται στο τι παρέλαβε και στα αρνητικά να φτάνουμε μέχρι και το 2011, όταν οι καταστάσεις ήταν πολύ διαφορετικές».
Για το Γαλαξία: «Την προηγούμενη φορά σε τοποθέτησή του ο Δήμαρχος είπε ότι δεν έχουμε τα χρήματα, σήμερα λέει ότι ακόμα και αν τα δανειζόμασταν, υπάρχει νομικό προβλήμα. Ας πάνε οι αντιδήμαρχοι στην πολεοδομία να το ψάξουν, εκεί είναι το ζήτημα».
Η δευτερολογία του δημάρχου
19:54 – «Μήπως δεν κατάλαβαν οι επιχειρηματίες του τουρισμού τι έγινε με το action plan για τον τουρισμό; Δεν δώσαμε σε κανέναν να υλοποιήσει τίποτα. Αυτό που δόθηκε είναι μια υποστήριξη από τη Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ να γίνει μια επικαιροποίηση του σχεδίου ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ώστε μετά ο Δήμος να το υλοποιήσει».
19:50 – «Πρέπει σε αυτήν την πόλη να σταματήσουμε να συζητάμε στο διηνεκές για τα έργα. Οι Στάβλοι Παπάφη θα προχωρήσουν. Υπάρχει μια μελέτη και αυτήν υλοποιούμε. Μας είχατε πει πριν 15 μέρες να δούμε πώς να μην κοπούν κάποια δέντρα. Θα κοπούν ελάχιστα δέντρα και μετά θα ξαναφυτευτούν στο διπλάσιο. Θα βρεθεί λύση για παιδική χαρά στα 300-400 μέτρα με χορηγία που εξασφαλίσαμε».
19:49 – Για τη σχολική στέγη, επανέλαβε ότι ο Δήμος είναι μέρος της λύσης και ότι ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για την τοποθέτηση των παιδιών, παρά μόνο για την ανοικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων που ανακοίνωσε νωρίτερα.
19:42 – «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα μπουν μπουλντόζες φέτος στα έργα. Ενημερώσαμε για την καθυστέρηση στην Πλατεία Ελευθερίας. Την Αγίας Σοφίας την ξεκινάμε γιατί δεν μας εξασφαλίζει κανείς ότι του χρόνου π.χ. θα υπήρχαν τα χρήματα για να την ξεκινήσουμε τότε. Όταν ξεκινήσει, θα υπάρχει και το μετρό. Κ. Ζέρβα, τι κάνατε τέσσερα χρόνια για αυτό; Δεν το θέλατε, γιατί ήταν της απελθούσας διοίκησης. Για μας, κάθε έργο των προηγούμενων είναι καλοδεχούμενο».
19:33 – Για το ρόλο της αντιπολίτευσης: «Κάτι μεταξύ του λαϊκισμού και της υποκρισίας είναι όταν αποφεύγεται το φαινόμενο διατελέσαντες δήμαρχοι να μας εγκαλούν επειδή δεν διορθώσαμε αυτά που δεν έκαναν οι ίδιοι. Η αλήθεια στους πολίτες είναι το δεδομένο, αλλά όταν δεν την βλέπουμε και από την αντιπολίτευση, θα μας επιτραπεί τουλάχιστον η κρίση μας επ’ αυτού».
Οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης
Στέλιος Καλόγηρος
19:27 – Για τα πασαλάκια: «Θέλει πολλή προσοχή αν θα βοηθήσουν ή αν θα δημιουργήσουν προβλήματα επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τη μικρή στάθμευση»
19:26 – Για το δημογραφικό: «Σε λίγο θα έχουμε σχολεία, αλλά δεν θα έχουμε παιδιά. Πρέπει να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια».
19:24 – «Είμαστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης μέρους των υπηρεσιών καθαριότητας, γιατί πιστεύει η παράταξή μας ότι η πόλη πρέπει να είναι καθαρή. Ωστόσο, ακούγονται πολλά για το διαγωνισμό για τα ογκώδη».
19:22 – Για τα ογκώδη: «Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ενημερώνουν το Δήμο. Χρειάζεται σε βάθος χρόνου ενημέρωση του κόσμου με κάποια καμπάνια. Διαφωνώ με το πρόστιμο των 3.000€. Δεν θα σας τα δίνουν, αφού δεν τα βγάζουν ο κόσμος».
19:21 – Για τα τραπεζοκαθίσματα: Σε ρεπορτάζ που είδα δεν είδα συμφωνία των επαγγελματιών. Θα πρέπει να δείξουμε μια ελαστικότητα. Ναι, υπάρχουν τζαμπατζήδες, αλλά θα πρέπει τα πλαίσια να είναι σε λογικά πλαίσια. Μια μικρή ανοχή επιβάλλεται στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
19:18 – «Άκουσα τα ευχάριστα για τις συνεργασίες με δημάρχους γειτονικών πόλεων. Θέλω να σας εφιστήσω την προσοχή ότι αν προσκληθεί ο Δήμαρχος Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη, να προσέξετε πώς θα τον προσφωνήσετε!».
Μαρία Κέκη
19:16 – Για το διαπολιτισμικό: «Οι γονείς θα νιώσουν ασφαλείς όταν μάθουν πού και πότε θα χτιστεί κάποιο νέο σχολείο. Θα πιέζουμε για αυτές τις απαντήσεις».
19:14 – «Καταργεί η νέα κανονιστική τους περιορισμούς για τα τραπεζοκαθίσματα. Πώς προστατεύει το δημόσιο χώρο; Πλέον δεν υπάρχει ελάχιστη απόσταση από ΚΑΦΑΟ. Δίνει τη δυνατότητα κατά μήκος επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων σε μεγάλους δρόμους».
19:11- Στάβλοι Παπάφη: «Καλύπτει κάποιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά χρειάζεται μια αξιολόγηση των επερχόμενων έργων γιατί αυτές μπορεί να παραγκωνιστούν. Π.χ. στο έργο προβλέπεται να γίνει μεγάλη τσιμεντοποίηση. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μειωθεί η δόμηση στο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Είναι ευκαιρία να γίνει παιδική χαρά στη θέση της υπάρχουσας στους Στάβλους στο οικόπεδο της ΥΦΑΝΕΤ στην οδό Τζουμαγιάς.
19:10 – «Επαναφέρω την ερώτηση κατοικων και για την πρώην “Αλυσίδα“, που έχει χαρακτηριστεί σαν χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου. Αναμένουμε να ακούσουμε το πού βρίσκεται η χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης.
19:08 – «Υπάρχει μια πολιτική συμεφρόντων που υφαρπάζουν το λιγοστό ανοιχτό χώρο. Τέτοια είναι και η περίπτωση του Γαλαξία. Είναι προφανής η αναγκαιότητα για χώρο πρασίνου. Είναι ζήτημα πολιτικής πρωτοβουλίας το πώς θα το χειριστούμε. Ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος του Δήμου ενημέρωσε τους κατοίκους ότι μπορεί να αλλάξει το ρυμοτομικό και να γίνει απαλλοτρίωση, αν βρεθούν τα χρήματα».
Δρόσος Τσαβλής
19:06 – «Ως πρόεδρος του Αγίου Στυλιανού, βλέπω ότι η περιουσία του έχει καταπατηθεί από ιδιώτες. Είμαστε σε διαβούλευση, μήπως μεταγκατασταθούμε αλλού, για να γλυτώσουμε το δυσβάσταχτο ενοίκιο.
19:03 – Θα στηρίξει την κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα η παράταξη «Όλοι Εμείς». «Πρέπει να μπουν κανόνες. Αλλά θα παρακαλέσω τη διοίκηση, αφού ψηφιστεί, να την εφαρμόσει και να ασκήσει ελέγχους».
19:02 – «Κάποια πράγματα θα έπρεπε να μας ενώνουν», δήλωσε ο κ. Τσαβλής για τα νέα κοινωνικά ιατρεία.
Βασίλης Τομπουλίδης
18:58 – Η δημοτική αρχή νοιάζεται για την εξυπηρέτηση των μεγαλοεργολάβων, με την παραχώρηση υπηρεσιών στην καθαριότητα και, διαβάζουμε τώρα, και για τα απορριματοφόρα στους καφέ κάδους.
18:57 – Για τη σχολική στέγη: «Ζητάται μετεγκατάσταση του Διαπολιτισμικού στο 3ο ΓΕΛ, μετά πέφτουν εκεί σοβάδες, μετά ψάχνονται μαζί με τη Βθμια π.χ. στον Ευκλείδη εναλλακτικές σε ημιυπόγεια. Μετά επιστρέφει η λύση του 3ου ΓΕΛ. Αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Προφανώς και το θέμα βαραίνει και την κυβέρνηση».
18:56 – «Οι κάτοικοι ζητούν να ανοίξει η παιδική χαρά στους στάβλους Παπάφη, αν είναι ασφαλές, αλλά ακόμα δεν έχει απαντήσει ο Δήμος».
18:52 – «Θεωρούμε ότι τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις χάνονται γιατί δεν είναι προτεραιότητα αυτό το ζήτημα, όπως είναι π.χ. η ανάπτυξη του τουρισμού. Ο συγκεκριμένος χώρος αποχαρακτηρίστηκε εν γνώσει των προηγούμενων διοικήσεων, ενώ εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, δεν δρομολόγησαν την αποζημίωση των παρόδιων ιδιοκτητών». Ενώ η Περιφέρεια είχε υποδείξει από το 2013 τις κινήσεις για να μην γίνει ο αποχαρακτηρισμός, ολιγώρησαν».
18:50 Για τον τουρισμό: «Νομίζαμε πρωταρχικό μέλημα του Δήμου η ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων, όχι των τουριστών και των μεγαλοξενοδόχων. Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, αλλά η μονοκαλλιέργειά του δημιουργεί ανισότητες, προσανατολίζει τα χρήματα σε αναπλάσεις που θα βελτιώσουν το κέντρο σαν τουριστικό προϊόν και όχι ως ένα προσβάσιμο, ανοιχτό περιβάλλον για τους κατοίκους».
18:47 – «Όπως η πολιτική των κυβερνήσεων, με την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική, έτσι και η πολιτική των δημοτικών αρχών που εναλλάσσονται. Υπάρχει συμφωνία με τις κυβερνήσεις, που επιδεινώνει τη ζωή του λαού της Θεσσαλονίκης».
Σπύρος Πέγκας
18:45 – Στο σχέδιο για τον τουρισμό δεν κλήθηκε η αντιπολίτευση, καταγγέλει, με τον κ. Γάκη να αναφέρει ότι ο ΟΤΘ κάλεσε όλους τους φορείς. Το action plan, δήλωσε, ότι στην ουσία θα μεταβιβάσει απλώς τα χρήματα που θα έρθουν σε έναν συγκεκριμένο φορέα στην Αθήνα. «Ήρθε από την Αθήνα για να μας πει τι θα κάνουμε. Τα νούμερα του 2019 ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί», πρόσθεσε. «Η τουριστική εξέλιξη προήλθε επειδή κάποιοι αποφασίσαμε να πάμε κόντρα στις κεντρικές πολιτικές», αναφερόμενος στη θητεία του ως αντιδήμαρχος τουρισμού. «Συνεχίζω να μην ακούω για την πολυπολιτισμική μας κληρονομιά, που είναι ο μεγάλος μας πλάνος».
18:43 – Για τα τραπεζοκαθίσματα: «Το κέντρο περνάει δύσκολα. Έχει πέσει η κίνηση στα καταστήματα. Εγώ δεν βλέπω τη σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών που αναφέρει ο δήμαρχος».
18:38 – Για το οικόπεδο Γαλαξία: «Πράγματι αιτήθηκαν χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, όμως συχνά δεν έρχονταν στα νούμερα που ζητούσαμε λόγω περικοπών από την οικονομική κρίση. Ο Δήμος δεν μπορούσε να ανταπεξέρθει σε αποζημιώσεις. Όμως, σήμερα βλέπουμε το δήμαρχο να μπορεί να παίρνει κονδύλια, όπως λέει. Να μια καλή ευκαιρία να ζητήσει χρήματα από το Πράσινο Ταμείο και για αυτό».
Ο Δήμος είναι πολιτική εξουσία, τόνισε ο κ. Πέγκας, και πρέπει να παράγει πολιτική, ακόμα και κόντρα στη βούληση άλλων φορέων. «Τα χέρια ενός δήμαρχου δεν είναι ποτέ δεμένα. Έχει τη δύναμη των πολιτών που τον ψήφισαν».
Κωνσταντίνος Ζέρβας
18:35 – «Πριν από εμάς τα πασαλάκια θεωρούνταν πανάκεια. Εμείς αφαιρέσαμε πασαλάκια μόνο στα σημεία όπου κρίναμε ότι δεν συνέβαλαν σε τίποτα στη λειτουργία της πόλης. Καταθέτω έγγραφο της Αποκεντρωμένης του 2019, που λέει ότι δεν επιτρέπονται πασαλάκια για “διαχωρισμό λεωφορειολωρίδων” και ότι οι όποιες ρυθμίσεις δεν γίνονται με γνώμονα το τι παραβιάσεις παρατηρούνται αλλά με επιστημονικές μελέτες. Η Μητροπόλεως και η Στρατού θα έχουν περισσότερα προβλήματα με τα πασαλάκια».
18:34 – Για τα δέντρα στους Στάβλους Παπάφη: «Πρέπει να γυρίσουμε στην πραγματικότητα. Το κλάδεμα το ζητάει η πόλη. Ξέρετε στην περασμένη θεομηνία πόσα δέντρα έπεσαν».
18:30 – Έτσι όπως είχαμε ετοιμάσει τη μελέτη, τώρα το ντεκ της Παλιάς Παραλίας θα είχε τελειώσει.
18:26 – Για την Αγίας Σοφίας: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το εσπευσμένο αυτής της απόφασης. Είμαστε θετικοί στην προοπτική μείωσης των αυτοκινήτων, αλλά είναι αυτή η περίοδος κατάλληλη; Πρέπει να δούμε πόσο θα ευεργετήσει το μετρό, πόσο θα αμβλύνουν τα μέτρα για το flyover το πρόβλημα, να δούμε τις θέσεις στάθμευσης. Να δούμε όλα αυτά πριν προχωρήσουμε σε ένα μεγάλο εργοτάξιο στο κέντρο».
Για τα τραπεζοκαθίσματα: «Κληρονομήσαμε και εμείς το πρόβλημα με τους επαγγελματίες στα κάγκελα. Για μένα, το ότι προβλέπονται πακτώσεις εξοπλισμού δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η αύξηση των υαλοπετασμάτων σε ύψος ως 1.80 μέτρα από 1.60. Πρέπει να σκεφτούμε τα περίκλειστα πεζοδρόμια, για τα οποία μας ασκούνταν κριτική, αλλά με αυτήν τη νέα κανονιστική επιτρέπονται βοηθητικοί πάγκοι για ποτήρια και πιάτα 1.5 μέτρου».
Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο έχει λήξει η ανάγκη του “bonus” που λάμβαβαν οι καταστηματάρχες επί Covid.
18:23 – Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Πρέπει να δούμε τι έγινε εκείνο το διάστημα με το οικόπεδο».
Ο πρώην δήμαρχος δήλωσε, ακόμα, τη χαρά του για την αντίστροφη μέτρηση στο μετρό Θεσσαλονίκης, «για το οποίο τρέχαμε να βρούμε λύσεις. Κάτι αντίστοιχο με την περιοχή Γαλαξία έχουμε ήδη στο σταθμό Νέας Ελβετίας. Κάποια στιγμή σηκώθηκαν δύο πολυκατοικίες στον μελλοντικό τερματικό σταθμό.Έγινε μεγάλη προσπάθεια να δοθούν χρήματα, περίπου 25εκ, για τις απαλλοτριώσεις. Πρέπει μέχρι το Δεκέμβριο να γίνουν οι παρακαταθέσεις.
Εισαγωγικά-τοποθέτηση Δημάρχου
18:21 – Ελπίζω στο επόμενο τρίμηνο να λυθεί η αντιδικία των αναδόχων, ώστε το Φλεβάρη να μπει ανάδοχος στην Πλατεία Ελευθερίας.
18:19 – Είχα συνάντηση και με το Δήμαρχο Σμύρνης, μετά το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με δημάρχους σε Σόφια, Τίρανα, Βελιγάρδι, Βουκουρέστι. Θα προσπαθήσουμε για την επαναφορά της αεροπορικής επανασύνδεσης με Σμύρνη.
18:16 – «Ζήτησα από τον Υπουργό Εσωτερικών να ξαναδούμε το ζήτημα της μητροπολιτικότητας του Δήμου μας, δηλαδή να προστεθεί στο νέο Κώδικα των ΟΤΑ, που θα αρχίσει να ετοιμάζεται του χρόνου, η δυνατότητα να ενταχθεί κάτι τέτοιο. Να διεκδικήσουμε διαπαραταξιακά το αίτημα».
18:15 – Για τους Μεσογειακούς Αγώνες 2030 ή 2034: «Ζητήθηκε φάκελος κοστολογημένος με παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Το επόμενο διάστημα θα ανέβουν στελέχη της αρμόδιας διεθνούς διοργάνωσης, για να ξεκινήσει η πρώτη κοστολόγηση».
18:11 – Για την καθαριότητα: «Στο θέμα αυτό δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση και πρέπει όλοι να πάρουμε τις ευθύνες μας». 3.000 ευρώ το πρόστιμο για τα ογκώδη. Από 5.700 σημεία μαζεύτηκαν ογκώδη αντικείμενα. «Εθνικό σπορ» των Θεσσαλονικέων να πετάνε ογκώδη. «Θα το σταματήσουμε. Θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο να μπουν και κάμερες στα σημεία ελέγχου».
18:09 – «Παρουσιάσαμε το action plan για τον τουρισμό με τον ΟΤΘ και συναντήθηκα με τους αρμόδιους υπουργούς την προηγούμενη εβδομάδα. Κατέθεσα αίτημα για τη χρηματοδότησή του και τη μετατροπή του ΟΤΘ σε DMO. Ο Οργανισμός πρέπει να γίνει εκτός από πρωθητικός και παραγωγικός ως προς το τουτιστικό προϊόν. Αναμένω νεότερα από την Υπουργό».
18:07 Υπάρχει δική μου εντολή για εσωτερικό έλεγχο, με δική μου εντολή, στα κοιμητήρια. Έχω ζητήσει ΕΔΕ για διάφορα ζητήματα που εντοπίστηκαν. Στο μεταξύ, υποχρεούμεθα να παραμείνουμε εχέμυθοι μέχρι να βγει το πόρισμα, που θα σταλεί στην εισαγγελία.
18:05 – Για τα τραπεζοκαθίσματα: «Έρχεται σήμερα μια νέα κανονιστική. Δεδομένη η βούληση για προστασία του δημόσιου χώρου. Καάναμε διάλογο πάνω από πέντε μήνες. Πλέον έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και των μαγαζατόρων και τους καλώς να τηρήσουν τη συμφωνία μας. Ο τρόπος οριοθέτησης θα είναι σαφής, το πώς θα γίνεται είναι ακόμα ανοιχτής (διαγράμμιση στο πεζοδρόμιο κτλ.)».
18:04 – Για τα πασαλάκια: «Θα τεθεί σήμερα το ζήτημα έπειτα από σχετικό έγγραφο της Τροχαίας. Τα πασαλάκια θα μπουν όχι όπου θέλει ο Δήμος αλλά όπου μας υποδείξει.
18:03 – «Πριν μια βδομάδα, ανακοινώσαμε σε οικόπεδα της ΕΤΑΔ και παρατημένα οικόπεδα του Δήμου λειτουργία θέσεων στάθμευσης. Σχεδιάζουμε ήδη τις επόμενες 1.000 για το 2025».
18:02 – Ξεκίνησε το σύστημα των ηλεκτρονικών κλήσεων με πληρωμή μέσω κωδικού RF
18:00 – Ακολουθεί το τρίτο δημοτικό ιατρείο στη ΄Β Δημοτική Κοινότητα, σε συνεργασία με Γιατρούς του Κόσμου. «Προχωράμε στην έναρξη λειτουργίας 4 Δεκεμβρίου».
17:52 – Για τη σχολική στέγη: «Ό,τι και να γίνει δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε μέρος ενός προβλήματος που κληρονομήσαμε. Είμαστε μέρος της λύσης». Ο κ. Αγγελούδης δήλωσε: «Δεν είπαμε απλώς μια μέρα “Πρέπει να φύγουν τα παιδιά από κάποια σχολεία”. Παραλάβαμε μια τεχνική έκθεση όπου κάποια σχολεία θεωρούνται ακατάλληλα λόγω σεισμού 1978. Με βάση αυτήν, η ευθύνη του Δήμου είναι να συντηρεί, να χτίζει και να μισθώνει σχολεία. Το πού και πώς φοιτούν, το πώς κατατάσσονται, είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και δεν θα πάρει η δημοτική αρχή την ευθύνη ελέω “επαναστατικής γυμναστικής“. Αυτό παραπλανά τους πολίτες». Όπου μας πει η Περιφερειακή Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας ότι μπορούν να πάνε τα παιδιά, εμείς θα τα πάμε. Αλλά δεν θα πάρουμε την ευθύνη για να πάνε τα παιδιά σε ακατάλληλα κτίρια. Έχω κοινοποιήσει στο Υπουργείο την έκθεση ακαταλληλότητας και όπου αλλού πρέπει. Έχουμε κάνει δευτεροβάθμους ελέγχους. Τα παιδιά θα πρέπει να πάνε σε μία προσωρινή λύση και η ευθύνη του Δήμου, για την οποία θα κριθεί, θα είναι το να χτιστούν νέα σχολεία.
Εκγρίθηκαν σήμερα 8,5 εκ. ευρώ για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των λυόμενων που πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν. Τα περιμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα. Μέχρι τότε, περιμένουμε να μας υποδείξει η Διεύθυνση τους κατάλληλους χώρους μετεγκατάστασης».
17:42 – Στέλιος Αγγελούδης: «Με εντολή μου θα συγκεντρωθούν όλα τα σχετικά έγγραφα της υπόθεσης από τις υπηρεσίες, για να δούμε το χρονικό της υπόθεσης. Στο μέλλον θα προκύψει και εμείς ως διοίκηση κάποια αντίστοιχη υπόθεση και θα πάρουμε την αντικειμενική ευθύνη. Αυτό το ζήτημα το κληρονομήσαμε. Έκανα αυτοψία πριν την εκλογή μου και κατάλαβα ότι μιλάμε για ένα οικοδομικό έκτρωμα στη μέση μιας ανοιχτής έκτασης. Ο Δήμος θεσμικά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Ακόμα και τώρα, αν μπορούσαμε να βρούμε τα χρήματα της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, δεν θα μπορούσαμε να τα δούμε. Αν εσείς έχετε κάποια νομική πρόταση που να δίνει στο Δήμο τη δυνατότητα να λύσει το θέμα νομικά και θεσμικά, είμαστε στη διάθεσή σας σαν διοίκηση και Δ.Σ. Σαν διοίκηση το ξέρουμε το θέμα, το παρακολουθούμε έναν χρόνο τώρα. Αν μπορεί η παρουσία μου ως δημάρχου να βοηθήσει σε μια δικαστική παράσταση, να το κάνω.
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, κοινοποίησα έγγραφο που έστειλα υπηρεσιακά στον ιδιώτη, όπου ζητούσα να παραιτηθεί όποιας προσπάθειας και να συζητήσουμε να ανταλλάξουμε το ακίνητό του με άλλο ίσης αξίας από το Δημοτικό Συμβούλιο. Απάντησε άμεσα και δήλωσε ότι έκανε πωλήσεις διαμερισμάτων και πλήρωσε τις ρυμοτομικές ρυθμίσεις, άρα πλόεν δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
17:35 – Ο Οδυσσέας Συμεωνίδης, δικηγόρος των πολιτών του Γαλαξία, τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα του οικοπέδου. Ευχαρίστησε τον κ. Βούγια και το Στέλιο Αγγελούδη για την αποδοχή της παρουσίας των κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο. Το όλο θέμα είναι μια προβληματική ιστορία ετών, που υπερβαίνει τη μία διοίκηση. Προ του 2008, είχε αποφασιστεί ότι το οικόπεδο πρέπει να απαλλοτριωθεί. Τα χρήματα βρέθηκαν, ο Δήμος κωλυσιέργησε, εξέπεσε η απαλλοτρίωση και ο ιδιοκτήτης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με την ανοικοδόμηση. Σε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του 2011 τέθηκε η αίτηση ποσού περιπου 4 εκ για την απαλλοτρίωση από το Πράσινο Ταμείο. Δεν γνωρίζουμε αν έγινε δεκτή η αίτηση ούτε αν εκταμιεύτηκαν τα χρήματα. Επίσης, υπάρχει άλλη απόφαση του 2013 για χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου. Γνωρίζουμε τα οικονομικά του Δήμου, αλλά είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.
17:28 – Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Σπύρο Βούγια, αρχικά είχε γίνει αίτημα 15 συμβούλων προς τη διοίκηση για ειδική συνεδρίαση μόνο με το θέμα της συνεργασίας ιδιωτών στην καθαριότητα. Τελικά, μαζεύτηκαν 13 υπογραφές και τέτοια συνεδρίαση τυπικά δεν ήταν εφικτή, ωστόσο η διοίκηση προτίθεται να τεθεί το θέμα από την αντιπολίτευση στην επόμενη συνεδρίαση λογοδοσίας, στις 30 Οκτωβρίου. Εκτός αυτού, αναμένεται να ακουστούν οι απόψεις της ΕΛΜΕ για τη σχολική στέγη και κατοίκων της περιοχής Γαλαξία για την απαλλοτρίωση οικοπέδου όπου πρόκειται να ανεγερθεί πολυκατοικία, και έπειτα να γίνει η τοποθέτηση των παρατάξεων σχετικά.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΔΩ.