Θεσσαλονίκη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Βρέθηκε ο χώρος για το δημοτικό κτηνιατρείο – Πού και πόσοι γιατροί θα χρειαστούν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Τι συμβαίνει με σκύλους, γάτες αλλά και κουνέλια

Γιώργος Σταυρακίδης
δήμος-θεσσαλονίκης-βρέθηκε-ο-χώρος-γι-715684
Γιώργος Σταυρακίδης

Στην αποκάλυψη πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένα βήμα πριν την δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, προχώρησε ο Βασίλης Διαμαντάκης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος προστασίας αδέσποτων μιλώντας στην Parallaxi με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου.

Μάλιστα, μίλησε και για την πρόθεση του δήμου να  κάνει δύο προσλήψεις κτηνιάτρων για να καλύψει βάρδιες όλη τη μέρα, ενώ αποκάλυψε και τις ταΐστρες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης που μπορούν να γεμίζουν με τροφές και οι εθελοντές φιλόζωοι, όπως και ποτίστρες στις βρύσες που πρόκειται να τοποθετηθούν στη Νέα Παραλία το επόμενο διάστημα.

«Δεν δικαιολογείται ο δεύτερος δήμος της χώρας να μην έχει ένα δημοτικό κτηνιατρείο και να εξαρτάται από συμβάσεις με ιδιώτες που πολλές φορές δεν είμαστε και ικανοποιημένοι» αναφέρει o κ. Διαμαντάκης, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «Θα κοστίζει φθηνότερα μία τέτοια κίνηση και θα υπάρχει και σωστή εξυπηρέτηση. Προσπαθούμε ωστόσο να αποκτήσουμε αυτονομία, που είναι πολύ βασικό. Είδα έναν χώρο που θα το προχωρήσουμε γιατί μας κάνει. Είναι ένας δημοτικός χώρος στην περιοχή του Βαρδάρη και πάμε άμεσα σε μία μελέτη και θα προσπαθήσουμε να το στήσουμε, μάλλον και με κάποια χορηγία επειδή δεν έχουμε και λεφτά. Όταν λοιπόν το κάνουμε το δημοτικό κτηνιατρείο, στα σχέδια μας είναι να υπάρχουν δύο βάρδιες με δύο γιατρούς ώστε να έχουμε εξυπηρέτηση και το απόγευμα».

Ήδη από τον Φεβρουάριο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε ανακοινώσει τη συνεργασία του με την WE DO INSURE. Στο πλαίσιο της προώθησης υιοθεσιών αδέσποτων ζώων, προσφέρεται στους δημότες που υιοθετούν ζώα μέσα από τον δήμο δωρεάν πρόγραμμα ασφάλισης για έναν χρόνο, από την ημερομηνία υιοθεσίας του ζώου, ενώ την ίδια περίοδο ανακοίνωσε και πρόγραμμα εντατικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων, κυρίως γατών.

Σχετικά με τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων στον δήμο Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Διαμαντάκης αναφέρει: «Τα σκυλιά στην πόλη, είναι ελεγχόμενα. Ξέρουμε ότι είναι περίπου 150 αδέσποτα στον δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτά εναλλάσσονται με άλλα από άλλους δήμους αλλά ο αριθμός πάνω κάτω είναι αυτός. Τα περισσότερα από αυτά είναι στειρωμένα και όσα δεν είναι, προσπαθούμε να τα πιάσουμε και τα στειρώνουμε. Από την άλλη, όσα έχουν προβληματική συμπεριφορά, που είναι ελάχιστα αυτά, τα πηγαίνουμε στο καταφύγιο που έχουμε. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αδέσποτες γάτες στην πόλη που είναι ανεξέλεγκτες. Στειρώνουμε συνέχεια αλλά επειδή οι γέννες έχουν πολλά γατιά, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο».

αδέσποτα

Από φέτος, κάτι αλλάζει στα σχολεία

Δράσεις αφιερωμένες στη φιλοζωία θα λάβουν χώρα στα σχολεία σήμερα, καθώς από φέτος καθιερώνεται η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με σκοπό την επαφή των παιδιών με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ζώων.

Θα “γιορτάζεται” κάθε χρόνο την ίδια μέρα σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια με διάφορες δράσεις που θα προωθούν τη φιλοζωία.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Την 4η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Αδέσποτα ζώα δεν είναι μόνο οι γάτες και τα σκυλιά στη Θεσσαλονίκη

Την εγκατάλειψη δεκάδων κουνελιών αναφέρει στην Parallaxi εθελόντρια του Bunnies Helping Hands, της ομάδας εθελοντών στην Θεσσαλονίκη που σκοπό έχει την διάσωση των κουνελιών που αφήνονται αδέσποτα στην πόλη. Μάλιστα, το πρόβλημα, όπως αναφέρει, είναι η έλλειψη ενημέρωσης από τα Pet Shop σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες αυτών των ζώων, με αποτέλεσμα γρήγορα να τα παρατούν έξω.

«Τόσο στα κουνέλια, όσο και στις γάτες τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν μειωθεί πολύ οι εθελοντές. Δηλαδή, οι άνθρωποι δυσκολεύονται και έχουν μάθει να μην παίρνουν ευθύνες. Στη νέα γενιά των φοιτητών κτηνιατρικής αλλά και γενικότερα, έχουμε ελάχιστους που προσφέρουν βοήθεια ή φιλοξενούν. Υπάρχει μία γενικότερη ευθυνοφοβία ή μία δυσκολία γενικότερη. Παρόλο που εμείς δίνουμε τις τροφές και τα απαραίτητα συνήθως. Παλιότερα είχαμε πολλούς εθελοντές φοιτητές. Είχαμε εξαιρετικούς φοιτητές κτηνιατρικής που ερχόταν και έκαναν και δουλειά με τα ζώα. Τώρα δεν υπάρχουν. Να πούμε πως στα κουνελάκια, τα περισσότερα τα υιοθέτησαν αυτοί που τα φιλοξενούσαν. Έχουμε όμως πολλές εγκαταλείψεις. Για εμένα, ευθύνη έχουν τα pet shop που δεν λένε στους υποψήφιους κηδεμόνες τίποτα από την πραγματικότητα ενός κουνελιού και των αναγκών του. Τα παίρνουν οικογένειες που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει κουνέλι και στην πρώτη δυσκολία ή όταν το παιδάκι το βαριέται, το αφήνουν» αναφέρει.

Οι γειτονιές με τις φόλες

Δεν είναι λίγες οι φορές που ασχοληθήκαμε στην Parallaxi  με την αρρώστια κάποιων να ρίχνουν φόλες σε σημεία που βρίσκονται αδέσποτα ζώα, είτε γάτες είτε σκύλοι με σκοπό την δολοφονία τους. Μάλιστα πολλές φορές οι εθελοντές, οι άνθρωποι που φροντίζουν ζώα καλούνται να περισυλλέξουν νεκρά ζώα που μέχρι πριν λίγες ώρες ήταν υγιή.

Από ζωοτροφές αναμεμιγμένες με δηλητήριο στην οδό Κουντουριώτου στη Νεάπολη και στην οδό Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 20 νεκρές γάτες σε έναν μόλις δρόμο στην Πυλαία και άλλα δεκάδες περιστατικά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κάνουν το πρόβλημα να είναι τεράστιο για την πόλη. Τα περιστατικά φόλας ή ακόμα και κακοποίησης αδέσποτων ζώων στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την χώρα επιτάσσουν την  ανάγκη των αρμόδιων φορέων να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των ζώων  και την ομαλή συμβίωση τους με τους ανθρώπους.

«Δυστυχώς στην πόλη υπάρχουν και οι «κακοί».  Υπάρχουν ας πούμε αδέσποτα στην Παραλία, για παράδειγμα στο Μέγαρο Μουσικής που είναι ήσυχα και ελεγχόμενα. Πηγαίνουν παίζουν κοντά παιδιά, πετάνε τη μπάλα πάνω τους, αγριεύουν και γαυγίζουν και ζητούν μετά να μαζέψουμε το σκυλί. Υπάρχουν αυτά συχνά. Μη ξεχνάμε και τις περιπτώσεις με τις φόλες στην πόλη. Πρόσφατα είχαν ρίξει φόλες  στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και σκάψαμε για να τα καθαρίσουμε. Υπάρχουν οι φιλόζωοι, υπάρχουν και οι ανεύθυνοι…» λέει χαρακτηριστικά στην Parallaxi ο Νίκος Διαμαντάκης.

Νέες ταίστρες και ποτίστρες στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Για ταΐστρες σε κρυφά σημεία της πόλης αλλά και χώρους για νερό για τα αδέσποτα ζώα της Θεσσαλονίκης μιλάει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος προστασίας αδέσποτων, λέγοντας επιπλέον πως υπάρχει η δυνατότητα όταν θέλει κάποιος να προμηθεύσει με τροφές τις ταΐστρες να του αποκαλυφθούν τα σημεία ώστε να το κάνει. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, που αποφεύγεται να αποκαλυφθούν τα σημεία που τοποθετούνται οι ταΐστρες, είναι για να μην τις χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που θέλουν να θανατώσουν τα απροστάτευτα ζωάκια.

«Έχουμε βάλει μέχρι τώρα παραπάνω από 30 ταΐστρες και δεν το έχουμε ανακοινώσει επίσημα μέχρι σήμερα, που όμως δεν αποκαλύπτουμε τα σημεία τους για ευνόητους λόγους ώστε να προστατέψουμε τα αδέσποτα ζώα. Τις γεμίζουμε με τροφές εμείς αλλά και οι φιλόζωοι μπορούν εφόσον το επιθυμούν. Αν κάποιος δημότης επιθυμεί να ταΐζει τα αδέσποτα μπορεί να πάρει στην υπηρεσία πρασίνου να του πουν τα σημεία ώστε να βάζει εκεί τροφή. Επίσης, μέλημα μας είναι και οι ποτίστρες για τα ζώα, ειδικά από εδώ και πέρα που καλοκαιριάζει. Άλλωστε τώρα, οι δέκα βρύσες που μπαίνουν στην παραλία είναι διαμορφωμένες έτσι, ώστε κάτω να κρατούν νερό για τα αδέσποτα» λέει ο αντιδήμαρχος.

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

  • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
  • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
  • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα