Θεσσαλονίκη

Έφυγε ο Στέφανος Μπαλής

Μια από τις προσωπικότητες της πόλης με μεγάλη εκπαιδευτική και κοινωνική δράση έφυγε σήμερα

Parallaxi
έφυγε-ο-στέφανος-μπαλής-265965
Parallaxi

Μια σπουδαία προσωπικότητα της πόλης, των Μαθηματικών και της Αριστεράς έφυγε χθες, 11 Δεκεμβρίου, από κοντά μας. Ο Στέφανος Μπαλής γεννήθηκε το 1933 στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε μαθηματικά (πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα) στο Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και στο Α.Π.Θ.

Έγραψε 20 περίπου βιβλία Μαθηματικών για τη Μέση Εκπαίδευση καθώς και βιβλία Ανώτερων Μαθηματικών. Σπουδαία είναι και η κοινωνική του δράση, καθώς έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης (1983-86), μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Κ.Θ.Β.Ε. και μέλος του Δ.Σ. του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας.

Ο Στέφανος Μπαλής συνέβαλε με τη σκέψη του στο να φωτίσει τη βαθύτερη έννοια των Μαθηματικών και να εξηγήσει σε χιλιάδες μαθητές ότι τα Μαθηματικά δεν είναι αντικείμενο περισυλλογής, αλλά δημιουργίας, και ότι έχουν λειτουργίες παράλληλες με αυτές της ποίησης. Συνήθιζε να λέει ότι μαθηματικά όσο και η ποίηση είναι δύο πανάρχαιες πνευματικές και δημιουργικές δραστηριότητες του ανθρώπου, αυτόνομες και αυτοδύναμες. Γνωστός για τους κοινωνικούς αγώνες και τις ανησυχίες του, τη συμμετοχή του στο Ρήγα Φεραίο και στα ζητήματα της πόλης που πάντα ήταν παρόν με τοποθετήσεις του.

Πατέρας του Δημήτρη Μπαλή, καθηγητή στο Φυσικό του ΑΠΘ και της Κάκης Μπαλή, δημοσιογράφου της εφημερίδας Αυγή αφήνει μεγάλο έργο και αγώνες πίσω του.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, 12/12/2017, το μεσημέρι στις 2:15, στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα