Θεσσαλονίκη

Δυο εμβληματικά κτίρια που ερημώνουν

Σημάδια σπουδαίας βιομηχανικής κληρονομίας της πόλης, αριστουργήματα που έσβηζαν από ζωή και παραγωγή άλλους καιρούς παραμένουν νεκρά κουφάρια σήμερα.

Parallaxi
δυο-εμβληματικά-κτίρια-που-ερημώνουν-13112
Parallaxi

Σημάδια σπουδαίας βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, αριστουργήματα που έσφυζαν από ζωή και παραγωγή άλλους καιρούς παραμένουν νεκρά κουφάρια σήμερα.

Εργοστάσιο ΦΙΞ

Στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην παλιά βιομηχανική ζώνη της πόλης μεταξύ 26ης Οκτωβρίου και Τρίτης Προβλήτας, στέκεται σαν φάντασμα ενός άλλου καιρού το βιομηχανικό συγκρότημα της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Κατασκευασμένο το 1892, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα.

Η ταμπέλα με τα γράμματα «Κάρολος Φιξ- Ζυθοποιία» είναι το μοναδικό απομεινάρι που θυμίζει σε όσους περνούν την ιστορία μιας μονάδας που άρχισε να λειτουργεί το 1893 και κατάφερε να τριπλασιάσει την κατανάλωση μπύρας στη Μακεδονία. Ιδρύθηκε από τους Mισραχή, Αλλατίνι και Φερνάντεζ και πέρασε το 1926 στην ιδιοκτησία της αθηναϊκής εταιρίας «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ», η οποία λειτούργησε το εργοστάσιο μέχρι το 1983.

Δείτε σε ένα εξαιρετικό βίντεο το παρατημένο εργοστάσιο ΦΙΞ από μέσα, σε μια εξερεύνηση στα άδυτά του ΕΔΩ.

Μύλοι Αλλατίνη

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Στα 1883, οι αδελφοί Αλλατίνη «έστησαν» τον περίφημο «Kυλινδρόμυλο Αλλατίνη», με πρωτοβουλία του διακεκριμένου γιατρού Μωυσή Αλλατίνη που έφτασε από την Φλωρεντία (λίγο αργότερα ιδρύεται και το κεραμοποιείο Αλλατίνη). Στο σημείο υπήρχε ήδη από το 1854, ένας γαλλικός ατμόμυλος που ανήκε στον Darblay de Corblay και στο κτίριο αυτό εγκαταστάθηκε ο πρώτος κυλινδρόμυλος. Το 1898 ο Μύλος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε μεγαλύτερος, στην ίδια θέση, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Το Σεπτέμβριο του 1900 εγκαινιάστηκαν οι νέοι Μύλοι, που παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του ’80.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Το 1971, το οικόπεδο των Μύλων Αλλατίνη χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση του. Το 1991, ολόκληρο το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα -τα κτίρια αλλά και το σύνολο του οικοπέδου- αποκτούν τον επίσημο χαρακτηρισμό του ιστορικά διατηρητέου μνημείου.

Μάθετε τα πάντα για το πώς έφτασαν στην ερήμωση εδώ:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα