Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέα “μαύρη τρύπα” στα οικονομικά του δήμου;

Λόγω μη έγκαιρης απόδοσης δημοτικών τελών - Ο ρόλος των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος – Σκέψεις για αύξηση των δημοτικών τελών     

Φίλιππος Δεργιαδές
δήμος-θεσσαλονίκης-νέα-μαύρη-τρύπα-1088701
Φίλιππος Δεργιαδές

Με αύξηση των δημοτικών τελών κατά 10% σκέφτεται η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, να αντιμετωπίσει το «έλλειμμα» των 17,5 εκατομμυρίων στα ταμεία του δήμου, την ώρα μάλιστα που εξετάζεται, βάσει όσων προέκυψαν από τη συζήτηση του ισολογισμού, αν η τρύπα στα οικονομικά του δήμου είναι μεγαλύτερη λόγω ανείσπρακτών δημοτικών τελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το ποσό είναι αρκετά σημαντικό και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για μερικά εκατομμύρια. Μάλιστα αποδίδεται αδυναμία καταγραφής της «ζημιάς» από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, λόγω υποστελέχωσης καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για τους απαραίτητους ελέγχους.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το πρόβλημα με την είσπραξη των δημοτικών τελών παρουσιάζεται από το 2018 – 2019. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που εισπράττουν τα δημοτικά τέλη και πρέπει να τα αποδίδουν, φέρεται να χρωστούν   στο δήμο Θεσσαλονίκης σημαντικά ποσά είτε γιατί δεν τα έχουν εισπράξει, είτε γιατί απλά καθυστερούν να τα αποδώσουν.

Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Δεν ξέρουν ποιοι χρωστάνε δημοτικά τέλη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, αδυνατεί να γνωρίζει το εύρος της «τρύπας» καθώς μόνο οι πάροχοι γνωρίζουν το μέγεθος και τις λεπτομέρειες των οφειλών. Όπως εξηγεί στέλεχος του δήμου Θεσσαλονίκης «το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει ο δήμος ποιοι δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Αυτό το γνωρίζουν  μόνο οι πάροχοι. Στο δήμο δεν ξέρουν δηλαδή πόσα χρωστά ο κάθε πολίτης ή τα καταστήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί σε ένα λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να πληρώνουν μόνο την κατανάλωση ρεύματος και δεν πληρώνουν τα δημοτικά τέλη. Και επειδή ο πάροχος εισπράττει το λογαριασμό του ρεύματος, δεν προχωρά σε διακοπή ηλεκτροδότησης αλλά και δεν συμψηφίζει τα καθυστερούμενα δημοτικά τέλη. Έτσι δημιουργείται ένα υπόλοιπο που διαιωνίζεται. Υπάρχει και η δεύτερη κατηγορία καταναλωτών που δεν πληρώνουν καθόλου».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πάντως προβεί σε ενέργειες προς τους παρόχους, υ μέσω εξωδίκων για την καταβολή των δημοτικών τελών, χωρίς όμως να ακολουθήσει τον δρόμο που έχουν επιλέξει άλλοι δήμοι, όπως ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, που έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των παρόχων για μη απόδοση των δημοτικών τελών.

Να σημειωθεί το θέμα με την μη απόδοση των δημοτικών τελών από τους παρόχους έχει απασχολήσει επανειλημμένα την ΚΕΔΕ που κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δημητριάδης: Όλα αυτά είναι ανυπόστατα

Ωστόσο από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης αναφέρει ότι «οι λογαριασμοί των παρόχων είναι ενημερωμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό» και πως έχουμε εισπράξει τα χρήματα που χρειάζεται». Αμφισβητεί αυτές τις αιτιάσεις και μιλά για «σπέκουλα» και παραπληροφόρηση και πως έχει συναντηθεί και έχει ενημερώσει σχετικά και στελέχη της νέας δημοτικής διοίκησης.

«Έχουν γίνει κινήσεις προς τους παρόχους και από τον προκάτοχο μου Μιχάλη Κούπκα και από μένα προσωπικά προς τους παρόχους και το ζήτημα έχει διευθετηθεί», αναφέρει, αλλά παραδέχεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά τα ποσά σε καμία περίπτωση δεν είναι του μεγέθους που η άλλη πλευρά διαρρέει. Σε ότι αφορά την μη είσπραξη από τους παρόχους των δημοτικών τελών, παρά μόνο της χρέωσης για το ρεύμα δεν το αποκλείει αλλά το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση

Όλα θα ανοίξουν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Όλα αυτά πάντως, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά το επόμενο διάστημα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2024, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό, αναμένεται να τεθεί και η πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 10%, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου. Ο κύριος στόχος αυτής της αύξησης είναι να αντιμετωπιστούν χρόνια και καίρια προβλήματα της πολύπαθου τομέα Καθαριότητας. Επίσης τίθεται επί τάπητος και η ανάγκη να μη βρεθεί, η νέα διοίκηση του δήμου, με την ανάληψη των καθηκόντων της, με πολύ περιορισμένους οικονομικούς πόρους και μπροστά σε οικονομικά αδιέξοδα.

Αδυναμία του δήμου να αυξήσει έσοδα και να εξορθολογήσει δαπάνες     

Ειδικοί οικονομικοί αναλυτές που ακτινογραφούν τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης, ενόψει της αλλαγής διοίκησης, θεωρούν ότι η γενική εικόνα δεν είναι θετική και πως ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι ένας «δύσκολος προϋπολογισμός».

Όπως εκτιμούν, η εικόνα των οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης είναι πολύ κακή και στο πλαίσιο της «σχετικότητας» και στο πλαίσιο των «απόλυτων μεγεθών».

Στο πλαίσιο της «σχετικότητας», τονίζεται πως «τα οικονομικά δεν είναι ανθηρά  διότι όλα τα θετικά μεγέθη σε μεγάλο βαθμό είναι μειούμενα και όλα τα αρνητικά είναι σε μεγάλο βαθμό αυξανόμενα». Συγκριτικά δε από το 2018 και μετά, όλοι σχεδόν οι οικονομικοί δείκτες έχουν ένα αρνητικό πρόσημο γενικά. Σημειώνεται επίσης πως η επίκληση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν μπορεί να είναι η απάντηση για όλα τα προβλήματα, ούτε μπορεί να δικαιολογεί τη μείωση των εσόδων και την  μεγάλη πτώση όλων των οικονομικών δεικτών.

Σε ότι αφορά τα «απόλυτα μεγέθη», τα οικονομικά είναι προβληματικά, διότι όπως φαίνεται και από τον ισολογισμό, είναι εμφανής η αδυναμία του δήμου να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και τα έσοδα του αλλά και να εξορθολογήσει τις δαπάνες του ώστε να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις, έχοντας καλύψει λειτουργιά έξοδα και ανελαστικές δαπάνες. Όπως τονίζεται, αυτό γίνεται αντιληπτό και από την αδυναμία να προσελκύει εξωτερικούς πόρους σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο (ΕΣΠΑ, Ταμεία ανάκαμψης κλπ).

Σε ότι αφορά τον ισολογισμό και το επιχείρημα της διοίκησης Ζέρβα ότι το άνοιγμα – έλλειμμα των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι μία «λογιστική αποτύπωση», τονίζεται πως είναι ένα πολιτικό επιχείρημα που δεν μεταφράζεται με όρους τεχνοοικονομικούς, διότι δεν υπάρχει μόνο λογιστική αποτύπωση και έλλειμμα, καθώς τα ελλείμματα είναι πραγματικά διότι είναι ζημίες που μεταφέρονται στην επόμενη διοίκηση. Σημειώνουν δε πως «η επίκληση του λογιστικού ελλείμματος είναι ένα φύλο συκής που θέλει να αποκρύψει ότι υπάρχουν πραγματικοί αριθμοί και όλα εδράζονται στη μείωση και στην απώλεια εσόδων χωρίς να υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών ενώ η χαμηλή εισπραξιμότητα των οφειλών, αγγίζει τα όρια της απιστίας».

Ανασφάλιστα τα οχήματα του δήμου;

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο Θεσσαλονίκης,   είναι ότι χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, έληξε η ασφάλιση των οχημάτων του δήμου, γεγονός που ίσως να συνδέεται με τα οικονομικά.

Από σήμερα το πρωί πρέπει να ανανεωθεί η ασφάλιση τους ώστε να κυκλοφορούν νόμιμα στους δρόμους. Το πρόβλημα αφορά ακόμα και τα απορριμματοφόρα, κάτι που ίσως να κοστίσει με την μη αποκομιδή απορριμμάτων. Πιθανά πάντως το θέμα να είναι καθαρά γραφειοκρατικό και να οφείλεται στην αναστάτωση λόγω της μεταβατικής διαδικασίας για την εναλλαγή διοίκησης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα